Kornea distrofilerinin cerrahi tedavisinde penetran keratoplasti ve derin anterior lameller keratoplastinin karşılaştırılması
Comparison of penetrating keratoplasty and deep anterior lamellar keratoplasty in the surgical treatment of corneal dystrophies
  1. Tez No: 1006852
  2. Yazar: ALEV KOÇKAR
  3. Danışmanlar: UZMAN BANU TORUN ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: derin anterior lameller keratoplasti, penetran keratoplasti, kornea distrofisi, deep anterior lamellar keratoplasty, penetrating keratoplasty, corneal dystrophy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kornea distrofili hastalarda derin anterior lameller keratoplasti (DALK) ve penetran keratoplasti (PK) sonrası sonuçları karşılaştırmak. Materyal ve Metod: DALK (15 göz) veya PK (19 göz) yapılmış 34 göz geriye yönelik tarandı. DALK Anwar'ın büyük hava kabarcığı tekniği ile PK ise HessburgBarron trepan kullanılarak standart teknik ile uygulandı. DALK ve PK grupları arasında greft saydamlığı, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), endotel hücre yoğunluğu (EHY), refraktif ve keratometrik değişiklikler, merkezi kornea kalınlığı (MKK) ve karşılaşılan komplikasyonlar karşılaştırıldı. Hastalar ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 3., 6. ve 12.aylarda değerlendirildi. Bulgular: 34 gözöün tümünde amelyat sonrası görme keskinliğinde artış saptandı. PK ve DALK grupları arasında sonuç EİDGK'de istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Ameliyat sonrası 3., 6. ve 12. aylarda EHY DALK grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olarak saptandı (p<0,05). MKK DALK grubunda istatiksel olarak anlamlı derecede kalın olarak saptandı (p<0,05). DALK ve PK grupları arasında refraktif ve keratometrik ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: PK ve DALK sonrası EİDGK, refraktif sonuçlar ve komplikasyon oranları benzerdir. DALK teknik olarak daha zor olmasına rağmen endotelyal red gelişimini engelleyerek geç endotelyal yetmezlik riskini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the therapeutic outcomes after deep anterior lamellar keratoplasty (DALK) and penetrating keratoplasty (PK) in patients with corneal dystrophies (CD). Material and Methods: We reviewed the clinical records of 34 eyes with CD who had DALK (15 eyes) or PK (19 eyes). The DALK procedure was performed according to Anwar's big bubble technique. PK was performed with a standart technique using a Hessburg-Barron trephine. Graft clarity, best corrected visual acuity (BCVA), endothelial cell density (ECD), manifest refraction, corneal mean keratometric changes, central corneal thickness (CCT) and complications were compared between DALK and PK. Patients underwent an ophtalmic examination preoperatively and 3., 6. and 12. months postoperatively. Results: All 34 eyes showed a postoperative improvement in viaual acuity. The median final BCVA was not significantly different between PK and DALK groups (p>0,05). ECD was significantly better in DALK group at 3., 6. and 12. months after surgery (p<0,05). CCT was significantly thicker in DALK group (p<0,05). Manifest refraction, mean keratometry readings was not significantly different between PK and DALK groups (p>0,05). Conclusion: BCVA, refractive results and complication rates are similar after DALK and PK. DALK is more technically challenging but allows the risk of endothelial rejection to be avoided and may reduce the risk of late endothelial failure.