FEMOROPOPLİTEAL ARTER HASTALIĞINDA FARKLI ATEREKTOMİ YÖNTEMLERİNİN İKİ YILLIK PRİMER AÇIK KALMA ORANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI
Comparison of Two-Year Primary Patency Rates of Different Atherectomy Methods in Femoropopliteal Artery Disease
- Tez No: 1006298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HELİN EL KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Periferik arter hastalığı, femoropopliteal arter, aterektomi, direksiyonel aterektomi, rotasyonel aterektomi, endovasküler tedavi, Peripheral artery disease, femoropopliteal artery, atherectomy, directional atherectomy, rotational atherectomy, endovascular treatment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, femoropopliteal arter hastalığında uygulanan direksiyonel aterektomi ve rotasyonel aterektomi yöntemlerinin iki yıllık primer damar açıklığı oranları, klinik sonuçları ve radyolojik etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Ayrıca her iki yöntemin komplikasyon oranları, yeniden girişim gereksinimi ve işlem başarısı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde 01 Ocak 202101 Ocak 2026 tarihleri arasında femoropopliteal arter hastalığı nedeniyle endovasküler girişim uygulanan hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 129 hasta çalışmaya alındı. Hastaların 69'una rotasyonel aterektomi, 60'ına ise direksiyonel aterektomi uygulandı. Demografik özellikler, lezyon karakteristikleri, işlem sonuçları, ayak bileği-kol indeksi (ABI), Doppler ultrasonografi bulguları ve iki yıllık primer patensi oranları değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen 129 hastanın yaş ortalaması 61,85 ± 8,33 yıl olup olguların büyük çoğunluğu erkekti. İşlem sonrası ABI ortalaması 0,96 ± 0,09 olarak saptandı. Altıncı, 12. ve 24. ay primer patensi oranları sırasıyla rotasyonel aterektomi grubunda %91,3, %85,5 ve %76,8; direksiyonel aterektomi grubunda %93,3, %86,7 ve %83,3 olarak bulundu. Gruplar arasında uzun dönem primer patensi açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Toplam komplikasyon oranı %3,1 olup yalnızca minör komplikasyonlar gözlendi. Kalsifikasyon derecesinin uzun dönem damar açıklığını anlamlı düzeyde etkilediği belirlendi (p<0,05). Sonuç: Direksiyonel ve rotasyonel aterektomi yöntemleri, femoropopliteal arter hastalığının endovasküler tedavisinde etkili ve güvenilir yöntemlerdir. Her iki yöntemde de yüksek teknik başarı ve kabul edilebilir uzun dönem damar açıklığı oranları elde edilmiştir. Özellikle kompleks ve kalsifiye lezyonlarda uygun yöntem seçimi uzun dönem sonuçlar açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the two-year primary patency rates, clinical outcomes, and radiological effectiveness of directional atherectomy and rotational atherectomy in patients with femoropopliteal artery disease. In addition, complication rates, reintervention requirements, and procedural success of both methods were evaluated. Materials and Methods: This retrospective study was conducted in the Department of Cardiovascular Surgery at University of Health Sciences Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between January 1, 2021, and January 1, 2026. A total of 129 patients meeting the inclusion criteria were included in the study. Rotational atherectomy was performed in 69 patients, while 60 patients underwent directional atherectomy. Demographic characteristics, lesion features, procedural findings, ankle-brachial index (ABI), Doppler ultrasonography findings, and two-year primary patency rates were evaluated. Results: The mean age of the 129 patients included in the study was 61.85 ± 8.33 years, and the majority of the patients were male. The mean post-procedural ABI value was 0.96 ± 0.09. The 6-, 12-, and 24-month primary patency rates were 91.3%, 85.5%, and 76.8% in the rotational atherectomy group and 93.3%, 86.7%, and 83.3% in the directional atherectomy group, respectively. No statistically significant difference was found between the groups regarding long-term primary patency (p>0.05). The overall complication rate was 3.1%, and only minor complications were observed. Calcification severity was found to significantly affect long-term vessel patency (p<0.05). Conclusion: Directional and rotational atherectomy are effective and safe methods in the endovascular treatment of femoropopliteal artery disease. Both methods demonstrated high technical success and acceptable long-term vessel patency rates. Appropriate device selection, particularly in complex and calcified lesions, appears to be important for long-term outcomes.