Üretim hattında kullanılan elektrikli el aletlerini kullanan kişilerin davranışlarının tahmin edilmesine yönelik bir yöntem geliştirilmesi
Development of a method for predicting the behavioral patterns of operators using electric hand tools in production lines
  1. Tez No: 1005713
  2. Yazar: KADER NİKBAY OYLUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY TUGAY BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan bilgisayar etkileşimi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Human computer interaction, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Endüstri 4.0 kapsamında hız kazanan dijital dönüşüm, veri temelli karar alma süreçlerinin ve insan-makine etkileşiminin doğru biçimde modellenmesini zorunlu kılmaktadır. Bu tez çalışmasında, kullanıcı davranışının modellenmesi ve deneyim düzeyi sınıflandırılması problemi, Trex Dijital Akıllı Üretim Sistemleri tarafından akıllandırılan elektrikli vidalama el aletinden elde edilen çoklu sensör verileri ile anket temelli öznel değerlendirmelerin birlikte kullanılmasıyla ele alınmıştır. Veri ön işleme aşamasında sinyal senkronizasyonu, filtreleme ve ölçekleme adımları uygulanmış; ardından zaman bağımlılığını koruyan sekanslar, kayan pencere yaklaşımı ile oluşturulmuştur. Çok kanallı veri füzyonu kapsamında, ham zaman serileri üzerinden RMS, hız, mesafe ve vektör normu gibi açıklayıcı öznitelikler çıkarılarak veri temsili güçlendirilmiştir. Kullanıcı deneyim düzeyinin sınıflandırılması amacıyla 1D CNN, BiLSTM ve CNN–LSTM–Attention tabanlı derin öğrenme mimarileri geliştirilmiş; modeller, eğitim ve test aşamalarında kullanılmayan bağımsız gerçek veriler ile doğrulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, CNN–LSTM–Attention mimarisinin %91,67 doğruluk oranı ile 1D CNN ve BiLSTM modellerine kıyasla belirgin biçimde üstün performans sergilediğini ortaya koymaktadır. Bulgular, akıllandırılmış el aletlerinden elde edilen çok modlu verilerin, işe alım uygunluğunun değerlendirilmesi, iş güvenliği risklerinin öngörülmesi ve insan-robot işbirliğine dayalı üretim ortamlarında davranış tahmini gibi alanlarda etkin karar destek mekanizmaları sunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0 has accelerated digital transformation in manufacturing, necessitating accurate modeling of data-driven decision-making processes and human–machine interaction. This thesis addresses the problem of user behavior modeling and experience level classification by integrating multi-sensor data collected from intelligent electric screwdriving tools developed by Trex Digital Smart Manufacturing Systems with survey-based subjective assessments. During the data preprocessing stage, synchronization, filtering, and scaling procedures were applied. Subsequently, time-dependent sequences preserving temporal dependencies were generated using a sliding window approach. To enhance representational capability, multi-channel data fusion was employed by extracting descriptive features such as root mean square (RMS), velocity, displacement, and vector norm from raw time-series signals. Deep learning architectures based on 1D CNN, BiLSTM, and a hybrid CNN–LSTM–Attention model were developed for experience level classification and validated using independent real-world data not included in the training and testing phases. The experimental results demonstrate that the CNN–LSTM–Attention architecture achieves the highest performance with an accuracy of 91.67%, significantly outperforming the 1D CNN and BiLSTM models. The findings indicate that multi-modal data obtained from intelligent hand tools can provide effective decision support mechanisms for recruitment suitability assessment, occupational safety risk prediction, and behavior forecasting in human–robot collaborative manufacturing environments.