Endüstriyel atıkların ve geri dönüşüm agregasının geopolimer beton özelliklerine etkileri
Effects of industrial waste and recycled aggregate on geopolymer concrete properties
- Tez No: 1005720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı malzemeleri, Building materials
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, tuğla/kiremit kökenli atıkların geopolimer beton sistemlerinde değerlendirilme potansiyeli deneysel olarak incelenmiştir. Çimento üretiminin çevresel etkilerinin azaltılması amacıyla, bağlayıcı sistem olarak alkali aktivasyon esaslı geopolimerler tercih edilmiş; yüksek fırın cürufu ve uçucu kül esaslı karışımlarda tuğla kökenli agrega kullanımı ile alkali aktivatör molaritesinin beton performansı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deneysel program kapsamında, farklı NaOH ve Na₂SiO₃·5H₂O molaritelerine sahip alkali aktivatörler kullanılarak, tuğla kırığı agregalı altı farklı geopolimer beton karışımı hazırlanmıştır. Taze beton özelliklerinin yanı sıra basınç ve eğilme dayanımı, ultrases geçiş hızı, porozite, su emme, donma–çözülme dayanımı, yüksek sıcaklık (300–600–900°C) davranışı ve termal iletkenlik özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, bağlayıcı bileşimi ve alkali aktivatör molaritesinin (12M ve 16M) geopolimer betonların taze, fiziksel, mekanik ve ısıl performansını belirgin biçimde etkilediğini göstermiştir. Molaritenin 12M'den 16M'ye çıkarılması taze beton işlenebilirliğini azaltırken, sertleşmiş halde daha yoğun bir mikro yapı oluşturarak porozite ve su emme değerlerini düşürmüştür. Mekanik performans açısından bazı bağlayıcı sistemlerinde 28 günlük basınç dayanımı için optimum molaritenin 12M civarında oluştuğu, buna karşılık 16M aktivasyonun eğilme dayanımı ve dayanıklılık göstergeleri üzerinde daha olumlu etkiler sağladığı belirlenmiştir. Termal iletkenlik ve yüksek sıcaklık sonuçları, daha kompakt matris yapısına sahip karışımların çevresel etkilere karşı daha dirençli olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the potential use of brick/tile-derived wastes in geopolymer concrete systems was experimentally investigated. In order to reduce the environmental impacts associated with cement production, alkali-activated geopolymers were selected as the binder system. Within this scope, the effects of brick-derived aggregate content and alkali activator molarity on the performance of geopolymer concretes based on ground granulated blast furnace slag and fly ash were examined. The experimental program involved the preparation of six different geopolymer concrete mixtures incorporating crushed brick aggregate, using alkali activators with different NaOH and Na₂SiO₃·5H₂O molarities. In addition to fresh concrete properties, compressive and flexural strengths, ultrasonic pulse velocity, porosity, water absorption, freeze–thaw resistance, high-temperature behavior (300–600–900°C), and thermal conductivity properties were determined. The results demonstrated that both binder composition and alkali activator molarity (12M and 16M) have a significant influence on the fresh, physical, mechanical, and thermal performance of geopolymer concretes. Increasing the molarity from 12M to 16M reduced the workability of fresh concrete, while promoting the formation of a denser microstructure in the hardened state, leading to lower porosity and water absorption. In terms of mechanical performance, an optimum molarity of around 12M was observed for 28-day compressive strength in some binder systems, whereas 16M activation provided more favorable results in terms of flexural strength and durability-related indicators. Thermal conductivity and high-temperature test results further indicated that mixtures with a more compact matrix structure exhibited enhanced resistance to environmental effects.