Şizofreni tanılı hastalara, uygulanan psikoeğitim temelli motivasyonel görüşmenin, hastaların şizofreni hakkında bilgi düzeyleri ve umut düzeylerine etkisi
The effect of psychoeducation-based motivational interviewing on knowledge about schizophrenia and hope levels in patients diagnosed with schizophrenia
  1. Tez No: 1006752
  2. Yazar: BÜŞRA TAŞKINER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN AYCANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyonel görüşme, Umut, Şizofreni, Motivational interviewing, Hope, Schizophrenia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, şizofreni tanılı hastalarda uygulanan psikoeğitim temelli motivasyonel görüşmenin, hastaların şizofreni hakkında bilgi düzeyleri ve umut düzeylerine etkisini araştırmak amacı ile yürütülmüştür. Araştırma, ön test-son test ve birinci ay izlem ölçümlerinin yer aldığı, randomize kontrollü deneysel desende yürütülmüştür. Yapılan güç analizi sonucunda 21'i deney, 23'ü kontrol grubunda olmak üzere 44 katılımcı ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 2025 yılı Ocak-Haziran ayları arasında İstanbul iline bağlı bir Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde izlenen şizofreni tanılı hastalarla yürütülmüş olup, veriler Demografik Tanıtım Formu, Şizofreni Hakkında Bilgi Düzeyi Ölçeği ve Şizofreni Umut Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Deney grubuna bir hazırlık oturumu ve beş ana oturumdan oluşan psikoeğitim temelli motivasyonel görüşme programı uygulanmıştır. Eğitim oturumları haftada en az bir kez gerçekleştirilmiş olup, her bir oturum yaklaşık 60-90 dakika sürmüştür. Kontrol grubuna ise araştırma süresince rutin TRSM hizmetleri sunulmuştur. Veriler, SPSS yazılımı aracılığıyla incelenmiştir. Normal dağılım sergilediği için parametrik testler tercih edilmiştir; zaman içindeki değişimleri araştırmak amacıyla tekrarlamalı ölçümler için ANOVA, gruplar arası karşılaştırmalar için ise bağımsız örneklem t-testi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, deney grubunda şizofreni hakkında bilgi düzeyi son test puan ortalamasının 21.24±0.54, birinci ay izlem puan ortalamasının ise 21.33±0.80 olduğu; kontrol grubunda ise bu değerlerin son testte 12.22±2.89 ve birinci ay izlemde 14.00±3,09 düzeyinde kaldığı saptanmıştır. Deney grubunda umut düzeyi son test puan ortalaması 8.67±1.20, birinci ay izlem puan ortalaması ise 9.10±1,84 olarak bulunurken; kontrol grubunda umut düzeyi son testte 3.83±3.65 ve birinci ay izlemde 4.04±3.82 olarak belirlenmiştir. Deney grubunda bilgi ve umut düzeylerinde gözlenen artışların kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0,001). Bu bulgular ışığında, psikoeğitim temelli motivasyonel görüşme uygulamasının şizofreni tanılı bireylerin şizofreni hakkında bilgi ve umut düzeylerini artırmada etkili ve kalıcı bir müdahale olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to examine the effect of psychoeducation-based motivational interviewing on schizophrenia-related knowledge and hope levels among patients diagnosed with schizophrenia. The study employed a randomized controlled experimental design with pre-test, post-test, and one-month follow- up measurements. According to the power analysis, a total of 44 participants were included, comprising 21 in the experimental group and 23 in the control group. The study was conducted between January and June 2025 with patients diagnosed with schizophrenia who were followed at a Community Mental Health Center in İstanbul, Turkey. Data were collected using the Demographic Informatıon Form, the Schizophrenia Knowledge Level Scale, and the Schizophrenia Hope Scale. The experimental group participated in a psychosocial education-based motivational interviewing programconsisting of one preparatory session followed by five main sessions. The sesssions were conducted at least once a week, with each session lasting approximately 60-90minutes. Throughout the study period, the control group continued to receive routine TRSM services. The data were analyzed using SPSS software. As the data were normally distributed, parametric tests were employed. Repeated measures ANOVA was used to examine changes over time, and the independent samples t-test was used for between- group comparisons. According to the research findings, the mean final test score for schizophrenia knowledge in the experimental group was 21.24 ± 0.54, while the mean score at the one-month follow-up was 21.33 ± 0.80. In the control group, the corresponding scores were 12.22 ± 2.89 in the final test and 14.00 ± 3.09 at the one-month follow-up. Regarding hope levels, the mean final test score in the experimental group was 8.67 ± 1.20, increasing to 9.10 ± 1.84 at the on-month follow-up. In the control group, the mean hope scores were 3.83 ± 3.65 in the final test and 4.04 ± 3.82 at the one-month follow-up. The increases abserved in both knowledge and hope levels in the experimental group were statisticalley significant compared with the control group (p<0,001). In light of these findings, psychosocial education–based motivational interviewing was found to be an effective and sustained intervention for increasing knowledge and hope levels related to schizophrenia among individuals diagnosed with schizophrenia.