PSORİASİSLİ HASTALARDA SERUM ''LYMPHOCYTE- ACTİVATİON GENE 3'' (LAG-3), ''FİBRİNOGEN LİKE PROTEİN 1'' (FGL-1), ''GALECTİN-3''(Gal-3) DÜZEYLERİ: PATOGENEZDEKİ ROLLERİ, HASTALIK ŞİDDETİ VE METABOLİK SENDROMLA İLİŞKİLERİ
  1. Tez No: 1005768
  2. Yazar: HANİFE KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN GÖNÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, LAG-3, FGL-1, Gal-3, Metabolik Sendrom, İnsülin Direnci, Psoriasis, LAG-3, FGL-1, Gal-3, Metabolic Syndrome, Insulin Resistance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Psoriasisli Hastalarda Serum ''Lymphocyte-Activation Gene 3'' (LAG-3), ''Fibrinogen Like Protein 1'' (FGL-1), ''Galectin-3''(Gal-3) Düzeylerinin Değerlendirilmesi Amaç: Psoriasis, sıklıkla obesite, metabolik sendrom (MetS) ve insülin rezistansı (İR) gibi metabolik komorbiditelerle birliktelik gösteren immün aracılı kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Bağışıklık kontrol noktası moleküllerinden biri olan LAG-3 ve onun alternatif ligandları olan FGL-1 ile Gal-3, immün yanıtın düzenlenmesinde ve immün-metabolik süreçlerde rol oynayan önemli moleküllerdir. Bu çalışmada, psoriasisli hastalarda serum LAG-3, FGL-1 ve Gal-3 düzeylerinin birlikte değerlendirilmesi, bu moleküllerin hastalık şiddeti, birbirileri ile ve MetS ve komponentleri ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma gözlemsel vaka-kontrol tasarımında planlanmış olup, 42 psoriasis hastası ve 42 sağlıklı kontrolden oluşan iki grup ile yürütülmüştür. Psoriasis şiddeti Psoriasis Alan ve Şiddet İndeksi (PAŞİ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Metabolik sendrom tanısı Ulusal Kolesterol Eğitim Programı-Üçüncü Erişkin Tedavi Paneli (NCEP-ATP III) kriterlerine göre konulmuş, insülin direnci ise Homeostatik Model Değerlendirmesi (HOMA-IR) ile belirlenmiştir. Serum LAG-3, FGL-1 ve Gal-3 düzeyleri Enzime Bağlı İmmünosorbent Test (ELISA) yöntemiyle ölçülmüştür. Bulgular: Psoriasis grubunda sigara içimi, bel çevresi, diastolik kan basıncı ve MetS varlığı kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Serum LAG-3 ve Gal-3 düzeyleri psoriasis hastalarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük saptanmıştır. FGL-1 düzeyleri hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Ancak MetS ve İR'nin eşlik ettiği psoriasis alt gruplarında FGL-1 düzeylerinde anlamlı düşüklük saptanmıştır. Lojistik regresyon analizinde LAG-3 ve Gal-3, psoriasis varlığını öngören bağımsız belirleyiciler olarak bulunurken LAG-3, FGL-1 ve Gal-3 düzeyleri ile PAŞİ skorları arasında anlamlı bir ilişki gösterilememiştir. Gal-3 düzeyi ile HOMA-IR arasında negatif yönde anlamlı korelasyon tespit edilmiştir. Psoriasis hastalarında serum LAG-3, FGL-1 ve Gal-3 düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı korelasyonlar saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma LAG-3–FGL-1–Gal-3 ekseninin psoriasis patogenezinde rol oynayabileceğini ancak şiddet üzerine etkili olmadığını göstermiştir. Psoriasisli hastalarda FGL-1'in MetS ve İR ile ilişkili olduğu ancak normal populasyonun tersine anlamlı düşük olduğu görülmüştür. Bu da kronik inflamasyon sırasında FGL-1'in metabolik etkilerinin değişebileceği ya da immün-metabolik süreç esnasında çift yönlü etki gösterebileceğini düşündürmüştür. Bu bulgular bu moleküllerin hastalıkla ilişkili immün ve metabolik süreçlerin değerlendirilmesinde potansiyel biyobelirteçler olabileceğini düşündürmekle birlikte konunun tam olarak aydınlatılabilmesi için doku ve serum örneklerinde beraberce bakılan daha geniş metabolik alt grupların oluşturulduğu çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Serum“Lymphocyte-Activation Gene 3”(LAG-3),“Fibrinogen-Like Protein 1”(FGL-1), and“Galectin-3”(Gal-3) Levels in Patients with Psoriasis Aim: Psoriasis is an immune-mediated chronic inflammatory disease that is frequently associated with metabolic comorbidities such as obesity, metabolic syndrome (MetS), and insulin resistance (IR). LAG-3, one of the immune checkpoint molecules, and its alternative ligands FGL-1 and Gal-3 are important molecules involved in the regulation of immune responses and immunometabolic processes. The aim of this study was to evaluate serum LAG-3, FGL-1, and Gal-3 levels together in patients with psoriasis and to investigate their relationships with disease severity, with each other, and with MetS and its components. Methods: The study was designed as an observational case-control study and conducted with two groups consisting of 42 patients with psoriasis and 42 healthy controls. Psoriasis severity was evaluated using the Psoriasis Area and Severity Index (PASI). The diagnosis of metabolic syndrome was established according to the National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III (NCEP-ATP III) criteria, and insulin resistance was determined using the Homeostatic Model Assessment (HOMA-IR). Serum LAG-3, FGL-1, and Gal-3 levels were measured using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Results: Smoking, waist circumference, diastolic blood pressure, and the presence of MetS were found to be significantly higher in the psoriasis group compared with the control group. Serum LAG-3 and Gal-3 levels were significantly lower in patients with psoriasis compared with controls. FGL-1 levels did not differ significantly between the patient and control groups. However, significantly lower FGL-1 levels were observed in psoriasis subgroups with concomitant MetS and IR. In logistic regression analysis, LAG-3 and Gal-3 were identified as independent predictors of the presence of psoriasis, whereas no significant association was found between LAG-3, FGL-1, and Gal-3 levels and PASI scores. A significant negative correlation was detected between Gal-3 levels and HOMA-IR. Significant positive correlations were also found among serum LAG-3, FGL-1, and Gal-3 levels in patients with psoriasis. Conclusion: This study demonstrated that the LAG-3–FGL-1–Gal-3 axis may play a role in the pathogenesis of psoriasis but does not appear to affect disease severity. In patients with psoriasis, FGL-1 was found to be associated with MetS and IR; however, contrary to the normal population, its levels were significantly lower. This finding suggests that the metabolic effects of FGL-1 may change during chronic inflammation or that it may exert bidirectional effects during immunometabolic processes. Although these findings suggest that these molecules may serve as potential biomarkers in the evaluation of immune and metabolic processes associated with psoriasis, further studies including larger metabolic subgroups and evaluating both tissue and serum samples together are needed to fully elucidate this issue.