Prematüre retinopatisi taraması sırasında muayene ve midriyatik damlaların bebekler üzerindeki sistemik etkileri
Impact of mydriatic drops and pain on systemic responses during retinopathy of prematurity screening
- Tez No: 1006647
- Danışmanlar: PROF. ŞİRİN GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Eye Diseases, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Prematüre bebekler, Prematüre retinopatisi, Yenidoğan servisleri, Yenidoğanlar, Pain, Retinopathy of prematurity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Prematüre Retinopatisi potansiyel olarak kalıcı görme kaybına ve körlüğe neden olabilen proliferatif bir vitreoretinopatidir. Bu sebeple hastalığın erken tanısı ve takibi önemlidir. Prematürelerin takibinde ROP muayenesinin önemli bir yeri olsa da komplikasyonları yok değildir. Rop muayenesi genellikle hastalar yoğun bakım ünitesinde yatarken başlamakta, daha sonra poliklinik koşullarında takip edilmektedir. Dolayısıyla bu yan etkiler ev ortamında da olabilmekte ve aileleri korkutmaktadır. Çalışmamızda ROP muayenesinin ve kullanılan damlaların yan etkilerini araştırmayı amaçladık. Bu çalışmada; Haziran 2012-Kasım 2012 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gören 70 prematüre bebeğin takipleri gerçekleştirildi. Çalışma prospektif tanımlayıcı tipte idi. Çalışmamıza 32. gestasyonel hafta ve altında doğanlar veya 1500 gr ve altında doğan bebekler ile 32. haftadan büyük fakat yenidoğan yoğun bakım ünitesi uzmanı tarafından ROP muayenesi uygun görülen bebekler dahil edilmiştir. Muayeneden yaklaşık 1 saat önce pupillaları 5-10 dakika ara ile üçer kez damlatılan %1'lik tropikamid ve %2.5'lik fenilefrin ile genişletildi. Muayeneler retina konusunda uzman aynı göz doktoru tarafından gerçekleştirildi. Hastalar ROP muayenesi öncesi ve sonrasında 48 saat boyunca monitorize bir şekilde takip edildi ve vücut ısısı, kan basıncı, solunum sayısı, nabız, oksijen saturasyonu bulguları değerlendirildi. Muayene öncesi ve muayene sonrası 1., 24., 48. saat değerleri kaydedildi. Bu esnada gözlenen diğer yan etkiler de kaydedildi. Her bebeğe ROP muayenesi sonrası Neonatal İnfant Ağrı Skalası(NİPS) uygulandı. Bebeklerin 29'u (%41.4) kız, 41'i (%58.6) erkek, gestasyonel haftaları 24 hafta ile 34 hafta arasında değişmekte olup, ortalaması 31.44±2.64 haftadır. Şu andaki yaşları 27 gün ile 75 gün arasında değişmekte olup, ortalama yaş 39.77±12.39 gündür. Muayene sayıları 1 ile 5 arasında değişmekte olup, ortalama muayene sayısı 1.70±0.95, medyanı 1 kezdir. Bebeklerin %54.3'ü bir kez muayene olmuşken, %45.7'sinin muayene sayısı 2 ve üzerindedir. Doğum tartısı ortalaması 1851,76±512,88 gr, dağılım aralığı 660-2720 gr, şimdiki tartılarının ortalaması 2357,10±708,87 gr, dağılım aralığı 940-4500 gr olarak bulundu. Çalışmamıza bakıldığında bebeklerin %52.9'unda ağrı olduğu, %47.1'inde ise ağrı olmadığı görülmektedir. Yan etkilerin dağılımları incelendiğinde; bebeklerin %41.4'ünde yan etki görülmezken, %22.9'unda flushing, %10'unda rezidü, %8.6'sında kusma, %2.9'unda flushing+apne+rezidü, %2.9'unda flushing+rezidü, %2.9'unda flushing+apne, %2.9'unda rezidü+kusma, %2.9'unda flushing+huzursuzluk ve 1'er bebekte huzursuzluk ile apne görülmüştür. Çalışmamızda muayene sonrası 1. saatte muayene öncesine göre vücut ısısında artış görülürken, bu bulgunun 24. saatte gerilemiş olduğunu saptadık. Biz de çalışmamızda muayene sayısı 1 kez olan bebeklerde sistolik ve diastolik arter basınç ortalamalarındaki artışı anlamlı bulmazken, muayene sayısı 2 ve üzerinde olan bebeklerde ROP muayenesi sonrası 1.saat sistolik arter basınç ortalamasındaki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş, diastolik kan basıncında ise anlamlı bir değişiklik bulunmamıştır. Çalışmamızda tüm bebeklerin ROP muayenesi öncesine göre ROP muayenesi sonrası 1. saat kalp atım hızlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış görülmüştür. Ağrısı olan ve olmayan bebekler kıyaslandığında, ağrısı olan bebeklerin ROP sonrası 1. Saat oksijen saturasyonu ortalamaları, ağrısı olmayan bebeklerden istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı düşük bulunmuştur. Sonuç olarak; muayenenin ve midriyatik damlaların neden olduğu yan etkilerin iyi bilinmesi, ROP muayenesinin uygun merkezlerde uygun ve standart ortam sağlanarak ağrı tedavisi uygulanarak gerçekleştirilmesi, özellikle poliklinik şartlarında yapılan muayene sonrası bebeklerin hemen eve gönderilmemesi ve aileye evde olabilecek yan etkiler açısından eğitim verilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Retinopathy of Prematurity (ROP) presents a significant challenge for neonatal intensive care units (NICUs). Therefore, the study aims to investigate the impact of neonatal pain on the systemic and procedural side effects of ROP examinations and mydriatic drops, with the aim of enhancing screening safety. Materials And Methods: This study, designed as a prospective descriptive investigation, included 70 preterm infants admitted to the NICU between August and November 2012. Patients were monitored during the examination and for 48 hours afterwards, focusing on vital signs and any side effects. The Neonatal Infant Pain Scale was applied to all patients. Statistical analysis was conducted using SPSS version 15. Results: Adverse effects were absent in 41.4% of the infants. Flushing was observed in 22.9%, gastric residuals were noted in 10%, vomiting occurred in 8.6%, and a combination of flushing, apnea, and gastric residuals was seen in 2.9% of the infants. The pain group exhibited temporary increases in heart rate and body temperature, most notably within the first hour after the examination. There were no significant relationships between pain and blood pressure, oxygen saturation levels, or respiratory rates (p>0.05). Conclusions: A comprehensive understanding of the adverse effects associated with mydriatic drops and the examination procedure is essential. During ROP screenings, infants should be closely monitored in standardized clinical settings, appropriate pain management strategies should be implemented, and caregivers must receive thorough education upon discharge.