Fazlı Necip'in Bir Gençliğin Güzarı adlı romanının Latin harflerine aktarımı ve incelenmesi
Translation and analysis of Fazlı Necip's novel titled Bir Gençliğin Güzarı into Latin letters
- Tez No: 1006646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM KARABELA ŞERMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ara Nesil, Asır gazetesi, Osmanlı Türkçesi, Roman, Tefrikalar, Yeni Asır gazetesi, İnceleme, Ara Nesil, Asır newspaper, Novel, Tefrikalar, Yeni Asır newspaper, Study
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, modernleşme dönemi Türk edebiyatında“Ara Nesil”olarak adlandırılan ve 1880-1896 yılları arasında edebî faaliyetlerde bulunan kuşağın mensuplarından Fazlı Necip'in Bir Gençliğin Güzarı adlı romanını konu edinmektedir. Çalışmanın amacı, Osmanlı Türkçesiyle kaleme alınmış olan eseri Latin harflerine aktararak günümüz okuruna kazandırmak ve eseri edebî açıdan incelemektir. 1311/1895 tarihli olan eser Fazlı Necip tarafından Recaizâde Mahmut Ekrem'e ithaf edilmiştir. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Ara Nesil edebiyatının ortaya çıkışı, tarihsel sınırları ve genel özellikleri ele alınmıştır. İkinci bölümde Fazlı Necip'in hayatı ve eserleri ana hatlarıyla incelenmiştir. Üçüncü bölümde Bir Gençliğin Güzarı adlı roman; olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân, bakış açısı ve anlatıcı, anlatım teknikleri ile dil ve üslup bakımından tahlil edilmiştir. Dördüncü bölümde ise elde edilen bulgular doğrultusunda sonuç kısmına yer verilmiştir. Ekler bölümünde romanın Osmanlı Türkçesinden Türkiye Türkçesine Latin harflerine aktarımı sunulmuştur. Bu çalışma ile Fazlı Necip'in edebî kişiliğinin ortaya konulması, Bir Gençliğin Güzarı adlı romanın günümüz okuruna kazandırılması ve eserin modernleşme dönemi Türk edebiyatı içerisindeki yerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, Ara Nesil edebiyatının Tanzimat ile Servet-i Fünûn dönemleri arasındaki konumuna ilişkin değerlendirmelere katkı sunulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the novel Bir Gençliğin Güzarı by Fazlı Necip, a member of the generation known as the“Intermediate Generation”in Turkish literature of the modernization period, who was active between 1880 and 1896. The aim of this study is to make the work, originally written in Ottoman Turkish, accessible to today's readers by transcribing it into the Latin alphabet and to analyze it from a literary perspective. Dated 1311/1895, the work is dedicated by Fazlı Necip to Recaizâde Mahmut Ekrem. The thesis consists of four chapters. The introduction discusses the emergence of the“Intermediate Generation”literature, its historical boundaries, and general characteristics. The second chapter provides an overview of Fazlı Necip's life and works. In the third chapter, the novel Bir Gençliğin Güzarı is analyzed in terms of plot, characters, time, setting, point of view, narrator, narrative techniques, and language and style. The fourth chapter presents the conclusions drawn from the findings. The appendix includes a transcription of the novel from Ottoman Turkish into modern Turkish using the Latin alphabet. The aim of this study is to shed light on Fazlı Necip's literary persona, to make the novel Bir Gençliğin Güzarı accessible to today's readers, and to determine the work's place within the Turkish literature of the modernization era. Within this framework, the study aims to contribute to evaluations regarding the position of the“Intermediate Generation”literature between the Tanzimat and Servet-i Fünûn periods.