Öğretmenlerin iletişim becerilerinin öğrencilerin motivasyonları ve öz düzenleme becerilerine etkisi
The effect of teachers' communication skills on students' motivation and self-regulation skills
  1. Tez No: 1006893
  2. Yazar: NALAN PEMBE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÖNOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Öz düzenleme becerisi, İletişim, Motivation, Self-regulation skill, Communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Davranış Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin öğretmenlerinin iletişim becerilerini nasıl algıladıklarını incelemek ve bu becerilerin öğrencilerin motivasyon ve öz-düzenleme becerileri üzerindeki yordayıcı etkisini belirlemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modeline dayalı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Çanakkale il merkezinde görev yapan 40 sınıf öğretmeni ve bu öğretmenlerin sınıflarında öğrenim gören 832 öğrenci oluşturmuştur. Veriler,“Sınıf İçi Etkili İletişim Algı Ölçeği”,“Eğitimde Motivasyon Ölçeği”ve“Öz-Düzenleme Becerileri Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde korelasyon ve çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, öğretmen iletişim becerilerinin öğrencilerin hem motivasyon hem de öz-düzenleme düzeyleriyle anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu, ancak bu becerilerin özellikle motivasyonu yordamada daha güçlü bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Motivasyon ve öz-düzenleme arasında da pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Alt boyut düzeyinde ise öğretmenin etkili iletişim becerilerinin bazı motivasyon türlerini anlamlı düzeyde yordadığı, ancak öz-düzenleme alt boyutları üzerinde yordayıcı etkisinin düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın bulguları, sınıf içi iletişimin öğrencilerin duyuşsal özelliklerini desteklemede önemli bir unsur olduğunu ortaya koymakta ve öğretmen eğitimi programlarında iletişim becerilerinin geliştirilmesine yönelik içeriklere yer verilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how 4th-grade primary school students perceive their teachers' communication skills and to determine the predictive effect of these skills on students' motivation and self-regulation skills. The research was conducted based on the relational survey model. The study sample consisted of 40 classroom teachers working in the Çanakkale city centre and 832 students studying in these teachers' classrooms. The data were collected using the 'Perception of Effective Communication in Classroom Scale', 'Motivation in Education Scale', and 'Self-Regulation Skills Scale'. The collected data were then subjected to a range of data analysis techniques, including correlation and multiple regression. The findings indicate that teachers' communication skills are significantly associated with students' motivation and self-regulation levels. However, these skills exert a more pronounced influence in predicting motivation. A significant positive relationship was also identified between motivation and self-regulation. At the sub-dimension level, it was determined that the teacher's effective communication skills significantly predicted some types of motivation; however, the predictive effect on self-regulation sub-dimensions was low. The findings of the study reveal that classroom communication is an important factor in supporting students' affective characteristics, and teacher education programmes should include content to improve communication skills.