Akromegali hastalarında noninvaziv yöntemlerle hepatosteatozis ve hepatik fibrozis sıklığının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the frequency of hepatosteatosis and hepatic fibrosis in acromega patients using non-invasive methods
  1. Tez No: 1006773
  2. Yazar: GİZEM ERDOĞAN ÜREYENER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ÜÇÜNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Akromegali, hepatosteatozis, hepatik fibrozis, nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı, noninvaziv yöntemler, Acromegaly, hepatic steatosis, hepatic fibrosis, nonalcoholic fatty liver disease, noninvasive methods
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akromegali, büyüme hormonu (GH) ve insülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1) fazlalığı ile seyreden, metabolik ve sistemik komplikasyonlara yol açabilen nadir bir endokrin hastalıktır. Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) ise metabolik sendromun hepatik bileşeni olarak kabul edilmekte olup akromegali ile ilişkisi sınırlı sayıda çalışmada değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, akromegali hastalarında noninvaziv yöntemler kullanılarak hepatosteatozis ve hepatik fibrozis sıklığının retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Bu tek merkezli, retrospektif çalışmada Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniği'nde 01.01.2012–01.12.2023 tarihleri arasında takip edilen akromegali tanılı hastalar incelendi. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 107 hasta değerlendirildi. Hastaların demografik, klinik, biyokimyasal ve radyolojik verileri dosya kayıtlarından elde edildi. Hepatik steatozis ve fibrozis değerlendirmesi amacıyla hepatik steatoz indeksi (HSI), trigliserit-glikoz indeksi (TyG) ve Fibrozis-4 (FIB-4) skoru hesaplandı. Hastalar tanı anı ve takip sürecindeki 1., 2. ve 3. yıl verileri üzerinden analiz edildi. İstatistiksel analizler uygun parametrik ve nonparametrik yöntemler kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %52,3'ü erkek, %47,7'si kadın olup yaş ortalaması 49±12,4 yıl idi. Ortalama vücut kitle indeksi 28,9±5,6 kg/m² olarak saptandı. Hastaların %31,8'inde hepatosteatozis mevcuttu. HSI skoruna göre hastaların %45,5'i hepatosteatozis açısından yüksek risk grubunda yer aldı. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda HSI skorunun hepatosteatoz varlığını göstermede anlamlı bir belirteç olduğu saptandı. TyG indeks değerleri insülin direnci ile uyumlu bulunurken, FIB-4 skorları hastaların büyük bölümünde ileri fibrozis riskinin düşük olduğunu gösterdi. İzlem sürecinde yapılan değerlendirmelerde HSI, TyG ve FIB-4 skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Sonuç: Akromegali hastalarının izleminde hepatik komplikasyonların erken tanınması ve düzenli takibi, uzun dönem morbiditenin azaltılması açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, HSI ile hepatosteatozis arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. TyG ve FIB-4 gibi kolay uygulanabilir skorlar literatürde hepatik tutulumun değerlendirilmesinde yararlı araçlar olarak tanımlanmakla birlikte, çalışmamızda hepatosteatozis veya ileri fibrozis ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki göstermemiştir. Bu durumun, çalışmanın retrospektif tasarımı, örneklem büyüklüğünün sınırlı olması ve ileri fibrozis prevalansının düşük düzeyde seyretmesi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acromegaly is a rare endocrine disorder characterized by excess growth hormone (GH) and insulin-like growth factor-1 (IGF-1), leading to metabolic and systemic complications. Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) is considered the hepatic component of metabolic syndrome, and its association with acromegaly has been evaluated in a limited number of studies. This study aimed to retrospectively evaluate the frequency of hepatic steatosis and hepatic fibrosis in patients with acromegaly using noninvasive methods. Materials and Methods: In this single-center retrospective study, patients diagnosed with acromegaly who were followed at the Department of Endocrinology and Metabolic Diseases, Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, between January 1, 2012, and December 1, 2023, were evaluated. A total of 107 patients who met the inclusion criteria were included in the study. Demographic, clinical, biochemical, and radiological data were obtained from medical records. Hepatic steatosis and fibrosis were assessed using the Hepatic Steatosis Index (HSI), triglyceride–glucose (TyG) index, and Fibrosis-4 (FIB-4) score. Patients were analyzed based on baseline data and follow-up data at the 1st, 2nd, and 3rd years. Statistical analyses were performed using appropriate parametric and nonparametric methods. Results: Of the patients included in the study, 52.3% were male and 47.7% were female, with a mean age of 49±12.4 years. The mean body mass index was 28.9±5.6 kg/m². Hepatic steatosis was present in 31.8% of the patients. According to HSI scores, 45.5% of the patients were classified as high risk for hepatic steatosis. Statistical analyses demonstrated that the HSI score was a significant indicator of the presence of hepatic steatosis. TyG index values were consistent with insulin resistance, while FIB-4 scores indicated a low risk of advanced fibrosis in the majority of patients. During the follow-up period, no statistically significant changes were observed in HSI, TyG, or FIB-4 scores. Conclusion: Early recognition and regular monitoring of hepatic complications in patients with acromegaly are important for reducing long-term morbidity. In our study, HSI showed a significant association with hepatic steatosis. Although TyG and FIB-4 are considered useful tools for assessing hepatic involvement, no significant association with hepatic steatosis or advanced fibrosis was observed. This may be related to the retrospective design, limited sample size, and low prevalence of advanced fibrosis.