Poverty in oppositional mainstream media: A critical discourse analysis of HALK TV news
Muhalif anaakım medyada yoksulluk: HALK TV haberlerinin eleştirel söylem analizi
  1. Tez No: 1006063
  2. Yazar: MİNA ÇARPINLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN TAŞBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Siyasal Bilimler, Radyo-Televizyon, Communication Sciences, Political Science, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif medya, Diyalektik, Eleştirel söylem çözümlemesi, Yoksulluk, İdeoloji, Alternative media, Dialectic, Critical discourse analysis, Poverty, Ideology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Kapitalizmde yoksulluk; kapitalist üretim biçimi için zorunlu olan sermaye birikim sürecinde yaratılan zenginlikle birlikte varlık kazanan, emek gücünü satmak dışında başka geçim kaynağı olmayan toplumsal kesimlerin deneyimlediği bir toplumsal gerçektir. Yoksulluk hakkında akademide çeşitli kavramlar geliştirildiği görülmektedir. Egemen yaklaşım tarafından yoksulluk, toplumdaki herhangi birinin hayatta kalması için zorunlu yaşamsal ihtiyaçları karşılayabilmesine yetecek ücret-gelir üzerinden tanımlanmaktadır. Öte yandan yoksulluğun bilgisi üzerinde haberleri ile etkili olan medyanın kapitalist sistemi, tarihin ilerlemesinin son aşaması olarak 'alternatif'i olmayan bir sistem olarak gösterirken; yoksulluğu, dünyanın başlangıcından bu yana var olan evrensel ve değişmez olduğu varsayılan insan doğasına içkin bir gerçek olarak doğallaştırdığı görülmektedir. Türkiye'de anaakım medyada yer almakla birlikte bazı televizyon kanalları toplumsal gerçeğin temsili açısından, egemenlik altında yaşayan muhalif toplumsal kesimlerin söylemlerine yer vermesi ve çeşitli toplumsal mücadeleleri gündeme taşımasıyla anaakım medyaya 'alternatif' olma iddiası taşımaktadır. Bu televizyon kanalları arasında HALK TV öne çıkmaktadır. HALK TV'nin yoksulluğu nasıl gösterdiği, yoksulluk hakkında nasıl bir söylemi olduğu ve anaakım medyaya nasıl alternatif oluşturduğu açık ve net bir şekilde görülememektedir. Bu araştırma sorunsalından hareketle eleştirel ekonomi politik kuramsal yaklaşım çerçevesinde televizyon haberlerinin eleştirel söylem analiziyle HALK TV'nin yoksulluğu; toplumdaki herhangi birinin ücret-gelir azlığına indirgediği, toplumsal sınıf aidiyeti yerine vatandaşlık aidiyeti üzerinden anlamlandırdığı, yoksulluğun çözümünü ekonomik yapıdan bağımsız bir şekilde siyasi iktidarın dönüşümünde gösterdiği ve bunları yaparak; yoksulluğun daha iyi yönetilerek kapitalist sistemin sürdürülmesi yönünde sistem içi muhalif bir nitelik taşıdığına ulaşılmaktadır. HALK TV'nin yoksulluğu göstererek gizlediği; söyleminin eleştirel dünya görüşünde temellenmediği; anaakım medyaya 'alternatif' oluşturmadığı kanıtlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Poverty in capitalism is a social reality experienced by social segments who have no source of livelihood other than selling their labor power; it is a reality that gains existence alongside the wealth created during the capital accumulation process which is mandatory for the capitalist mode of production. It is observed that various concepts regarding poverty have been developed within academia. According to the dominant approach, poverty is defined through a wage-income level sufficient for any individual in society to meet the vital needs mandatory for survival. On the other hand, while the media—which is influential in the knowledge of poverty through its news—portrays the capitalist system as a system with no“alternative”and as the final stage of historical progress, it is seen to naturalize poverty as a reality inherent to human nature, assumed to be universal and unchanging since the beginning of the world. Although they are situated within the mainstream media in Turkey, some television channels claim to be an“alternative”to the mainstream by giving space to the discourses of oppositional mainstream media segments living under hegemony and by bringing various social struggles to the agenda. Among these television channels, HALK TV stands out. It cannot be clearly and distinctly seen how HALK TV portrays poverty, what kind of discourse it holds regarding poverty, or how it constitutes an alternative to the mainstream media. Moving from this research problem and within the framework of a critical political economy theoretical approach, a critical discourse analysis of television news reveals that HALK TV reduces poverty to a lack of wage-income for any individual, interprets it through citizenship affiliation instead of social class belonging, and presents the solution to poverty as the transformation of political power independent of the economic structure. By doing these things, it is concluded that HALK TV possesses an intra-systemic oppositional mainstream media character directed toward sustaining the capitalist system by managing poverty more effectively. It is proven that HALK TV hides poverty by showing it, that its discourse is not grounded in a critical worldview, and that it does not constitute an“alternative”to the mainstream media.