Akıllı telefon bağımlılığı ile postüral alışkanlık ve farkındalıkları, kas iskelet sistemi problemleri ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiler
The relationships between smartphone addiction, postural habits and awareness, musculoskeletal problems, and quality of life
- Tez No: 1006780
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANIM EDA SELVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kas-iskelet ağrısı, Musculoskeletal pain
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; sağlıklı bireylerde akıllı telefon bağımlılığı ile postüral alışkanlık ve farkındalıkları, kas iskelet sistemi rahatsızlıkları ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya 18-55 yaş aralığında akıllı telefon kullanan 130 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Bireylerin akıllı telefon bağımlılıkları, Akıllı Telefon Bağımlılığı ölçeği kısa formu ile; postüral alışkanlık ve farkındalıkları, Postüral Alışkanlık ve Farkındalık ölçeği ile; kas iskelet sistemi problemleri, Cornell Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıkları anketi ile; yaşam kalitesi, Nottingham Sağlık Profili anketi ile değerlendirilmiştir. Akıllı telefon bağımlılığı toplam puanı ile; duruş alışkanlığı ve farkındalığı, pozisyonel farkındalık, ergonomik farkındalık alt faktörleri puanları ve postüral alışkanlık puanı ile arasında negatif yönde; duruşu bozan etkenlerin farkındalığı puanı ile arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Akıllı telefon bağımlılığı toplam puanı ile; boyun, sağ omuz, sağ üst kol ve bel bölgeleri kas iskelet sistemi rahatsızlıkları toplam skorları ve Cornell toplam skoru ile arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (p <0,05). Akıllı telefon bağımlılığı toplam puanı ile; Nottingham sağlık profili anketinin tüm alt parametrelerinin puanları ve anket toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Çalışmanın sonucunda akıllı telefon bağımlılığının duruş alışkanlığı ve farkındalığını etkilediği, kas iskelet sistemi sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğine ulaşılmıştır. Akıllı telefon kullanan sağlıklı bireylerin doğru duruş alışkanlıkları kazanmasına ve postüral farkındalık bilincini arttırmaya yönelik koruyucu sağlık yaklaşımlarının uygulanması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between smartphone addiction and postural habits and awareness, musculoskeletal disorders, and quality of life in healthy individuals. The study included 130 healthy individuals aged 18-55 who were smartphone users. Smartphone addiction was assessed using the short form of the Smartphone Addiction Scale; postural habits and awareness using the Postural Habits and Awareness Scale; musculoskeletal problems using the Cornell Musculoskeletal Disorders Questionnaire; and quality of life using the Nottingham Health Profile Questionnaire. A significant negative correlation was found between the total smartphone addiction score and the scores of the postural habits and awareness, positional awareness, ergonomic awareness sub-factors, and postural habits score; and a significant positive correlation was found between the smartphone addiction score and the awareness of factors that disrupt posture score (p<0.05). A significant positive correlation was found between the total smartphone addiction score and the total scores of musculoskeletal disorders in the neck, right shoulder, right upper arm, and lower back regions, and the Cornell total score (p <0.05). A significant positive correlation was found between the total smartphone addiction score and the scores of all sub-parameters of the Nottingham Health Profile Questionnaire and the total questionnaire score (p<0.05). The study concluded that smartphone addiction affects posture habits and awareness, negatively impacting musculoskeletal health and quality of life. Implementing preventative health approaches aimed at helping healthy smartphone users develop correct posture habits and increase postural awareness is of great importance.