Nonspesifik kronik bel ağrılı ofis çalışanlarında spinal manipülatif uygulamanın statik ve dinamik postüre etkisinin incelenmesi
In office workers with nonspecific chronic low back pain spinal manipulative practice investigation of the effect of static and dynamic posture
  1. Tez No: 1006052
  2. Yazar: SİMA NUR GERGERLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE AYŞE GÖRMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Manipülasyon-kayropraktik, Manipulation-chiropractic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
Özet
Çalışmamız, nonspesifik kronik bel ağrısı (NSKBA), yaşayan ofis çalışanlarında ağrı ve postürel bozuklukların lumbal manipülasyon ve düzenli egzersiz ile ağrı,statik ve dinamik postürü incelemek amaçlanmaktadır. Çalışmaya, 18-50 yaş aralığında, sedanter (n=14), fiziksel aktif (n=26) NSKBA'lı ve sağlıklı (n=15) olmak üzere 40 ofis çalışanı dahil edildi. Çalışmamızdaki toplam 40 ofis çalışanına kayropraktik uzmanı tarafından haftada bir kere lumbal bölgeye HVLA (High Velocity Low Amplitude-Yüksek Hızlı, Düşük Genlikte) spinal manipülasyon 4 hafta boyunca uygulandı. Uygulama sonrası tüm katılımcılara core kuvvetlendirme egzersizleri haftada 3 gün olacak şekilde 4 hafta uygulamaları için öğretilmiştir. Çalışmaya katılan kişilerden gönüllü onay formunu uygun bir şekilde doldurmaları istendi ve sosyodemografiğini içeren bigiler kayıt altına alındı. Bu aşamadan sonra statik postür ve dinamik postür analizleri gerçekleştirilerek tespitler yapıldı. New York Postür Skalası sayesinde statik postür değerlendirmesi yapıldı. Fonksiyonel Hareket Taraması ise dinamik postür değerlendirmesi için tüm katılımcılara uygulanarak değerleri not alındı. Oswestry disabilte skalası ve Roland Morris Engellilik anketi ile bel ağrısına bağlı engellilik düzeyini uygulama sonrası değerlendirme yapıldı. Katılımcılar arasında bu değerlendirmeler açısından istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmadı (p>0,05) FMF testinin derin çömelme, engelli adım alma, tek adım hamle, omuz mobilitesi, aktif düz bacak kaldırma, gövde stabilitesi ve rotasyon stabilitesi alt başlıklarında müdahale sonrası iyileşme gözlenmiştir. ( p < 0,001) Alt başlıklar öncesi ve sonrası karşılaştırmaları Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile değerlendirilmiştir. New York Postür Analizi toplam skorunda müdahale sonrası istatistiksel olarak anlamlı iyileşme olduğu görülmüştür. ( p < 0,001) Hem postüral değerlendirme hem de fonksiyonel hareket kapasitesini ölçen testlerde müdahale sonrası ileri düzeyde anlamlı iyileşme gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine pain and postural disorders in office workers experiencing non-specific chronic low back pain (NSLPP) through lumbar manipulation and regular exercise, as well as pain, static, and dynamic posture. The study included 40 office workers aged 18-50 years, comprising sedentary (n=14), physically active (n=26) individuals with NSLPP, and healthy (n=15) individuals. In our study, a total of 40 office workers received HVLA (High Velocity Low Amplitude) spinal manipulation in the lumbar region once a week for 4 weeks by a chiropractor. Following the application, all participants were taught core strengthening exercises to be performed 3 days a week for 4 weeks. Participants were asked to complete a voluntary consent form, and their sociodemographic information was recorded. Following this, static and dynamic posture analyses were performed to determine the findings. Static posture was assessed using the New York Posture Scale. Functional Movement Screening was administered to all participants for dynamic posture assessment, and the values were recorded. The Oswestry Disability Scale and the Roland Morris Disability Questionnaire were used to assess the level of disability related to low back pain after the application. No statistically significant results were found among the participants in these assessments (p>0.05). Improvement was observed after the intervention in the subheadings of the FMF test: deep squatting, disabled stepping, single-step lunge, shoulder mobility, active straight leg lifting, trunk stability and rotation stability. (p < 0.001) Comparisons before and after subheadings were evaluated with the Wilcoxon Signed Rank Test. A statistically significant improvement was observed in the New York Posture Analysis total score after the intervention. (p < 0.001) A highly significant improvement was observed after the intervention in both postural assessment and tests measuring functional movement capacity.