Nişabur'da hadis ilminin gelişimi (İlk üç asır)
  1. Tez No: 1006095
  2. Yazar: ABDURRAHMAN SAYILGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA GÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Nişabur, Hadis Meclisi, Kütüb-i Sitte, Horasan, Hadith, Nishapur, Hadith Circles, Kutub al-Sittah, Khurāsān
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
Özet
ÖZ İslâmî ilimlerin teşekkül sürecinde önemli bir merkez olan Nişabur, özellikle hadis ilminin gelişiminde müstesna bir konuma sahiptir. Bununla birlikte, hicrî ilk iki asırda bölgede siyasi istikrarın sağlanamaması ve sahâbe ile tâbiin neslinin buraya geliş amaçlarının daha ziyade fetih odaklı olması sebebiyle, İslâmî ilimler açısından beklenen canlılık henüz tesis edilememiştir. Ancak hicrî üçüncü asırda, Tâhîroğulları'nın Nişabur'u başkent olarak belirlemesi ve ilim erbabını maddî ve idarî açıdan desteklemesi, şehrin bir ilim merkezi haline gelmesinde belirleyici olmuştur. Bu dönemde, başta hadis ilmi olmak üzere kelâm, fıkıh ve tefsir gibi disiplinlerde kayda değer bir gelişme kaydedilmiş ve sonraki asırlara referans teşkil edecek temel eserler telif edilmiştir. Nişabur'un hadis ilmindeki yeri, özellikle Kütüb-i Sitte'yi oluşturan eserlerin müelliflerinin bu şehirle olan bağlantıları dikkate alındığında daha da öne çıkmaktadır. Zira bu eserlerin müellifleri ya Nişabur'da doğup yetişmiş ve ilmî faaliyetlerini burada sürdürmüşler ya da eğitimlerinin önemli bir kısmını bu şehirde tamamladıktan sonra başka bölgelere intikal etmişlerdir. Ayrıca, söz konusu eserlerde yer alan rivayetlerin Nişaburlu râvilere nispet oranının yüksekliği, şehrin hadis ilmindeki merkezî rolünü ortaya koymaktadır. Nişaburlu muhaddisler, sadece hadis derleme ve rivayet çalışmalarıyla yetinmemiş, aynı zamanda ricâl ilmi, tarih ve tabakât literatürüne dair eserler de kaleme almışlardır. Çalışma, Nişaburlu muhaddislerin hadis ilmine katkılarını sadece rivayet hacmiyle değil; metin-sened bütünlüğü ve delile dayalı cerh gibi özgün metodolojik yaklaşımlar ve 125 civarında telif eserle ortaya koymaktadır. Nişabur'un bu ilmî mirası, Kütüb-i Sitte'nin teşekkülündeki merkezî rolü ve Müslim b. Haccâc gibi otorite isimlerin sistemleştirdiği usul kaideleri vasıtasıyla sonraki dönem muhaddisleri için temel bir referans kaynağına dönüşmüştür. Bu çalışmada, öncelikle bölgenin tarihî ve coğrafî arka planı ele alınmış, ardından Nişabur'da yetişen veya buraya sonradan yerleşen râvilerin hadis ilmine katkıları, telif ettikleri eserler ve ilmî faaliyetleri geniş bir şekilde incelenmiştir. Her ne kadar Nişabur, İslâm'ın erken dönemlerinde Hicaz, Basra, Kûfe ve Bağdat gibi köklü bir ilmî geleneğe sahip olmasa da sonraki asırlarda önemli bir ilim merkezi haline gelmiştir. Çalışmada hem yerli hem de sonradan buraya yerleşen râvilerin rivayet sayıları, cerh ve ta'dîl açısından değerlendirilmeleri, katıldıkları imlâ ve hadis meclisleri gibi ilmî faaliyetlerinin yanı sıra hadis usulüne dair görüşleri analiz edilmiştir. Özellikle hadis meclislerinin işleyişi ve âlimlerin talebeleriyle olan münasebetleri, bu şehrin hadis ilmindeki özgün konumunu anlamak açısından kritik bir öneme sahiptir. Sonuç olarak, hadis tarihinde Nişabur, sadece rivayetlerin nakledildiği pasif bir merkez olmanın ötesinde, metodolojik katkıları ve yetiştirdiği âlimler vasıtasıyla İslâmî ilimlerin gelişiminde aktif bir rol üstlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nishapur, an important center in the formative period of the Islamic sciences, occupies an exceptional place particularly in the development of ḥadīth scholarship. Nevertheless, in the first two Hijrī centuries, the expected intellectual vitality in the region had not yet been established, owing to the inability to secure political stability and the fact that the Companions (ṣaḥāba) and the Successors (tābiʿūn) came to the area primarily for purposes related to conquest. In the third Hijrī century, however, the decision of the Ṭāhirids to designate Nishapur as their capital, together with their material and administrative support for the learned class, proved decisive in the city's emergence as a major center of learning. During this period, significant progress was recorded in disciplines such as ḥadīth, kalām, fiqh, and tafsīr, and foundational works were authored that would serve as reference points for subsequent centuries. Nīshāpūr's position in the science of ḥadīth becomes even more prominent when one considers the connections between this city and the authors of the works that constitute the Kutub al-Sitta. For these compilers were either born and raised in Nīshāpūr, where they conducted their scholarly activities, or they completed a significant part of their education in the city before moving to other regions. Moreover, the high proportion of narrations in these collections that are attributed to transmitters from Nīshāpūr demonstrates the city's central role in the field of ḥadīth. The scholars of Nīshāpūr did not limit themselves to the collection and transmission of ḥadīths; they also produced works in the fields of rijāl, history, and ṭabaqāt literature. This study demonstrates the contributions of Nīshāpūrī scholars to the science of ḥadīth not only through the volume of their narrations, but also through their distinctive methodological approaches—such as the integration of text and chain analysis and evidence-based criticism—as well as through approximately 125 authored works. The scholarly legacy of Nīshāpūr, through its central role in the formation of the Kutub al-Sitta and the methodological principles systematized by authoritative figures such as Muslim b. al-Ḥajjāj, became a foundational reference for later generations of ḥadīth scholars. This study first examines the historical and geographical background of the region, and then analyzes in detail the contributions of transmitters who were either native to Nīshāpūr or later settled there, focusing on their works, scholarly activities, and roles in the development of ḥadīth scholarship. Although Nīshāpūr did not possess an established scholarly tradition comparable to early centers such as the Ḥijāz, Baṣra, Kūfa, and Baghdad in the earliest periods of Islam, it developed into a major center of learning in subsequent centuries. The study evaluates both local and immigrant transmitters in terms of the number of their narrations, their assessment within the framework of al-jarḥ wa al-taʿdīl, their participation in dictation sessions and ḥadīth circles, and their views on the principles of ḥadīth methodology. Particular attention is given to the functioning of ḥadīth gatherings and the relationships between scholars and their students, as these aspects are crucial for understanding the distinctive position of Nīshāpūr in the science of ḥadīth. In conclusion, in the history of ḥadīth, Nishapur was more than a passive center in which reports were merely transmitted; through its methodological contributions and the scholars it produced, it assumed an active role in the development of the Islamic sciences.