Geleneksel genişletme apareyleri ve invisalign palatal genişleticilerin tükrük biyokimyası, mikrobiyotası ve sitogenotoksik belirteçler üzerindeki etkisi
The effect of traditional expansion appliances andinvisalign palatal expanders on salivary biochemistry,microbiota, and cytogenotoxic biomarkers
- Tez No: 1005540
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARHAD SALMANPOUR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Palatal genişletme, Hızlı maksiller genişletme (RME), Invisalign palatal genişletici (IPE), ALP, LDH, 8-OHdG, Nrf2, Keap1, Palatal expansion, Rapid maxillary expansion (RME), Invisalign palatal expander (IPE), ALP, LDH, 8-OHdG, Nrf2, Keap1
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Transvers maksiller darlık tedavisinde Sabit Hızlı Maksiller Genişletme (RME) ve Invisalign Tabanlı Palatal Genişleticilerin (IPE) tükürük biyokimyası, ağız mikrobiyotası ve sitogenotoksik belirteçler üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Kemik yeniden yapılanması (ALP, LDH), oksidatif stres ve DNA hasarı (8-OHdG, Nrf2, Keap1) göstergeleri ile çürük/periodontal riskle ilişkili mikroorganizmaların (S. mutans, Lactobacillus spp., P. gingivalis) değişim dinamikleri değerlendirilmiştir. Yöntem: Prospektif klinik çalışmaya 11–14 yaş aralığında, sistemik olarak sağlıklı, karma veya daimi dentisyonda bulunan ve maksiller genişletme ihtiyacı olan 41 hasta alınmıştır (RME: n=21, IPE: n=20). Örneklem büyüklüğü G*Power (v3.1.9.7) ile hesaplanmış ve hedeflenen minimum sayının üzerinde katılımcıyla tamamlanmıştır. Tükürük örnekleri T0 (başlangıç), T1 (1. ay) ve T2'de (3. ay) toplanmıştır. ALP, LDH, 8-OHdG, Nrf2 ve Keap1 düzeyleri ELISA ile, S. mutans, Lactobacillus spp. ve P. gingivalis relatif düzeyleri ise DNA izolasyonu sonrası 16S rRNA hedefli Real-Time qPCR ile incelenmiştir. İstatistiksel analizlerde Mann–Whitney U, Fisher's Exact, Friedman, Wilcoxon, Cochran's Q ve McNemar testleri ile Spearman korelasyonu kullanılmış; çoklu karşılaştırmalarda Bonferroni düzeltmesi uygulanmıştır. Bulgular: IPE grubunda T2'de ALP pozitiflik oranı başlangıca göre anlamlı artmıştır (p=0.001). 8-OHdG düzeyleri RME grubunda T2'de IPE'ye göre anlamlı yüksek bulunmuştur (p=0.029). S. mutans pozitifliği RME grubunda T2'de %28.6'ya yükselirken IPE'de %20.0 düzeyinde kalmıştır (p=0.719; OR=1.60). P. gingivalis pozitifliği zamanla her iki grupta da anlamlı artış göstermiştir; bu artış RME grubunda p=0.002, IPE grubunda ise p=0.009 düzeyinde anlamlı bulunmuştur. T2'de P. gingivalis pozitifliği RME'de %61.9, IPE'de %35.0'e ulaşmıştır (OR=3.02). P. gingivalis pozitif olgularda LDH anlamlı yüksek saptanmıştır (p=0.006). Lactobacillus spp. hiçbir örnekte tespit edilmemiştir. T2'de S. mutans ile ALP pozitifliği arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p=0.343). Sonuçlar: RME, IPE'ye kıyasla oksidatif stres belirteçlerinde (8-OHdG) ve mikrobiyal kolonizasyon eğiliminde daha belirgin artışa yol açmaktadır. IPE apareyleri, daha stabil mikrobiyal profil ve düşük oksidatif stres düzeyi ile oral biyolojik çevre açısından daha uyumlu bir alternatif sunmaktadır. P. gingivalis ile LDH arasındaki anlamlı ilişki, mikrobiyal kolonizasyonun periodontal yıkım süreçlerini tetikleyebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the effects of Fixed Rapid Maxillary Expansion (RME) and Invisalign-Based Palatal Expanders (IPE) on salivary biochemistry, oral microbiota, and cytogenotoxic markers in the treatment of transverse maxillary deficiency. The dynamics of bone remodeling markers (ALP, LDH), oxidative stress and DNA damage indicators (8-OHdG, Nrf2, Keap1), and microorganisms associated with caries/periodontal risk (S. mutans, Lactobacillus spp., P. gingivalis) were evaluated. Methods: A total of 41 systemically healthy patients aged 11–14 years, in mixed or permanent dentition and requiring maxillary expansion, were enrolled in this prospective clinical study (RME: n=21, IPE: n=20). The sample size was calculated using G*Power (v3.1.9.7), and the study was completed with a number of participants exceeding the targeted minimum. Saliva samples were collected at T0 (baseline), T1 (1st month), and T2 (3rd month). ALP, LDH, 8-OHdG, Nrf2, and Keap1 levels were analyzed by ELISA, while the relative levels of S. mutans, Lactobacillus spp., and P. gingivalis were assessed by 16S rRNA-targeted Real-Time qPCR following DNA isolation. Statistical analyses were performed using Mann–Whitney U, Fisher's Exact, Friedman, Wilcoxon, Cochran's Q, and McNemar tests, as well as Spearman correlation; the Bonferroni correction was applied for multiple comparisons. Results: In the IPE group, the ALP positivity rate increased significantly at T2 compared with baseline (p=0.001). 8-OHdG levels were significantly higher in the RME group than in the IPE group at T2 (p=0.029). While S. mutans positivity increased to 28.6% at T2 in the RME group, it remained at 20.0% in the IPE group (p=0.719; OR=1.60). P. gingivalis positivity increased significantly over time in both groups, with p=0.002 in the RME group and p=0.009 in the IPE group; at T2, it reached 61.9% in the RME group and 35.0% in the IPE group (OR=3.02). LDH levels were found to be significantly higher in P. gingivalis-positive cases (p=0.006). Lactobacillus spp. was not detected in any of the samples. No significant association was found between S. mutans and ALP positivity at T2 (p=0.343). Conclusions: Compared to IPE, RME leads to a more pronounced increase in oxidative stress markers (8-OHdG) and in the tendency toward microbial colonization. IPE appliances offer a more biologically compatible alternative for the oral environment, with a more stable microbial profile and lower oxidative stress levels. The significant association between P. gingivalis and LDH suggests that microbial colonization may trigger periodontal destruction processes.