Özel eğitim öğretmenlerine yönelik geliştirilen çevrimiçi mesleki gelişim modülünün öğretmen ve öğrenci çıktıları üzerindeki etkisi
The effects of an online professional development module developed for special education teachers on teachers' and students' outcomes
- Tez No: 1006195
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE YÜCESOY ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tasarım tabanlı araştırma, Zihinsel engelliler, Özel eğitim öğretmenleri, Design based research, Mentally retardation, Special education teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel eğitim öğretmenlerine yönelik geliştirilen IDEP çevrimiçi mesleki gelişim modülünün tasarlanması, paydaş görüşleri doğrultusunda iyileştirilmesi ve öğretmen-öğrenci çıktıları üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırma, tasarım-tabanlı araştırmanın döngüsel modeli kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma; problem analizi, çözüm geliştirme, yinelemeli test ve iyileştirme ile yansıtma olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. Problem analizi aşamasında modülde ele alınacak kanıta dayalı uygulama olarak video model belirlenmiş, çözüm geliştirme aşamasında modülün içerik ve tasarımı oluşturulmuştur. Yinelemeli test ve iyileştirme aşamasında, modülün ilk versiyonu alan uzmanları, özel eğitim öğretmenleri, öğretmen adayları ve zihinsel yetersizlik tanısı olan çocukların annelerinden oluşan toplam 20 katılımcı ile gerçekleştirilen odak grup görüşmeleri yoluyla değerlendirilmiş ve tematik analiz bulguları doğrultusunda iyileştirilmiştir. Yansıtma aşamasında ise, IDEP modülünün öğretmenlerin video modeli doğru uygulama düzeyleri ile öğrencilerin hedef bağımsız yaşam becerilerini edinmeleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Yansıtma aşamasında tek-denekli deneysel araştırma desenlerinden katılımcı çiftler arası yoklama denemeli çoklu yoklama deseni kullanılmıştır. Çalışmaya, biri kontrol çifti olarak belirlenen dört özel eğitim öğretmeni ile zihinsel yetersizlik tanısı olan dört öğrenci katılmıştır. Bulgular, modülün öğretmen ve öğrenci çıktıları üzerinde etkili olduğunu ve öğretmenlerin modülü kabul edilebilir ve kullanılabilir bulduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to design an IDEP online professional development module for special education teachers, refine it based on stakeholder feedback, and examine its effects on teacher and student outcomes. The study employed a cyclical model of design-based research, comprising four phases: problem analysis, solution development, iterative testing and refinement, and reflection. During the problem analysis phase, video modeling was selected as the evidence-based practice addressed in the module, and the module's content and instructional design were developed. In the iterative testing and refinement phase, the initial version of the module was evaluated through focus group interviews with 20 participants, including field experts, special education teachers, preservice teachers, and mothers of children diagnosed with intellectual disabilities. The qualitative data were analyzed using thematic analysis, and the module was refined accordingly. In the reflection phase, the effects of the IDEP module on teachers' correct implementation of video modeling and on students' acquisition of targeted independent living skills were examined using a multiple-probe design across participant dyads. The participants included four special education teachers and four students with intellectual disabilities, with one teacher–student dyad assigned as the control. The findings indicated that the IDEP online professional development module was effective in improving both teachers' and students' outcomes, and that teachers found the module to be acceptable and usable.