Fissür örtücülere eklenen farklı adeziv monomerlerin, fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different adhesive monomers added to fissure sealants on their physical and mechanical properties
  1. Tez No: 1006578
  2. Yazar: NIGORAKHON MAVLONOVA KURBANBAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SELİM BOTSALI
  4. Tez Türü: Doktora
  6. Anahtar Kelimeler: Adeziv monomerler, fissür örtücü, GPDM, makaslama bağlanma dayanımı, mekanik özellikler, yüzey pürüzlülüğü, 10-MDP, 4-META, Adhesive monomers, fissure sealant, GPDM, mechanical properties, shear bond strength, surface roughness, 10-MDP, 4-META
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmada, reçine esaslı fissür örtücü materyaline fonksiyonel adeziv monomerlerin (10-MDP, GPDM ve 4-META) ilavesinin yüzey pürüzlülüğü, mekanik özellikler ve bağlanma performansı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda altı farklı deney grubunda hazırlanan örnekler; yüzey pürüzlülüğü, basma dayanımı, eğilme dayanımı, makaslama bağlanma dayanımı ve yaşlandırma sonrası makaslama bağlanma dayanımı testlerine tabi tutulmuştur. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, yüzey pürüzlülüğü (p=0,059), basma dayanımı (p=0,093) ve eğilme dayanımı (p=0,064) açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Buna karşın, makaslama bağlanma dayanımı testinde tüm deney gruplarının kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bağlanma değerleri gösterdiği belirlenmiştir (p<0,05). En yüksek ortalama bağlanma dayanımı 10-MDP ve 4-META içeren grupta (≈18,51 MPa), en düşük değer ise kontrol grubunda (≈7,16 MPa) elde edilmiştir. Termal yaşlandırma sonrası gerçekleştirilen ölçümlerde de deney gruplarının kontrol grubuna göre daha yüksek bağlanma dayanımı değerlerini koruduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, reçine esaslı fissür örtücü materyallere fonksiyonel adeziv monomer ilavesinin yüzey pürüzlülüğü ve mekanik özellikler üzerinde belirgin bir etkisi olmadığı, ancak bağlanma performansını artırıcı yönde katkı sağladığı söylenebilir. Bu yaklaşımın, klinik uygulamalarda fissür örtücülerin adezyon başarısını artırmaya yönelik potansiyel bir alternatif oluşturabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This in vitro study aimed to evaluate the effects of incorporating functional adhesive monomers (10-MDP, GPDM, and 4-META) into a resin-based fissure sealant on surface roughness, mechanical properties, and bonding performance. Specimens prepared in six experimental groups were subjected to surface roughness, compressive strength, flexural strength, shear bond strength, and shear bond strength after thermocycling tests. The obtained data were analyzed using appropriate statistical methods. According to the results, no statistically significant differences were found among the groups in terms of surface roughness (p=0.059), compressive strength (p=0.093), and flexural strength (p=0.064). However, in the shear bond strength test, all experimental groups exhibited significantly higher bond strength values compared to the control group (p<0.05). The highest mean bond strength was observed in the group containing 10-MDP and 4-META (≈18.51 MPa), while the lowest value was recorded in the control group (≈7.16 MPa). Following thermocycling, the experimental groups maintained higher bond strength values compared to the control group. In conclusion, the incorporation of functional adhesive monomers into resin-based fissure sealants did not result in significant changes in surface roughness or mechanical properties but contributed to an improvement in bonding performance. This approach may represent a potential alternative for enhancing the adhesion performance of fissure sealants in clinical applications.