Kur'ân ilimleri açısından klâsik dönem (El-Burhân-el-İtkân) ve modern dönem (Menâhil-Menhec) eserlerinin mukayesesi
A comparative analysis of classical (Al-Burhān–al-Itqān) and modern (Al-Manāhil–al-Manhaj) works on Qur'anic sciences
- Tez No: 1006064
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP YAKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân İlimleri, el-Burhân, el-İtkân, Menâhilü'l-İrfân, Menhecü'l-Furkân, Klasik dönem, 20. yüzyıl, Tafsīr, Qur'anic Sciences, al-Burhān, al-Itqān, Manāhil al-ʿIrfān, Manhaj al- Furqān, Classical period, 20th century
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, klasik dönemde Zerkeşî'nin el-Burhân'ı ve Süyûtî'nin el-İtkân'ı ile 20. yüzyılda Zürkânî'nin Menâhil'i ve Muhammed Ali Selâme'nin Menhec'ini esas alarak Kur'ân ilimleri çalışmalarının tarihî seyrini dönemsel olarak ele almaktadır. Böylece Kur'ân ilimlerinin tarihî seyrini klasik ve modern dönemler bağlamında karşılaştırmalı biçimde inceleyerek alandaki değişim ve süreklilikleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Her iki döneme ait eserler, öncelikle içerik, yöntem ve ele alınan konular bakımından kendi aralarında karşılaştırılmakta; ardından klasik ve modern dönemler esas alınarak dönemler arası mukayeseye tâbi tutulmaktadır. Klasik dönemde el-Burhân ile el-İtkân'ın birbirini tamamlayan iki temel telif olarak konumlandığı görülmekte, Zerkeşî'nin, dağınık hâlde bulunan Kur'ân ilimleri birikimini bütüncül ve sistematik bir çerçeve içinde ele alırken, Süyûtî'nin ise bu zemini esas alıp genişleterek daha kuşatıcı biçimde derlediği görülmektedir. Modern dönemde ise Menâhil, Kur'ân ilimlerinin sistematik bir şekilde işlenmesine önemli katkılar sunarken, Menhec'in ise nispeten daha az tanınmış olmasına rağmen özgün yaklaşımları ve yer verdiği konular bakımından dikkate değer olduğu öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, modern dönemde her iki müellifin klasik dönemle kurduğu bağ ve modern döneme kazandırdığı yeni perspektifler ayrıntılı şekilde analiz edilmektedir. Ayrıca çalışmada her iki dönemde de önde gelen Kur'ân ilimleri eserlerinden bahsedilerek, 20. yüzyılda bu alanın gelişiminin tarihsel arka planı belirlenmektedir. Bu araştırmada, klasik dönemde inşa edilen ve bütüncül bir çerçevede sunulan Kur'ân ilimlerinin modern dönemde sistematik bir yapıda devam ettiği ve çağın anlayışına uygun bir üslupla yeniden sunularak daha işlevsel hale getirildiği görülmüştür. Klasik dönemde tasnif ve başlıklandırmaların içerikle oldukça uyumlu şekilde uzun ve ayrıntılı olduğu, modern dönemde ise kısa, fonksiyonel ve eğitim odaklı bir üslup benimsendiği gözlemlenmiştir. Klasik dönem eserlerinde konulara dair bilgilerin ayrıntılı biçimde derlendiği ansiklopedik bir derinlik bulunurken, modern dönem eserlerinde ilgili başlıklara daha sınırlı ölçüde yer verildiği ve Kur'ân'a yöneltilen eleştirilere karşı savunmacı bir üslubun öne çıktığı görülmektedir. Karşılaştırmalı yöntemle yürütülen incelemede, dokümantasyon ve içerik analizi gibi sosyal bilimlere özgü araştırma teknikleri kullanılmakta; böylece dönemin Kur'ân ilimleri yazımındaki metodolojik çeşitliliği ve literatüre olan katkıları akademik bir yaklaşımla değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, klasik ve modern dönem arasında bir köprü kurularak klasik ve 20. yüzyıl Kur'ân ilimlerinin karakteristik özellikleri tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical trajectory of Qurʾānic sciences in a periodized manner by taking as its basis al-Zarkashī's al-Burhān and al-Suyūṭī's al-Itqān from the classical period, and al-Zurqānī's Manāhil and Muḥammad ʿAlī Salāma's Manهج from the twentieth century. In doing so, it aims to identify both the transformations and continuities in the field through a comparative analysis of Qurʾānic sciences within the framework of classical and modern periods. The works belonging to each period are first compared among themselves in terms of content, method, and the subjects addressed, and subsequently subjected to an inter-period comparison based on the classical and modern distinctions. In the classical period, it is observed that al-Burhān and al-Itqān function as two complementary foundational works. While al- Zarkashī presents the dispersed body of Qurʾānic sciences within a holistic and systematic framework, al-Suyūṭī builds upon this foundation and expands it, compiling the material in a more comprehensive manner. In the modern period, Manāhil makes significant contributions to the systematic treatment of Qurʾānic sciences, whereas Manهج, despite being relatively less well-known, stands out for its original approaches and the range of topics it addresses. In this context, the connection established by both modern authors with the classical tradition, as well as the new perspectives they introduce into the modern period, are analyzed in detail. Furthermore, by referring to leading works of Qurʾānic sciences from both periods, the study determines the historical background of the development of this field in the twentieth century. The findings of this research indicate that the Qurʾānic sciences, which were constructed in the classical period and presented within a holistic framework, continued in the modern period in a systematic structure, being reformulated in a style appropriate to the spirit of the age and rendered more functional. It has been observed that in the classical period, classifications and headings were closely aligned with the content and tended to be lengthy and detailed, whereas in the modern period, a concise, functional, and pedagogically oriented style was adopted. While classical works exhibit an encyclopedic depth through the comprehensive compilation of information on various subjects, modern works tend to address these topics more selectively and display a predominantly defensive tone in response to criticisms directed at the Qurʾān. The analysis, conducted through a comparative method, employs research techniques specific to the social sciences such as documentation and content analysis. In this way, the methodological diversity of Qurʾānic sciences writing in both periods and their contributions to the literature are evaluated within an academic framework. Within this scope, by establishing a bridge between the classical and modern periods, the characteristic features of Qurʾānic sciences in both the classical era and the twentieth century are identified.