Ratlarda oral misoprostol uygulaması ve düşük doz lazer uygulamasının ortodontik diş hareketine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of oral misoprostol and low-level laser therapy on orthodontic tooth movement in rats
- Tez No: 1006774
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP BURAK KÜÇÜK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortodontik diş hareketi, düşük doz lazer tedavisi, misoprostol, kök rezorpsiyonu, kemik mineral yoğunluğu, Orthodontic tooth movement, low-level laser therapy, misoprostol, root resorption, bone mineral density
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada düşük doz lazer tedavisi (LLLT) ve prostaglandin analoğu misoprostolün ortodontik diş hareketi (ODH), ortodontik olarak indüklenen inflamatuar kök rezorpsiyonu (OOİİKR), kök uzunluğu, kemik mineral yoğunluğu ve osteoklast aktivitesi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 36 Wistar albino rat kullanıldı ve deney süresi 21 gün olarak belirlendi. Hayvanlar misoprostol, lazer ve kontrol olmak üzere üç gruba ayrıldı. Her grubun sol birinci molar dişi ve kesici dişleri arasına ortodontik diş hareketini sağlayan nikel titanyum gerilim yayı uygulandı. Misoprostol grubuna 100 µg/kg misoprostol orosgastrik yolla uygulandı, lazer grubundaki ratların birinci molar dişinin mezial, bukkal ve palatinal yüzeylerine 0,5 W güç, 18 J/cm² enerji dozu ve 36 saniyelik maruz kalma süresi ile gün aşırı lazer uygulandı. Kontrol grubuna ise misoprostol veya lazer uygulaması yapılmadı. Ortodontik diş hareketi, OOİİKR, kök uzunluğu, mikro-BT kesitlerinde analiz edildi. Kemik mineral yoğunluğu, mezial kök çevresinde dört farklı bölgede (gerilim, sıkışma, apikal mezial, apikal distal) ölçüldü. Osteoklast aktivitesi ise immünohistokimyasal olarak TRAP (Tartrat dirençli asit fosfataz) boyaması ile belirlendi. İstatistiksel analizler R programı kullanılarak yapılmıştır. Normal dağılım gösteren veriler Tek Yönlü ANOVA ve Tekrarlı Ölçüm ANOVA ile, normal dağılmayan veriler Kruskal-Wallis testi ile değerlendirilmiş ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Lazer ve misoprostol uygulamaları, ODH hızı, OOİİKR ve kemik mineral yoğunluğu açısından kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi (p>0,05). Grup içi değerlendirmelerde sıkışma bölgesinde kemik mineral yoğunluğunun diğer bölgelere göre anlamlı derecede daha düşük olduğu saptandı (p<0,05). Osteoklast sayısı, lazer grubunda kontrol ve misoprostol gruplarına kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). Sonuç: Misoprostol ve düşük doz lazer tedavisi, ODH hızını ve OOİİKR'yi anlamlı değişiklik oluşturmamıştır. Bununla birlikte, lazer uygulaması osteoklast sayısında belirgin artışa yol açmıştır. Bulgular, lazer tedavisinin hücresel düzeyde osteoklast aktivitesini artırmasına rağmen, bu etkinin klinik parametrelere anlamlı düzeyde yansımadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aimed to evaluate the effects of low-level laser therapy (LLLT) and the prostaglandin analogue misoprostol on orthodontic tooth movement (OTM), root resorption, root length, bone mineral density (BMD), and osteoclast activity. Materials and Methods: A total of 36 Wistar albino rats were used in the study, and the experimental period was set as 21 days. The animals were divided into three groups: misoprostol, laser, and control. A nickel-titanium closed-coil spring was applied between the maxillary left first molar and the incisor in each group to induce orthodontic tooth movement. The misoprostol group received 100 µg/kg misoprostol via the orogastric route. In the laser group, LLLT was applied to the mesial, buccal, and palatal surfaces of the first molar every other day with a power of 0.5 W, an energy density of 18 J/cm², and an exposure time of 36 seconds. No intervention was performed in the control group. Orthodontic tooth movement, OIIRR, and root length were analyzed on micro-CT sections. Bone mineral density was measured in four different regions around the mesial root (tension, compression, apical mesial, and apical distal). Osteoclast activity was determined immunohistochemically using TRAP (tartrate-resistant acid phosphatase) staining. Statistical analyses were performed using the R software. Parametric data were analyzed using One-Way ANOVA and Repeated Measures ANOVA, while non-parametric data were analyzed using the Kruskal–Wallis test. The level of statistical significance was set at p<0.05. Results: Neither laser nor misoprostol application caused statistically significant differences in OTM, root resorption, or BMD compared to the control group (p>0,05). Intra-group analysis revealed significantly lower BMD in the compression region (p<0,05). Osteoclast counts were significantly higher in the laser group than in the control and misoprostol groups (p<0,05). Conclusion: Misoprostol and low-level laser therapy did not significantly increase orthodontic tooth movement or root resorption. However, laser application resulted in a marked increase in osteoclast numbers. These findings suggest that although LLLT enhances osteoclast activity at the cellular level, this effect does not translate into significant clinical outcomes.