Türkiye'de muhafazakârların kamusal alan tasavvuru (2005-2025)
The conservatives conception of public sphere in Turkey (2005-2025)
- Tez No: 1006196
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA KANCI DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kamusal alan, Muhafazakarlık, Sosyal sermaye, Public space, Conservatism, Social capital
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de muhafazakârlığın kamusal alan tasavvur ve pratikleri incelenmektedir. Muhafazakarların kamusal alanı nasıl tanımladıkları, halihazırda kamusal alanın nasıl olduğunu düşündükleri ve nasıl olması gerektiği kamusallık tasavvurunu oluştururken, kamusal alana nasıl ve ne kadar dahil oldukları ise pratiklerini oluşturmaktadır. Çalışmada kamusal alan; siyaset, demokrasi ve kurucu iktidar kavramları üzerinden incelenmektedir. Siyaset, ne olması gerektiği yönünde irade gösterme, kural oluşturma, kuralları sürdürme ve değiştirebilme faaliyetleri; kurucu iktidar, karşıt olanların çatışma veya müzakere neticesinde ulaştığı geçici kararlar; demokrasi ise her kesimin dahil olabilme kapasitesini ortaya çıkarması açısından kamusal alanla ilişkilidir. Bu kapsamda muhafazakârlık teorik bir düzlemde ve muhafazakârlar da sosyal sermaye pratikleri üzerinden bu kavramlarla ilişkilendirilecektir. Muhafazakârlık, hem Anglo-Amerikan hem de Kıta Avrupası Muhafazakârlıkları temelinde ele alınmaktadır. Nitekim, muhafazakârlık genellikle değişim karşıtlığı olarak okunmaktadır ancak muhafazakârlıktaki değişim karşıtlığının radikal değişim olduğu genellikle dikkate alınmamaktadır. Bu da Anglo-Amerikan türü muhafazakârlığın kapsam dışı kalmasına neden olmaktadır. İslamcılık ile Kıta Avrupası muhafazakârlığı arasında kurulabilecek benzetme de genellikle, İslamcılığın modern bir olgu iken Kıta Avrupası Muhafazakârlığının gericiliğe indirgenmesi nedeni ile gözlerden kaçmaktadır. Oysa, ikisi içerisinde de benzer örnekler ile karşılaşmak mümkündür. Bu bağlamda, bu çalışmada geniş bir spektrumla tanımlanan muhafazakâr vakıf, sendika, çıkar grubu ve derneklerle yapılan mülakatlar üzerinden Türkiye'de muhafazakârlığın kamusal alan tasavvuru 2000'li yılların başlarından bugüne odaklanan bir perspektifle ele alınmaya çalışılmıştır. Tezin sınırlılığı ise sosyal sermaye ilişkileri ile sağlanmaktadır. Dolayısıyla sosyal sermaye ilişkileri üzerinden, muhafazakârların kamusal alan tasavvuru sözü edilen çerçeve içerisinde incelenmektedir. Çalışma, Türkiye'de tek bir kamusallıktan söz edilemeyeceğini, daha ziyade devlet kontrolünde genel kamusal alan ve çeşitli ideolojilerin kendi farklı-alt kamusallıklarını oluşturabildiklerini öne sürmektedir. Farklı-alt kamusallık, Negt ve Kluge'nun tecrübi kamusal alan teorisine dayandırılmıştır. Bununla birlikte devlet kontrolünde açığa çıkan hakim kamusallık belirleyici ve etkin bir görüntü arz ederken, dışarıda bırakılan ideolojilerin daralarak da olsa kendi alt kamusallıklarını devam ettirmeleri söz konusudur. Çalışmanın odağı olan muhafazakârlar açısından da genel kamusal alana olan mesafeleri ölçüsünde bir söylem belirledikleri söylenebilmektedir. Muhafazakârlığın birlik olma çabası, kamusal alanda tek bir söylemin açığa çıkması gibi bir sonuca yaklaştırırken, sosyal sermayenin de insan kaynağı olarak önemi bu bağlamda artmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the concept of conservatism and its associated practices in the public sphere in Turkey. The definition of the public sphere by conservatives, their perception of its current state, and their vision for its future constitute their conception of publicness. The degree of involvement in the public sphere, and the manner of said involvement, constitute the practices of the subjects. The present study examines the concept of the public sphere through the theoretical frameworks of politics, democracy and constituent power. The concept of politics is inextricably linked to the public sphere, as evidenced by activities such as demonstrating will regarding what should be, establishing and maintaining rules, and having the ability to alter them. Constituent power pertains to the provisional decisions made by opponents through conflict or negotiation. The concept of democracy is intrinsically linked to the public sphere, as it demonstrates the potential for inclusivity across all segments of society. In this particular context, conservatism is associated with these concepts in a theoretical sense, and conservatives are connected to them through social capital practices. The concept of conservatism is examined within the broader context of both Anglo-American and Continental European traditions. The prevailing interpretation of conservatism as a doctrine of opposition to change is a simplistic one, given the radical nature of that opposition, which is often overlooked. This dynamic has the potential to result in the marginalisation of Anglo-American conservatism. A similar oversight is evident in the limited consideration given to the comparison between Islamism and Continental European conservatism. Islamism is often regarded as a modern phenomenon, whereas its counterpart is frequently disregarded as reactionary. Nevertheless, analogous examples can be identified in both. In this context, the study addresses the perception of conservatism in Turkey's public sphere from the early 2000s to the present. The analysis is based on a series of interviews with conservative foundations, trade unions, interest groups and associations from across the political spectrum. The analysis is delimited by social capital relations. The present study therefore examines the notion of conservatives in the public sphere within the aforementioned framework through the prism of social capital relations. The argument is posited that there is not one public sphere in Turkey, but rather one general public sphere under state control, alongside various ideologies that can form distinct sub-public spheres. The concept of these sub-public spheres is rooted in Negt and Kluge's theory of experiential public sphere. While the prevailing public sphere, under the jurisdiction of the state, presents a compelling and efficacious image, marginalised ideologies persist in the maintenance of their own sub-public spheres, albeit in a more limited capacity. It could be argued that, as the focus of this study, conservatives have established a discourse in proportion to their distance from the general public sphere. The endeavour of conservatism to unite has the effect of bringing it closer to the emergence of a single discourse in the public sphere, while the importance of social capital as a human capacity-potential increases in this context.