Uluslararası literatürdeki epigenetik çalışmaların bibliometrik analizi
Bibliometric analysis of epigenetic studies in international literature
- Tez No: 1005964
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Epigenetik, Epigenetic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Epigenetik, yüksek verimli dizileme teknolojileri, epigenomik profilleme ve bütünleştirici çoklu omik yaklaşımlardaki ilerlemeler sayesinde yaşam bilimlerinde en dinamik ve hızla genişleyen alanlardan biri olarak ortaya çıkmıştır. Epigenetikle ilgili yayınların katlanarak artması, büyük, karmaşık ve parçalı bir literatür oluşturmuş ve geleneksel anlatımsal incelemelerle araştırma eğilimlerini, etkili katkıları, işbirliği modellerini ve ortaya çıkan tematik yönelimleri belirlemeyi giderek zorlaştırmıştır. Bu çalışma, Web of Science Core Collection'da indekslenen küresel epigenetik literatürünün kapsamlı bir bibliyometrik analizini sunmayı amaçlamaktadır. 2000 ile 2025 yılları arasında yayınlanan toplam 8.713 yayın, VOSviewer'da uygulanan tanımlayıcı bibliyometrik göstergeler ve ağ tabanlı bilim haritalama teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz, belge türleri, konu kategorileri, zamansal yayın eğilimleri, anahtar kelime eşzamanlılık kalıpları, yazar işbirliği ağları ve ülke düzeyinde ortak yazarlık yapılarına odaklanmıştır. Türkiye'nin küresel epigenetik araştırma ortamındaki konumunun değerlendirilmesine özel önem verilmiştir. Sonuçlar, epigenetik yayınlarda, özellikle 2010'ların ortasından sonra, bu alanın konsolidasyonunu ve olgunlaşmasını yansıtan istikrarlı ve hızlanan bir büyüme olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma çıktıları, bitki bilimleri, biyokimya, moleküler biyoloji ve genetik alanlarında güçlü bir disiplin yoğunlaşmasıyla, orijinal makaleler ve incelemeler tarafından domine edilmektedir. Anahtar kelime eşzamanlılığı ve yoğunluk analizleri, epigenetik araştırmalarının kavramsal çekirdeğini DNA metilasyonu ve kromatinle ilgili süreçler olarak tanımlamakta ve buna stres tepkileri, adaptasyon ve uygulamalı tarım bağlamlarına verilen artan önem eşlik etmektedir. Ortak yazarlık analizleri, merkez odaklı bir işbirliği yapısı olduğunu göstermektedir. Bu yapıda, sınırlı sayıda son derece etkili yazar ve ülke, özellikle Çin ve Amerika Birleşik Devletleri, küresel bilgi üretimi ve yayılmasında merkezi roller oynamaktadır. Avrupa ülkeleri sıkı bağlantılı işbirliği kümeleri oluştururken, yeni ortaya çıkan katkıcılar uluslararası ağlara giderek daha fazla entegre olmaktadır. Genel olarak, bu çalışma epigenetiği, güçlü kavramsal entegrasyon, genişleyen disiplinlerarası alaka ve artan toplumsal önem ile karakterize edilen olgun ancak hızla gelişen bir araştırma alanı olarak vurgulamaktadır. Bütünsel bir bibliyometrik genel bakış sunan bulgular, epigenetik araştırmalarındaki mevcut dinamikleri ve gelecekteki yönelimleri anlamak isteyen araştırmacılar, politika yapıcılar ve fon sağlayıcı kurumlar için değerli içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Epigenetics has emerged as one of the most dynamic and rapidly expanding fields in life sciences, thanks to advances in high-throughput sequencing technologies, epigenomic profiling, and integrative multi-omics approaches. The exponential increase in epigenetics-related publications has created a large, complex, and fragmented literature, making it increasingly difficult to identify research trends, effective contributions, collaboration models, and emerging thematic orientations through traditional narrative reviews. This study aims to present a comprehensive bibliometric analysis of the global epigenetics literature indexed in the Web of Science Core Collection. A total of 8,713 publications released between 2000 and 2025 were analyzed using descriptive bibliometric indicators and network-based science mapping techniques implemented in VOSviewer. The analysis focused on document types, subject categories, temporal publication trends, keyword co-occurrence patterns, author collaboration networks, and country-level co-authorship structures. Particular emphasis was placed on evaluating Turkey's position in the global epigenetic research landscape. The results reveal a steady and accelerating growth in epigenetic publications, particularly since the mid-2010s, reflecting the consolidation and maturation of this field. Research outputs are dominated by original articles and reviews, with a strong disciplinary concentration in plant sciences, biochemistry, molecular biology, and genetics. Keyword co-occurrence and density analyses define the conceptual core of epigenetic research as DNA methylation and chromatin-related processes, accompanied by an increased emphasis on stress responses, adaptation, and applied agricultural contexts. Co-authorship analyses reveal a hub-and-spoke collaboration structure. Within this structure, a limited number of highly influential authors and countries, particularly China and the United States, play central roles in global knowledge production and dissemination. While European countries form tightly connected collaboration clusters, emerging contributors are increasingly integrating into international networks. Overall, this study highlights epigenetics as a mature yet rapidly evolving research field characterized by strong conceptual integration, expanding interdisciplinary relevance, and increasing societal importance. The findings, which provide a comprehensive bibliometric overview, offer valuable insights for researchers, policymakers, and funding agencies seeking to understand the current dynamics and future directions of epigenetics research.