Burdur kent merkezinde bisiklet ulaşım potansiyelinin CBS destekli analizi
GIS-based analysis of bicycle transportation potential in Burdur city center
  1. Tez No: 1006361
  2. Yazar: AYŞE TEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BORA BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent planlama, Maliyet analizi, Mekansal analiz, Turizm, Ulaşım ağı, Urban planning, Cost analysis, Spatial analysis, Tourism, Transport net
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Artan kentleşme ve motorlu taşıt kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan çevresel sorunlar, trafik yoğunluğu ve yaşam kalitesindeki düşüş, sürdürülebilir ulaşım yaklaşımlarını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda bisikletli ulaşım; çevre dostu, ekonomik ve sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkmakta; ancak kent içi ulaşım sistemlerine etkin biçimde entegre edilebilmesi, güvenli, sürekli ve planlı altyapı tasarımını gerektirmektedir. Bu çalışmada, Burdur il merkezinde bisikletli ulaşımın mevcut durumu ve geliştirilme potansiyeli, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı Ağ Analizi (Network Analysis) ve Kaynak–Hedef Maliyet Matrisi (OD Cost Matrix) yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Çalışma alanı merkez ilçe mahalleleri ile sınırlandırılmış; eğitim kurumları, park ve rekreasyon alanları ile turizm destinasyonları temel kentsel odaklar olarak değerlendirilmiştir. Yol hiyerarşisine dayalı oluşturulan ağ modelinde yol türlerine bisiklet maliyet değerleri atanmış ve analiz sürecinde nüfus temelli eşik değer uygulanmıştır. Ayrıca, belirlenen bisiklet maliyet eşik değeri esas alınarak kısa ve orta mesafeli günlük yolculuklar analiz edilmiş ve potansiyel bisiklet ulaşım omurgası ortaya konulmuştur. Analiz sonuçları, kentin özellikle eğitim, rekreasyon ve turizm odakları arasında güçlü bağlantılar barındırdığını ve önemli bir bisiklet potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Saha bulguları ise mevcut altyapının süreksiz, parçalı ve standartlara kısmen aykırı olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, Burdur'da sürdürülebilir bir bisiklet ulaşım sisteminin geliştirilmesi için bütüncül ağ planlaması ve CBS tabanlı karar destek yaklaşımlarının benimsenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Environmental problems, traffic congestion, and the decline in quality of life associated with rapid urbanization and increased motor vehicle use necessitate the adoption of sustainable transportation strategies. In this context, cycling represents an environmentally friendly, cost-effective, and healthy alternative. However, its effective integration into urban transportation systems depends on the provision of safe, continuous, and systematically planned infrastructure. This study investigates the current condition and development potential of cycling transportation in the city centre of Burdur using Geographic Information Systems (GIS)-based Network Analysis and the Origin–Destination (OD) Cost Matrix method. The study area was confined to the central district neighborhoods, with educational institutions, parks and recreational areas, and tourism destinations identified as primary urban attractors. A road hierarchy–based network model was constructed, cycling cost values were assigned to different road types, and a population-based threshold was incorporated into the analysis. Short- and medium-distance daily trips were evaluated according to the defined cycling cost threshold, leading to the identification of a potential cycling transportation backbone. The findings indicate strong spatial connectivity, particularly among educational, recreational, and tourism-related destinations, highlighting the city's considerable cycling potential. Field observations further reveal that the existing infrastructure is discontinuous, fragmented, and partially non-compliant with established standards. Accordingly, the study underscores the necessity of integrated network planning and GIS-based decision-support tools for the development of a sustainable cycling transportation system in Burdur.