Akaryakıt dolum istasyonlarında hibrit tank otomasyon sistemlerinin kapsamlı analizi
Comprehensive analysis of hybrid tank automation systems in fuel filling stations
  1. Tez No: 1006017
  2. Yazar: SÜMEYYE ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİD MİRZA TERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PLC, SCADA, Programmable logic controller, SCADA
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Tesisleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dört farklı yakıt türünü depolayan on altı tankın bulunduğu bir petrol istasyonu tank sahasında uygulanan hibrit otomasyon sistemini analiz etmektedir. Sistem, birden fazla teknolojiyi tek bir platformda birleştirerek artan verimlilik ve güvenlik taleplerini karşılamaktadır. Sistemin yapısı, tank seviyesi, sıcaklığı ve hacmi izleme, tam otomatik yakıt doldurma işlemi ve sızıntı tespit sistemi gibi temel alt sistemleri içermektedir. Merkezi kontrol, Denetleyici Kontrol ve Veri Toplama (SCADA) ve Dağıtılmış Kontrol Sistemi (DCS) tabanlı bir çerçeve aracılığıyla yönetilmektedir. Bu, sezgisel bir tasarıma ve gelişmiş görselleştirme özelliklerine sahip kompakt bir İnsan-Makine Arayüzü (HMI) yazılımı ile tamamlanmaktadır. Bu yapı, tank parametrelerinin gerçek zamanlı izlenmesini ve alarm bildirimlerini mümkün kılarak operatör verimliliğini önemli ölçüde artırmaktadır. Dağıtılmış Kontrol Sistemi (DCS) veya Programlanabilir Lojik kontrolör (PLC) altyapısı, endüstriyel entegrasyonda güvenilir, süreç odaklı kontrol ve esneklik sağlar. Bu hibrit yaklaşım, işletme maliyetlerini etkili bir şekilde azaltır, enerji kullanımını optimize eder ve insan hatalarını en aza indirir. Çalışma ayrıca, otomatik sızıntı tespiti sisteminin çevre ve operasyonel güvenliği nasıl güçlendirdiğini de vurgulamaktadır. SCADA ve DCS'i entegre eden bu platform, yakıt depolama yönetimi için sağlam ve verimli bir çözüm oluşturarak, sonuçta performansı artırır ve sürdürülebilir tank sahası operasyonları için güvenlik uyumluluğunu sağlar.
Özet (Çeviri)
This study analyzes a hybrid automation system applied in a fuel station tank farm that includes sixteen tanks storing four different types of fuel. The system combines multiple technologies on a single platform to meet increasing demands for efficiency and safety. The structure of the system includes main subsystems such as tank level, temperature, and volume monitoring, fully automatic fuel filling operations, and a leak detection system. Central control is managed through a Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) and Distributed Control System (DCS) based framework. This structure is supported by a compact Human-Machine Interface (HMI) software with an intuitive design and advanced visualization features. The system allows real-time monitoring of tank parameters and alarm notifications, which significantly improves operator efficiency. The Distributed Control System (DCS) or Programmable Logic Controller (PLC) infrastructure provides reliable, process-oriented control and flexibility for industrial integration. This hybrid approach effectively reduces operating costs, optimizes energy usage, and minimizes human errors. The study also highlights how the automatic leak detection system strengthens environmental and operational safety. By integrating SCADA and DCS, the platform offers a strong and efficient solution for fuel storage management, improves overall performance, and supports safe and sustainable tank farm operations.