Bağırsak sağlığı ve iştah kontrolü için süperabsorbanhidrojeller
Superabsorbent hydrogels for gut health and appetitecontrol
- Tez No: 1005538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ERGİNER HASKÖYLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: carboxymethyl cellulose, citric acid, superabsorbent hydrogel, swelling behavior, SGF, SCoF, postbiotic carrier system
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Nanoteknoloji ve Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, karboksimetil selüloz (KMS) ve sitrik asit (SA) kullanılarak süperabsorban özellik gösterebilecek hidrojel bir sistem geliştirilmesi ve bu sistemin gastrointestinal ortamı taklit eden koşullarda şişme davranışının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda KMS–SA hidrojelleri laboratuvarda sentezlenmiş, başlangıç aşamasında üç farklı formülasyon denenmiş ve jel bütünlüğü ile şişme performansı dikkate alınarak optimum kompozisyon belirlenmiştir. Seçilen optimum formülasyonun şişme davranışı, simüle gastrik sıvı (SGF, pH 1,2) ve simüle kolonik sıvı (SCoF1, pH 7,0) ortamlarında teabag yöntemi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, KMS–SA hidrojellerinin gastrik fazda yüksek düzeyde sıvı absorbe ederek belirgin hacimsel şişme sergilediğini göstermiştir. Kolonik fazda ise hidrojellerin yapısal bütünlüğünü koruduğu; SGF'de ulaşılan maksimum şişme düzeyi sonrasında swelling-out davranışı ile dengeye ulaşabildiği belirlenmiştir. Bu bulgular, KMS–SA temelli süperabsorban hidrojel sisteminin, oral uygulamalarda hacim temelli mekanizmalar üzerinden iştah kontrolüne katkı sağlayabilecek ve aynı zamanda postbiyotik bileşenlerin taşınması/gelecekte kontrollü salımı açısından uygun bir altyapı sunabilecek bir aday olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the development of a superabsorbent hydrogel system based on carboxymethyl cellulose (CMC) crosslinked with citric acid (CA) and the evaluation of its swelling behavior under gastrointestinal-like conditions were aimed. CMC–CA hydrogels were synthesized in the laboratory, and three different formulations were initially tested. Considering gel integrity and swelling performance, an optimum composition was selected. The swelling behavior of the selected formulation was investigated using the teabag method in simulated gastric fluid (SGF, pH 1.2) and simulated colonic fluid (SCoF1, pH 7.0). The results demonstrated that CMC–CA hydrogels were able to absorb a high amount of fluid and exhibited pronounced volumetric swelling in the gastric phase. In the colonic phase, the hydrogels preserved their structural integrity and reached an equilibrium state through swelling-out behavior after attaining maximum swelling in SGF. Overall, these findings suggest that the CMC–CA-based superabsorbent hydrogel system may represent a promising candidate for oral applications by supporting appetite control through a volume-based mechanism, while also providing a suitable platform for the future encapsulation and controlled delivery of postbiotic compounds.