Endoskopik transsfenoidal petröz apeks yaklaşımında anatomik morfometrik analiz
An anatomical morphometric analysis of the endoscopic transsphenoidal approach to the petrous apex
  1. Tez No: 1006827
  2. Yazar: OZAN BALTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÜMİT TALAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Endoskopi, İnternal Karotid Arter, Petröz Kemik, Sfenoid Sinüs, Transsfenoidal Cerrahi, Carotid Artery Internal, Endoscopy, Petrous Bone, Sphenoid Sinus, Transsphenoidal Surgery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, petröz apeks lezyonlarına yönelik endoskopik endonazal transsfenoidal yaklaşım sırasında güvenli cerrahi koridorun morfometrik sınırlarını ortaya koymak ve kritik anatomik yapılar arasındaki mesafeleri tanımlamaktır. Tek merkezli, tanımlayıcı anatomik çalışmada %10 formaldehit ile fikse edilmiş 12 erişkin kadavra başında (24 taraf) medial transsfenoidal petröz apeks yaklaşımı uygulanmıştır. Sfenoid sinüs ostiumu, paraklival internal karotid arter (ICA), ICA anterior genu, lateral optikokarotid reses (LOCR), sella turcica ve optik kiazma arasındaki mesafeler ile petröz apeks cerrahisinde kullanılabilecek horizontal ve vertikal açılar ölçülmüştür. Ölçümler ImageJ programı ve manuel yöntemlerle analiz edilmiş; p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Spina nasalis anterior–sfenoid ostium mesafesi 70,41±5,28 mm; koana üst kenarı–ostium mesafesi 14,09±0,94 mm; nazal septum–ostium mesafesi 1,95±1,16 mm olarak ölçülmüştür. Paraklival ICA'lar arası mesafe 17,05±7,91 mm, ICA anterior genu'lar arası mesafe 17,65±9,03 mm olarak bulunmuştur. ICA anterior genu–sella turcica mesafesi 13,62±6,12 mm; anterior genu–optik kiazma mesafesi 24,43±8,28 mm; anterior genu–LOCR mesafesi 19,78±5,95 mm olarak saptanmıştır. Horizontal açı 38,20±5,46°, vertikal açı 26,62±5,20° ölçülmüştür. Ostium en sık oval formda izlenmiş, iki tarafta ICA kemik dehissansı saptanmıştır. Sfenoid sinüs ve petröz apeks komşuluğunda belirgin anatomik varyasyonlar mevcuttur. Elde edilen morfometrik veriler, cerrahi planlamada güvenli sınırların belirlenmesine, komplikasyon riskinin azaltılmasına ve endoskopik petröz apeks cerrahisinin daha öngörülebilir hale gelmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to define the morphometric boundaries of the safe surgical corridor in the endoscopic endonasal transsphenoidal approach to the petrous apex and to evaluate the spatial relationships among critical anatomical structures. In this single-center descriptive anatomical study, medial transsphenoidal petrous apex dissection was performed on 12 formalin-fixed adult cadaver heads (24 sides). Distances between the sphenoid sinus ostium, paraclival internal carotid artery (ICA), ICA anterior genu, lateral optocarotid recess (LOCR), sella turcica, and optic chiasm were measured. Horizontal and vertical working angles were also calculated. Measurements were analyzed using ImageJ and SPSS 26.0; p<0.05 was considered significant. The mean anterior nasal spine–sphenoid ostium distance was 70.41±5.28 mm. The choanal roof–ostium and septum–ostium distances were 14.09±0.94 mm and 1.95±1.16 mm, respectively. The inter-paraclival ICA distance was 17.05±7.91 mm, and the ICA anterior genu–to–anterior genu distance was 17.65±9.03 mm. The ICA anterior genu–sella turcica, ICA anterior genu–optic chiasm, and ICA anterior genu–LOCR distances were 13.62±6.12 mm, 24.43±8.28 mm, and 19.78±5.95 mm, respectively. Mean horizontal and vertical working angles were 38.20±5.46° and 26.62±5.20°. The sphenoid ostium was most commonly oval, and ICA bony dehiscence was observed in two specimens. These morphometric findings provide practical anatomical references that may enhance surgical safety and reduce complications in endoscopic petrous apex surgery.