Tiroid papiller mikrokarsinom tanılı hastalarda postoperatif prognozu etkileyen faktörlerin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of factors affecting postoperative prognosis in patients diagnosed with papillary thyroid microcarcinoma
  1. Tez No: 1006850
  2. Yazar: TALHA SOYERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN ÇETİNARSLAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Papiller tiroid mikrokarsinomu, lenf nodu metastazı, nüks, kötü prognoz, multifokalite, lenfatik invazyon, Tiroid neoplazmları, Papillary thyroid microcarcinoma, lymph node metastasis, recurrence, poor prognosis, multifocality, lymphatic invasion, Thyroid neoplasms
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Papiller tiroid mikrokarsinomu genellikle iyi prognozlu olsa da lenf nodu metastazı, uzak metastaz ve nüks gelişebilen bir alt grup mevcuttur. Bu çalışmada, PTMK'de postoperatif prognozu etkileyen klinik-patolojik ve tedaviye ilişkin faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif kohort tasarımında yürütülen çalışmaya, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğinde takipli ve histopatolojik olarak PTMK (≤10 mm) tanısı olan 726 hasta dahil edildi. Demografik veriler, klinik özellikler, patolojik parametreler ve izlem bulguları arşiv/poliklinik kayıtlarından elde edildi. Kötü prognoz; LNM, uzak metastaz ve/veya nüks gelişimi olarak tanımlandı. Sürekli değişkenler ortalama±SS/medyan [IQR], kategorik değişkenler n(%) ile sunuldu; grup karşılaştırmalarında uygun parametrik/parametrik olmayan testler kullanıldı ve p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 55,15±13,07 yıl olup %80,3'ü kadındı. LNM 48 hastada (%6,6), uzak metastaz 4 hastada (%0,6) ve nüks 19 hastada (%2,6) saptandı. Genel kötü prognoz oranı %8,4 (n=61) idi. LNM varlığında yaş daha düşüktü (49,31±15,96'a 55,56±12,76; p=0,011). Tümör boyutu ≥0,5 cm olanlarda LNM daha sık görüldü (%7,9'a %3,4; p=0,045). Multifokalite LNM (%10,4'a %4,6; p=0,005) ve genel kötü prognoz (%11,6'a %6,7; p=0,035) ile ilişkiliydi. Histopatolojik olarak damar-sinir invazyonu, lenfatik invazyon, çevre doku invazyonu ve cerrahi sınır pozitifliği LNM ve/veya genel kötü prognoz ile anlamlı ilişkili bulundu (tüm p<0,05). Nüks ile anlamlı ilişkili tek histopatolojik değişken lenfatik invazyondu (%15'a %2,3; p=0,013). Tiroid otoantikor pozitifliği ile LNM, nüks veya genel kötü prognoz arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Bu tek merkezli geniş PTMK serisinde kötü prognoz nadir olmakla birlikte klinik açıdan anlamlı bir alt grubu oluşturmaktadır. Prognozu belirlemede tümör boyutundan ziyade tümör yayılım paternleri ve invazyon bulguları (özellikle multifokalite ve lenfatik invazyon) öne çıkmaktadır. Risk uyumlu cerrahi ve izlem planlamasında lenfatik/vasküler invazyon, çevre doku invazyonu ve cerrahi sınır durumunun sistematik değerlendirilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Although PTMC generally has a good prognosis, a subgroup may develop LNM, distant metastasis, and recurrence. This study aimed to evaluate the clinical- pathological and treatment-related factors affecting the postoperative prognosis in PTMC. Materials and Methods: This single-center, retrospective cohort study included 726 patients followed up at the our Endocrinology and Metabolism Diseases outpatient clinic who had a histopathological diagnosis of PTMC (≤10 mm). Demographic data, clinical characteristics, pathological parameters, and follow-up findings were obtained from archive/outpatient records. Poor prognosis was defined as lymph node metastasis, distant metastasis, and/or recurrence. Continuous variables were presented as mean±SD/median [IQR], categorical variables as n(%); appropriate parametric/non-parametric tests were used for group comparisons, and p<0.05 was considered significant. Results: The mean age of the patients was 55.15±13.07 years, and 80.3% were female. LNM was detected in 48 patients (6.6%), distant metastasis in 4 patients (0.6%), and recurrence in 19 patients (2.6%); the composite poor prognosis rate was 8.4% (n=61). Age was lower in the presence of LNM (49.31±15.96 vs 55.56±12.76; p=0.011). LNM was more frequent in those with tumor size ≥0.5 cm (7.9% vs 3.4%; p=0.045). Multifocality was associated with LNM (10.4% vs 4.6%; p=0.005) and composite poor prognosis (11.6% vs 6.7%; p=0.035). Histopathologically, vascular-nerve invasion, lymphatic invasion, surrounding tissue invasion, and positive surgical margins were significantly associated with LNM and/or composite poor prognosis (all p<0.05). The only histopathological variable significantly associated with recurrence was lymphatic invasion (15% vs 2.3%; p=0.013). No significant association was found between thyroid autoantibody positivity and LNM, recurrence, or composite poor prognosis. Conclusion: Although poor prognosis is rare in this large single-center PTMK series, it constitutes a clinically significant subgroup. Tumor spread patterns and invasion findings (especially multifocality and lymphatic invasion) are more important than tumor size in determining prognosis. Systematic evaluation of lymphatic/vascular invasion, surrounding tissue invasion, and surgical margin status is important in risk-appropriate surgical and follow-up planning.