Fetal Ekokardiyografi Bulgularının Değerlendirilmesi Ve Doğuştan Kalp Hastalıkları İçin Risk Faktörleri
Evaluation of Fetal Echocardiography Findings and Risk Factors for Congenital Heart Disease
- Tez No: 1006157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMRE ARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fetal Ekokardiyografi, Doğuştan Kalp Hastalığı, Risk Faktörleri, Prenatal Tanı, Fetal Echocardiography, Congenital Heart Disease, Risk Factors, Prenatal Diagnosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, fetal ekokardiyografinin(FE) yapısal anomalileri saptamadaki tanısal başarısını ve klinik şiddeti öngörme kapasitesini belirlemek; demografik, çevresel ve klinik risk faktörlerinin doğuştan kalp hastalıkları(DKH) varlığı üzerindeki bağımsız tahmin edici etkilerini analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamında, Mart 2024 ile Mart 2025 tarihleri arasında pediatrik kardiyoloji polikliniğine yönlendirilen 1550 gebenin verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Olgular klinik ciddiyetlerine göre basit, önemli ve kompleks olarak sınıflandırılmıştır. DKH varlığını öngören bağımsız risk faktörlerini belirlemek amacıyla tek değişkenli ve optimize edilmiş çok değişkenli lojistik regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada toplam DKH sıklığı %26,7 (n=415) olarak saptanmıştır. Patolojilerin %21,4'ü basit, %3,8'i önemli ve %1,6'sı kompleks grupta yer almıştır. Çok değişkenli analiz sonucunda; obstetrik ultrasonda kalp anomalisi şüphesi varlığı (OR=3,79), maternal sigara kullanımı (OR=1,53), pregestasyonel diyabet ve sevk eden birimin perinatoloji olması DKH varlığını öngören bağımsız ve anlamlı risk faktörleri olarak tespit edilmiştir. Buna karşın anne-baba yaşı, akraba evliliği, abortus öyküsü ve ikili/üçlü tarama testlerinin DKH varlığı üzerinde bağımsız bir etkisi saptanmamıştır. Olguların %1,3'ünde gebelik terminasyonu uygulanmış olup, en sık neden hipoplastik sol kalp sendromudur. Sonuç: DKH tanısı alan fetüslerin önemli bir kısmında önceden majör bir risk faktörü bulunmaması, ayrıntılı fetal kalp taramasının rutin obstetrik izlemdeki hayati önemini kanıtlamaktadır. FE, neonatal dönemde ihtiyaç duyulabilecek cerrahi ve klinik riskleri öngörmede yüksek doğruluk payına sahip kritik bir tanı aracıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the diagnostic success of fetal echocardiography in detecting structural anomalies and its capacity to predict clinical severity, as well as to analyze the independent predictive effects of demographic, environmental, and clinical risk factors on the presence of congenital heart diseases. Materials and Methods: The data of 1550 pregnant women referred to the pediatric cardiology outpatient clinic between March 2024 and March 2025 were retrospectively reviewed. Cases were classified as simple, significant, and complex according to their clinical severity. Univariate and optimized multivariate logistic regression analyses were applied to determine the independent risk factors predicting the presence of congenital heart diseases. Results: The overall prevalence of congenital heart diseases in the study was found to be 26.7% (n=415). Among these, 21.4% were classified as simple, 3.8% as significant, and 1.6% as complex. Multivariate analysis identified the presence of suspected cardiac anomaly on obstetric ultrasound (OR=3,79), maternal smoking (OR=1.53), pregestational diabetes, and the referral unit being the perinatology clinic as independent and significant risk factors for congenital heart diseases. Conversely, parental age, consanguineous marriage, history of abortion, and double/triple marker test results had no independent predictive effect on the presence of congenital heart diseases. Pregnancy termination was performed in 1.3% of the cases, with hypoplastic left heart syndrome being the most common cause. Conclusion: The absence of major risk factors in a significant portion of fetuses diagnosed with congenital heart diseases demonstrates the vital importance of detailed fetal heart screening in routine obstetric follow-up. Fetal echocardiography is a critical diagnostic tool with a high accuracy rate in predicting neonatal surgical and clinical risks.