Folik asit kaplı hibrit nanopartiküllerin paklitaksel dirençli over kanseri hücrelerindeki etkinliğinin İn vitro olarak incelenmesi
In vitro investigation of the efficacy of folic acid coated hybrid nanoparticles on paclitaxel-resistant ovarian cancer cells
  1. Tez No: 1006693
  2. Yazar: SÜMEYYE İDİL ÇELİKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN YILDIRIM, PROF. DR. AHMET ALTUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Altın nanopartiküller, Manyetik nanopartiküller, Metal nanopartiküller, Over kistleri, Paklitaksel, İlaçlara direnç, Gold nanoparticle, Magnetic nanoparticles, Metal nanoparticles, Ovarian cysts, Paclitaxel, Drug resistance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Over kanseri, dünya genelinde yılda yaklaşık 313,959 yeni vaka ve 207.251'den fazla ölümle en ölümcül jinekolojik malignitedir. Günümüzde dünyada tüm kanserler arasında on birinci sırada yer almaktadır. Vakaların yaklaşık %70'i ileri evrede teşhis edilmektedir ve bu durumda vakaların birçoğu kötü prognoza sahip olmaktadır. Over kanserinde standart tedavi cerrahi ve ardından platin ve taksan temelli kemoterapidir. Anti-anjiyojenik faktörler, büyüme faktörü sinyalleme inhibitörleri, poliADP-riboz polimeraz inhibitörleri veya folat reseptör inhibitörleri gibi hedefe yönelik tedavi seçeneğinin varlığına rağmen ne yazık ki henüz bu tedavi seçeneklerinin de over kanserinde tam kür sağlayamadığı görülmektedir. Paklitaksel, over kanseri için en etkili kemoterapötiklerden birisidir ancak birçok hastada ilaç direnci nedeniyle tedavi başarısızlık ile sonuçlanmaktadır. Bu sebeple over kanseri tedavisini iyileştirmek için direnç mekanizmalarını önleyen yeni tedavi seçeneklerine gereksinim vardır. Folat reseptörlerinin over kanserli vakaların %70'inden fazlasında ifade edildiği fakat normal over epitelinde ifade edilmediği bilinmektedir. Over kanser hücrelerinde folat reseptör ekspresyonu belirgin olduğu için bu reseptörü hedeflemek, toksisiteyi azaltan bir antikanser tedavinin geliştirilmesini sağlayacaktır. Nanoteknolojinin, yeni teşhis ve terapötik stratejiler geliştirmede umut vaat ettiği sayısız hastalık arasında over kanseri de bulunmaktadır. Bu teknolojilerin, daha düşük toksisite, daha fazla biyouyumluluk ve daha yüksek terapötik etkinlik dahil olmak üzere çeşitli faydaları bulunmaktadır. Gümüş, altın, demir gibi metal nanoparçacıkların üretimi over kanseri tedavisinde son yıllarda fazlasıyla ilgi görmektedir. Hibrit demir oksit-altın nanoparçacıkları (HNP'ler) ise özellikle teşhis, ilaç dağıtım sistemleri ve teranostik olarak çalışıldıkları tedavi alanlarında umut verici ilaç teknolojileri olarak gösterilmektedir. Bu doğrultuda tezin amacı, folik asit ve paklitaksel yüklü HNP'lerin geliştirilerek dirençli over kanseri hücrelerindeki in vitro etkilerini incelemektir. Tezde, folik asit ve paklitaksel yüklü HNP'lerin sitotoksite etkileri SKOV3 hücreleri kullanılarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The most deadly gynecological disease, ovarian cancer, causes about 207,251 deaths and around 313,959 new cases globally each year. It now ranks seventh worldwide among malignancies. Most patients have a dismal prognosis, and around 70% of cases are noticed at an advanced stage. Surgery is the first line of treatment for ovarian cancer, and then chemotherapy with taxanes and platinum is administered. Unfortunately, ovarian cancer does not seem to be completely cured even with the availability of specific therapeutic alternatives such as growth factor signaling inhibitors, anti-angiogenic agents, polyADP-ribose polymerase inhibitors, and folate receptor inhibitors. Most patients with ovarian cancer get paclitaxel, which is still the most effective chemotherapy. Nonetheless, many patients experience treatment failure as a result of drug resistance. Novel therapeutic approaches that inhibit resistance mechanisms are required to enhance the management of ovarian cancer. It is recognized that whereas folate receptors are absent in normal ovarian epithelium, they are expressed in over 70% of cases of ovarian cancer. Targeting the folate receptor will allow for the development of an anticancer therapy that is less toxic because ovarian cancer cells express this receptor prominently. Among the many diseases for which nanotechnology holds promise for developing novel diagnostic and therapeutic strategies is ovarian cancer. These technologies offer increased therapeutic efficacy, improved biocompatibility, and decreased toxicity, among other advantages. The synthesis of metal nanoparticles, including iron, gold, and silver, has attracted significant interest recently for the treatment of ovarian cancer. Hybrid iron oxide-gold nanoparticles, or HNPs, have shown promise as therapeutic technologies, particularly in therapeutics, drug delivery, and diagnostics, where they are being researched as theranostics. In this regard, the goal of our thesis is to clarify the synthesis of the folic acid and paclitaxel cojugated HNPs and work against resistant ovarian cancer cells. We used SKOV3 cell lines in our thesis to examine the cytotoxicity of folic acid- and paclitaxel-loaded HNPs.