Transferring Byzantine material culture and architectural knowledge to Venice: 1204 and 1453
Bizans maddi kültürünün ve mimari bilginin Venedik'e aktarılması: 1204 ve 1453
- Tez No: 1006694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN YONCACI ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
- Anahtar Kelimeler: Bizans İmparatorluğu, Konstantinopolis, Mimarlık, Byzantine Empire, Constantinople, Architecture
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Konstantinopolis ile Venedik arasındaki ilişkiyi iki kritik tarihsel eşik üzerinden incelemektedir: 1204 yılında Konstantinopolis'in Latinler tarafından işgal edilmesi ve 1453 yılında Osmanlılar tarafından fethedilmesi. Bu iki olay, Bizans maddi kültürü ve mimari bilgisinin Akdeniz boyunca aktarımı için farklı koşullar yaratmıştır. 1204 ve 1453 olayların aynı çerçevede ele alınması, Bizans'a ait nesnelerin, metinlerin ve mekânsal fikirlerin on üçüncü ve on altıncı yüzyıllar arasında Venedik'te nasıl aktarıldığını, yorumlandığını ve yeniden düzenlendiğini izlemeyi mümkün kılar. Çalışma, bu süreçte kopyalamanın basit bir edinim eyleminden mimari bir yönteme dönüştüğünü ileri sürmektedir. 1204 sonrasında kutsal nesneler, el yazmaları ve mimari elemanlar Konstantinopolis'ten alınarak San Marco Bazilikası gibi Venedik anıtlarına yerleştirilmiştir. Bu unsurların yeni ritüel ve kamusal bağlamlara dâhil edilmesi, Venedik kent mekânında mekânsal sembolizmin ve mimari anlamın yeniden örgütlenmesine yol açmıştır. 1453 sonrasında ise Bizans bilgisinin aktarımı giderek daha çok entelektüel ağlar, göç hareketleri, el yazmaları ve basılı kitaplar aracılığıyla gerçekleşmiştir. Kardinal Bessarion ve Anna Notaras gibi figürler, Marciana Kütüphanesi gibi mekânlar ve basılı Vitruvius edisyonları gibi projeler metinsel bilgiyi mimari ve kurumsal bir biçime dönüştürmüştür. Vavassore'nin Konstantinopolis tasviri gibi kartografik imgeler ise kenti yeniden üretilebilir bir kentsel model olarak yeniden tanımlamıştır. Bu gelişmeler boyunca kopyalama, mekânsal parçaların, metinlerin, imgelerin ve kavramların yeniden düzenlenerek Venedik'in mimari ve kamusal çerçevesine entegre edilmesini sağlayan temel bir pratik olarak ortaya çıkar. Venedik örneği, mimari bilginin nesneler, metinler ve imgeler aracılığıyla dolaşıma girdiğini ve nihayetinde yapılı çevre ile kentsel mekânda yeniden biçimlendirildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the relationship between Constantinople and Venice through the following two pivotal historical moments: the Latin conquest of Constantinople in 1204 and its capture by the Ottomans in 1453. These events created different conditions under which Byzantine material culture and architectural knowledge could be transported and transferred across the Mediterranean through copying, which evolved during this period from an act of acquisition into an architectural method. By examining them within the same framework, it became possible to trace how Byzantine objects, texts, and spatial ideas were transferred, interpreted, and reorganized in Venice under two different conditions, one in the 13th century and the other in the 16th century. After 1204, sacred objects, relics, manuscripts, and architectural fragments were removed from Constantinople and strategically inserted into Venetian monuments such as the Basilica of San Marco. Through their incorporation into new ritual and civic settings, these materials reorganized spatial symbolism and architectural meaning within the Venetian urban landscape. After 1453, the transfer of Byzantine knowledge increased through scholarly networks, migration, manuscripts, and printed books. Figures such as Cardinal Bessarion and Anna Notaras have played important roles in facilitating the circulation of texts and learning, while books such as Fra Giocondo's illustrated edition of Vitruvius and the contemporary construction of the Biblioteca Marciana translated textual knowledge into architectural and institutional form. Cartographic images, such as Vavassore's view of Constantinople, further transformed the city into a reproducible urban model. Through these developments, copying functioned as a key practice through which fragments, texts, images, and spatial concepts were recomposed and integrated into Venice's architectural and civic framework. The Venetian case demonstrates how architectural knowledge moved across objects, texts, and images before being reformulated in built form and urban space.