Windows işletim sistemi kurulu bilgisayarlara bağlanan telefonların adli bilişim açısından incelenmesi
Digital forensics analysis of phones connected to computers running windows operating systems
  1. Tez No: 1005674
  2. Yazar: ALİ ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REFİK SAMET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mühendislik Bilimleri, Forensic Medicine, Computer Engineering and Computer Science and Control, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Adli bilişim, Computer forensics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde mobil telefonlar ve bilgisayarlar arasında sürekli bir veri alışverişi söz konusudur. Windows işletim sistemi, çeşitli mobil telefonlarla uyumlu çalışmakta ve bu bağlantılar sırasında farklı dijital izler bırakmaktadır. Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar bu işlemleri kayıt altına almaktadır. Bu dijital izler Windows bünyesinde bulunan araçlar sayesinde incelenebilir ve gerek duyulduğunda adli vakalarda delil elde etme ve analiz sürecinde önemli bir rol oynayabilir. Tez çalışması çerçevesinde gerçekleştirilen literatür incelemesinde; bilgisayar ile Wi-Fi bağlantısı kuran cep telefonlarının işletim sistemi üzerinde bıraktığı kayıtlara dair ve USB bağlantısı yapan aygıtlara ilişkin Windows işletim sisteminin farklı sürümleri için araştırmaların gerçekleştirildiği fakat 2021 yılında kullanıma sunulan Windows 11 işletim sistemi üzerinde yapılan herhangi bir araştırmaya rastlanılmamıştır. Bu bağlamda çalışmanın Windows 11 işletim sisteminde yapılmasına karar verilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Windows işletim sistemine kablosuz ağ bağlantısı kuran ve USB bağlantı kablosu ile bağlantı kuran mobil telefonların bıraktığı dijital kayıtların bulunabileceği yerleri tespit etmek, elde edilen kayıt verilerini analiz etmek, bu analiz sırasında ortaya çıkabilecek sorunları tespit etmek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmaktır. Belirlenen hedeflere ulaşmak için bu tezde, çalışma ortamının hazırlanması, verilerin oluşturulması ve toplanması, verilerin analizi ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarını içeren bir uygulamalı araştırma ortaya konmaktadır. iOS ve ANDROID işletim sistemine sahip telefonlar ile yapılacak olan uygulama neticesinde Windows işletim sistemi kayıtları içerisinde tespit edilen dijital kayıtların Windows araçları ve Adli Bilişim yazılım araçları kullanılarak nasıl sonuçlar vereceğini göstermek olacaktır. Elde edilen Wi-Fi ve USB bağlantıya dair bulgular, iOS ve ANDROID işletim sistemi kullanan telefonlar için tablo halinde özetlenmiştir. Tez kapsamında; kullanıcılara Windows işletim sistemi ile çalışan bilgisayarlara bağlanan mobil telefonların hızlı ve güvenli takibini yapmaları ve adli bilişim uzmanlarına olay yeri incelemeleri sırasında olayda kullanılan mobil telefonlarla ilgili delillerin toplanması ile ilgili önerilerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, there is a intensive exchange of data between mobile phones and computers. The Windows operating system is compatible with various mobile phones and leaves different digital traces during these connections. Computers with the Windows operating system record these actions. These digital traces can be analyzed with the tools available in Windows and can play an important role in the process of obtaining and analyzing evidence in forensic cases when necessary. In the literature review carried out within the framework of the thesis study, research was conducted for different versions of the Windows operating system regarding the records left on the operating system of mobile phones that establish a Wi-Fi connection with the computer and for devices that make a USB connection, but no research was found on the Windows 11 operating system that was introduced in 2021. In this context, it was decided to perform the study on the Windows 11 operating system. The aim of this study is to identify the locations where the digital records left by mobile phones connected to Windows operating systems via wireless networks and USB cables can be found, to analyze the obtained registration data, to identify the problems that may arise during this analysis and to offer solutions to these problems. In order to achieve the goals, this thesis presents an applied research that includes the stages of preparing the working environment, generating and collecting data, analyzing findings and evaluating the results. The study, which will be carried out with phones running iOS and ANDROID operating systems, is to show what and how the digital records detected within the Windows operating system records with the help of Windows tools and Digital Forensic software tools. The findings regarding Wi-Fi and USB connections for phones running iOS and Android operating systems are summarized in a table. The thesis will provide recommendations for users to quickly and securely track mobile phones connected to Windows computers, and forensic experts to collect evidence related to mobile phones used in crime scene investigations.