Türk halka arzlarında değerleme ve kazanç yönetimi
Valuation and earnings management in Turkish initial public offerings
  1. Tez No: 1006878
  2. Yazar: ELİF ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ERSOY KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Birincil halka arz, Firma değerlemesi, İhtiyari tahakkuklar, İşlem esaslı kar yönetimi, İşletme değerlemesi, Initial public offering, Firm voluation, Discretionary accruals, Real transactions based earnings management, Business valuation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmayla halka arz öncesi kazanç yönetimi uygulamaları, işletme değerlemesi, düşük fiyatlama ve uzun vadeli işletme performansı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın gerçekleştirilebilmesi için 2010-2023 yılları arasında halka arz olan nihai 176 finansal olmayan işletme sayısına ulaşılmıştır. Tahakkuk esaslı kazanç yönetiminin tespiti için modifiye edilmiş Jones modeli, Kasznik modeli ve performans eşleştirmeli Jones modelinin nakit akış esasına ve çalışma sermayesi esasına göre ayrı ayrı hesaplanması ile altı adet tahakkuk esaslı kazanç yönetimi ölçütü ile Roychowdhury modelinin anormal nakit akışı ile anormal ihtiyari harcama bileşenlerinden bir adet gerçek faaliyet esaslı kazanç yönetimi ölçütü oluşturulmuştur. İşletme değerlemesi için piyasa bazlı yaklaşıma göre tahmini işletme değerinin ilk işlem günü piyasa değerinden oransal sapmasını ifade eden tahmini hata ve mutlak tahmini hata ölçütleri kullanılmıştır. Halka arzdan sonraki işletme performansını ölçebilmek için düşük fiyatlama ve 36 aylık anormal al tut getirisi hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda halka arz öncesi dönemlerde işletmelerin çoğunlukla kazançları azaltıcı kazanç yönetimi yaparak hisse fiyatlarının daha muhafazakâr bir yaklaşımla belirlendiği algısı oluşturdukları böylece aşırı değerlenmiş halka arzların aynı zamanda düşük fiyatlandığı, uzun vadede ise, düşük getiri performansı ile karşı karşıya kaldıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between pre-IPO earnings management practices, firm valuation, IPO underpricing, and long-term firm performance. To conduct the analysis, a final sample of 176 non-financial firms that went public between 2010 and 2023 was obtained. To detect accrual-based earnings management, six accrual-based earnings management measures were constructed by estimating the modified Jones model, the Kasznik model, and the performance-matched Jones model, each calculated separately using cash flow–based and working capital–based approaches. In addition, one real activities–based earnings management measure was derived from the abnormal cash flow and abnormal discretionary expense components of the Roychowdhury model. Firm valuation was measured using forecast error and absolute forecast error, which represent the proportional deviation of the estimated firm value based on a market-based valuation approach from the first-day market value. To assess post-IPO firm performance, IPO underpricing and the 36 month abnormal buy and hold return were calculated. The results indicate that, in the pre-IPO period, firms predominantly engage in income-decreasing earnings management to create the perception that share prices are set using a more conservative pricing approach. Consequently, overvalued IPOs are simultaneously underpriced, and in the long run, these firms experience poor return performance.