Türkiye'de uzaktan çalışma ve kamu yönetiminde uygulanabilirliği üzerine bir alan araştırması
A field study on remote working and its applicability in public administration in Turkey
  1. Tez No: 1005769
  2. Yazar: AHU ÖZEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN NADİ LEBLEBİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek çalışma, Evde çalışma, Uzaktan çalışma, Flexible working, Home work, Remote worker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, uzaktan çalışma modelinin Türk kamu yönetiminde uygulanabilirliğini kurum ve çalışanlar ile yürütülen iş ve görevler açısından incelemektedir. Araştırma, uzaktan çalışma modelinin kurumsal yapı ve işleyiş ile çalışanlar üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır. Alan araştırması T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı merkez teşkilatının bağlı ve ilgili kuruluşlarında ve taşra teşkilatı olarak Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde yürütülmüştür. Araştırma yöntemi olarak karma yöntem kullanılmıştır. Anket çalışması, 185'i çevrimiçi, 385'i yüz yüze olmak üzere toplam 570 kişiye uygulanmıştır. Yarı yapılandırılmış mülakatlar ise 18 kişiyle gerçekleştirilmiştir. Anket verileri R ortamında analiz edilmiş olup gruplar arası farklılıkların incelenmesinde t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) gibi tekniklerden yararlanılmıştır. Mülakatlardan elde edilen verilerin çözümlenmesinde ise tematik analiz tekniği kullanılmıştır. Analiz sürecinin sistematik bir şekilde yürütülmesi amacıyla MAXQDA veri analiz programından yararlanılmıştır. Anket ve mülakatlardan elde edilen bulguların birlikte değerlendirilmesi sonucunda uzaktan çalışmanın uygulanabilirliğinin iş ve görevlerin uzaktan çalışmaya uygunluğu, denetim mekanizmaları, veri güvenliği kapasitesi, hukuki çerçeve, teknolojik altyapı, örgüt yapısı ve çalışanların dijital yetkinlikleri gibi çok boyutlu unsurlarla belirlendiğini göstermektedir. Araştırma sonucu kurumsal hazır bulunuşluk düzeyi yükseldikçe uzaktan çalışmaya yönelik algının olumlu yönde değiştiği ancak standart iş ve görev tanımları, mevzuat, denetim mekanizmaları ve eşitlik/erişim boyutlarında geliştirilmesi gereken alanlar bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışma, kamu yönetiminde uzaktan çalışma modelinin uygulanabilmesi için iş ve görev analizi temelli yapı kurma, kurumsal dijitalleşme düzeyi, hukuki düzenleme gerekliliği, ölçülebilir performans çerçeveleri, dijital okuryazarlık ve yetkinlik geliştirme planlamaları ve güçlü siber güvenlik önlemleriyle ilgili öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the applicability of the remote work model in Turkish public administration in terms of the tasks and duties carried out by institutions and workers. The research reveals the effects of the remote work model on institutional structure and operations as well as on workers. The field research was conducted in the affiliated and related organizations of the central organization of the Ministry of Culture and Tourism of the Republic of Türkiye and in the Ankara Provincial Directorate of Culture and Tourism as the provincial organization. The mixed method was used as the research method. The survey was administered to a total of 570 people, 185 online and 385 face-to-face. Semi-structured interviews were conducted with 18 participants. Survey data were analyzed in the R software, and techniques such as t-tests and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to examine differences between groups. Thematic analysis was used to analyze the data obtained from the interviews. MAXQDA data analysis software was used to ensure the systematic execution of the analysis process. The findings from surveys and interviews, when evaluated together, show that the feasibility of remote work is determined by multidimensional factors such as the suitability of jobs and tasks for remote work, control mechanisms, data security capacity, legal structure, technological infrastructure, organizational structure, and workers' digital skills. The research found that as the level of organizational readiness increases, perceptions of remote work change positively; however, areas for improvement were identified in standard job and task definitions, legislation, control mechanisms, and equality/access dimensions. The study offers recommendations regarding establishing a structure based on job and task analysis, the level of organizational digitalization, the necessity of legal regulation, measurable performance frameworks, digital literacy and competency improvement plans, and robust cybersecurity measures to enable the implementation of a remote work model in public administration.