Yeni bir enzim immobilizasyon yöntemi olarak enzim-inorganik hibrit nano çiçeklerin sentez ve uygulamalarındaki güncel gelişmeler
Current advances in the synthesis and applications of enzyme-inorganic hybrid nano flowers as a new enzyme immobilization method
- Tez No: 1006004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyokimya, Biyosensörler, Biyoteknoloji, Enzim immobilizasyonu, Enzimler, Nanoteknoloji, İmmobilizasyon, İnorganik bileşikler, Biochemistry, Biosensors, Biotechnology, Enzyme immobilization, Enzymes, Nanotechnology, Immobilization, Inorganic compounds
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Enzimler biyokimyasal reaksiyonları katalize eden, yüksek özgüllük ve çok yüksek hız özelliklerine sahip biyokatalizörlerdir. Ancak enzimlerin serbest olarak nitelendirilen çözünür formları, kısa bir dönem içerisinde kullanılabilmektedir. Bu durum enzimlerin pek çok alanda uygulamalarını sınırlandırmaktadır. Bu dezavantajın önüne geçmek için enzim immobilizasyon yöntemi kullanılmaktadır. İlk defa 2012 yılında Stanford Üniversitesinden Dr. Zare ve ekibi tarafından önerilen ezim-inorganik hibrit nanoçiçekler (Ei-hNÇ'ler), enzimlerin aktivite ve kararlılıklarının arttırılması için uygulanan yeni bir enzim immobilizasyon yöntemidir. Enzimlerin ve Cu(II), Ca(II), Zn(II), Co(II), Mn(II) ve Fe(II) gibi bazı divalent metal iyonlarının etkileşimlerinden yararlanılarak hazırlanan Ei-hNÇ'ler ile ilgili çok fazla sayıda çalışma yapılmış ve rapor edilmiştir. Ei-hNÇ'lerin bu kadar popüler olma sebepleri arasında gözenekli üç boyutlu yapsından kaynaklı yüksek yüzey alanına sahip olmaları ve bu sayede geleneksel immobilizasyon yöntemlerenin aksine Ei-hNÇ şeklinde immobilize edilen enzimlerin büyük çoğunluğunun aktivitelerinin artmasıdır. Bu tez kapsamında yeni bir enzim immobilizasyon yöntemi olarak Ei-hNÇ'ler hakkında ayrıntılı literatür araştırması yapılmıştır. Ei-hNÇ'lerin oluşum mekanizması, sınıflandırılmaları, ve pH, sıcaklık ve konsantrasyon gibi parametreler ile enzimatik aktivite ve kararlılıklarına ilişkin en yeni bulgular değerlendirilmiş ve yapılan çalışmalarda elde edilen veriler ayrıntılı olarak verilmiştir. Ayrıca Ei-hNÇ'lerin endüstriyel, biyomedikal ve çevre uygulamalarından bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Enzymes are biocatalysts that catalyze biochemical reactions, with high specificity and very high speed. However, the soluble forms of the enzymes, which are characterized as free, can be used in a short period of time. This situation limits the applications of enzymes in many fields. Enzyme immobilization method is used to avoid this disadvantage. It was first proposed in 2012 by Dr. Zare and his team from Stanford University, enzymeinorganic hybrid nanoflower (Ei-hNF), is a new enzyme immobilization method applied to increase the activity and stability of enzymes. There are many studies on Ei-hNFs prepared by using the interactions of enzymes and some divalent metal ions such as Cu(II), Ca(II), Zn(II), Co(II), Mn(II) and Fe(II). Among the reasons why Ei-hNFs are so popular is that they have a high surface area due to their porous three-dimensional structure, and thus, unlike traditional immobilization methods, the activities of the majority of enzymes immobilized as Ei-hNFs increase. Within the scope of this thesis, a detailed literature search was conducted on Ei-hNFs as a new enzyme immobilization method. The most recent findings regarding the formation mechanism of Ei-hNFs, their classification, parameters such as pH, temperature and concentration, as well as their enzymatic activity and stability, were evaluated and the data obtained in the studies were given in detail. In addition, industrial, biomedical and environmental applications of Ei HNCs are mentioned.