Covıd-19 pozitif / negatif bireylerde sağlıklıyaşam biçimi davranışları: aşı kabulü, fiziksel aktivite düzeyi ve beslenme tutumlarının incelenmesi
Healthy lifestyle behaviors in covid-19 positive and negative individuals: anexamination of vaccine acceptance, physical activity levels, and nutritionalattitudes
  1. Tez No: 1006156
  2. Yazar: GÖKAY DAŞDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK SEVİMLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Halk Sağlığı, Sports, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, fiziksel aktivite düzeyi, yaşam kalitesi, beslenme tutumları, Beslenme alışkanlıkları, COVID 19, Egzersiz, Sedanterler, COVID-19, physical activity level, quality of life, nutrition attitudes, Nutritional habits, COVID 19, Exercise, Sedentary
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Covid-19 Pozitif / Negatif Bireylerde Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları: Aşı Kabulü, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Beslenme Tutumlarının İncelenmesi Bu araştırmanın amacı, Covid-19 pozitif / negatif bireylerde sağlıklı yaşam biçimi davranışları, aşı kabulü, fiziksel aktivite düzeyi ve beslenme tutumlarının incelenmesidir. Kesitsel ve ilişkisel desenle yürütülen çalışmanın örneklemini Mersin'de yaşayan 415 kişiden elde edilen, geçerli 335 katılımcı oluşturmuştur. Veri toplamada demografik bilgi formu, Nottingham sağlık profili, uluslararası fiziksel aktivite ölçeği (Kısa Form) ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği kullanılmıştır. Normallik varsayımı sağlanmadığından Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Dunn post-hoc testleri uygulanmış; anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgulara göre kadınların ağrı, fiziksel aktivite, beslenme bilgisi, olumlu beslenme tutumu ve şiddetli aktivite puanları erkeklerden anlamlı biçimde yüksektir. COVID-19 geçirenlerin şiddetli aktivite düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Aşı olmayanlarda sosyal izolasyon ve olumlu beslenme tutumu puanları, sağlık problemi olanlarda ise yaşam kalitesi alt boyutları olumsuz etkilenmiştir. Yaş ilerledikçe duygusal reaksiyon, ağrı, uyku ve sıkıntı düzeyleri azalırken, gençlerde bu skorlar daha yüksektir. Fiziksel olarak aktif bireylerin yaşam kalitesi daha yüksek, sıkıntı ve yorgunluk düzeyleri daha düşüktür. Korelasyon analizine göre fiziksel aktivite düzeyi ile yaşam kalitesi alt boyutları arasında düşük düzeyde negatif, şiddetli-orta düzey aktivite ve yürüme ile yüksek düzeyde pozitif ilişkiler saptanmıştır. Sonuç olarak bireylerin pandemiden etkilenme biçimleri yaş, cinsiyet, sağlık durumu ve yaşam tarzına göre değişmektedir ve fiziksel aktivite ve sağlıklı yaşam politikalarının bireysel farklılıklar gözetilerek planlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Healthy Lifestyle Behaviors in COVID-19 Positive and Negative Individuals: An Examination of Vaccine Acceptance, Physical Activity Levels, and Nutritional Attitudes The aim of this study is to examine healthy lifestyle behaviors; vaccine acceptance, physical activity level, and nutritional attitudes in COVID-19 positive and negative individuals. The sample of this cross-sectional and correlational study consisted of 335 valid datasets obtained from 415 individuals living in Mersin. Data were collected using a demographic information form, the Nottingham Health Profile, the International Physical Activity Questionnaire (Short Form), and the Healthy Nutrition Attitude Scale. As the assumption of normality was not met, Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, and Dunn post-hoc tests were applied, and the level of significance was accepted as p<0.05. According to the findings, women had significantly higher scores than men in pain, physical activity, nutrition knowledge, positive nutritional attitude, and vigorous activity. Individuals who had contracted COVID-19 exhibited higher levels of vigorous physical activity. Among unvaccinated individuals, social isolation and positive nutritional attitude scores were negatively affected, while in individuals with health problems, quality of life sub-dimensions were adversely affected. As age increased, levels of emotional reaction, pain, sleep problems, and distress decreased, whereas these scores were higher in younger individuals. Physically active individuals had higher quality of life and lower levels of distress and fatigue. Correlation analysis revealed low-level negative relationships between physical activity level and quality of life sub-dimensions, and high-level positive relationships between vigorous–moderate physical activity and walking. In conclusion, individuals' ways of being affected by the pandemic vary according to age, gender, health status, and lifestyle, and it can be recommended that physical activity and healthy lifestyle policies be planned by taking individual differences into account.