Türkiye'de kadın hakları ve anayasal çerçevesi
Women's rights and the constitutional framework in turkey
- Tez No: 1005761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anayasa, Ayrımcılık, Eşitlik, Kadın hakları, İnsan hakları, Constitution, Discrimination, Equality, Women rights, Human rights
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve demokratik hukuk devletinin tam anlamıyla işlerlik kazanması açısından büyük önem taşımaktadır. 1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sı, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması amacıyla kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik hayattaki konumunu güçlendiren çeşitli hükümler içermektedir. Bu tez çalışmasında, Osmanlı döneminden günümüze kadar olan süreçte kadın haklarının anayasal çerçevede nasıl düzenlendiği, tarihsel süreçte hangi aşamalardan geçtiği ve uygulamada ne ölçüde karşılık bulduğu incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde kadın haklarının kavramsal çerçevesi ve tarihsel gelişimi ile T.C. 1982 Anayasa'sı öncesi düzenlenmiş anayasal belgeler ve anayasalar çerçevesinde kadın hakları incelenmiştir. İkinci bölümde yürürlükte bulunan T.C. 1982 Anayasa'sında düzenlenen maddeler çerçevesinde kadın hakları incelenenmiş olup kadın haklarını ilgilendiren ulusal mevzuat metinlerine de değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin iç hukuk üzerindeki etkileri ile Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen ihlal kararları çerçevesinde kadın hakları incelenmiştir. Kadın hakları ile ilgili uzun yıllardır çalışmalar yapılmaktadır. Bu tez çalışması ile, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelinen süreçte anayasal metinlerde kadın hakları ile ilgili özel bir düzenlemenin yer alıp almadığı hususunda değerlendirme yapılması amaçlanmıştır. Elde edilen bulgular, geçmişten günümüze kadar kabul edilmiş anayasalar, anayasal nitelikte belgeler ve kanunlarda kadın hakları ile ilgili düzenlemeler yapılarak anayasal düzeyde güvence sağlanmış olmasına rağmen, kadınların pratikte bu haklara eşit olarak erişemediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Women's rights are of great importance in terms of ensuring gender equality and the full functioning of a democratic state governed by the rule of law. The 1982 Constitution of the Republic of Turkey contains various provisions that strengthen the position of women in political, social, and economic life with the aim of guaranteeing fundamental rights and freedoms. This thesis examines how women's rights have been regulated within the constitutional framework from the Ottoman period to the present day, the stages they have gone through in the historical process, and the extent to which they have been implemented. The first section of the study examines the conceptual framework and historical development of women's rights, as well as women's rights within the framework of constitutional documents and constitutions enacted prior to the 1982 Constitution of the Republic of Turkey. The second section examines women's rights within the framework of the articles set forth in the current 1982 Constitution of the Republic of Turkey and also touches upon national legislation concerning women's rights. The third section examines women's rights in the context of the effects of international treaties to which Turkey is a party on domestic law and the violation decisions issued by the Constitutional Court and the European Court of Human Rights. Work on women's rights has been ongoing for many years. This thesis aims to evaluate whether constitutional texts have included specific provisions regarding women's rights throughout the period from the Ottoman era to the present day. The findings reveal that, despite provisions regarding women's rights being made in constitutions, constitutional documents, and laws adopted from the past to the present, thereby ensuring constitutional guarantees, women have not been able to access these rights equally in practice.