Çocuklukta algılanan ebeveyn kabul reddi ile kendini susturma arasındaki ilişkide benlik ikileminin aracılık rolü
The mediating role of self-ambivalence in the relationship between perceived parental acceptance rejection and self-silencing
  1. Tez No: 1006903
  2. Yazar: ESRA ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN GİRGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn kabul veya reddi, Kendini susturma davranışı, Parantel acceptance-rejection, Silencing the self behavior
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, 18- 40 yaş aralığındaki yetişkinlerde çocuklukta algılanan ebeveyn kabul reddi ile kendini susturma arasındaki ilişkide benlik ikileminin aracılık rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, 18- 40 yaş aralığındaki 226'sı kadın, 155'i erkek 381 yetişkin bireyden oluşmaktadır. Veri toplama sürecinde Kendini Susturma Ölçeği(KSÖ), Yetişkin Ebeveyn Kabul Red Ölçeği(EKRÖ) Kısa Formu, Benlik İkilemi Ölçeği(BİÖ) ve Sosyodemografik Bilgi Formu'ndan yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, öncelikle betimsel istatistikler ve normallik testleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen analizler için IBM SPSS versiyon 26 paket programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılımını test etmek amacıyla basıklık ve çarpıklık değerlerine bakılmış, veri setinin normal dağılım göstermemesi nedeniyle ilişki analizi olarak Spearman's rho analizi gerçekleştirilmiştir. Demografik değişkenlere bağlı olarak normal dağılım gösteren verilerle Bağımsız Örneklemler T Testi ve ANOVA Testi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada cinsiyet değişkenine göre erkek katılımcıların kendini susturma düzeylerinin kadın katılımcılara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmanın hipotezlerini sınamak amacıyla SPSS Process Makro (Model 4) eklentisi kullanılmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda iki modelde de aracılık saptanmıştır. Algılanan anne reddi ile kendini susturma arasındaki ilişkide benlik ikileminin aracılık rolü vardır; algılanan baba reddi ile kendini susturma arasındaki ilişkide benlik ikileminin aracılık rolü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study investigates the mediating role of self-ambivalence between perceived parental acceptance rejection and self-silencing. The sample consisted of 381 adults, aged between 18 and 40, including 226 females and 155 males. Data were collected using the Silencing the Self Scale (STSS), the Parental Acceptance-Rejection Questionnaire (PARQ) Short Form, Self-Ambivalence Measure (SAM) and a Sociodemographic Data Form. Descriptive statistics and normality tests were performed initially. The analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 26. Skewness and kurtosis values were examined to assess the normality of the data, and due to non-normal distribution, Spearman's rho correlation analysis was used to examine relationships among variables. Independent samples t-tests and ANOVA were conducted for normally distributed variables based on demographic variables. It was found that male participants have significantly higher self-silencing scores than female participants, based on the gender variable. SPSS Process Macro (Model 4) was used to test research hypothesis. According to the findings, a mediating effect was identified in both models. Self-ambivalence was found to mediate the relationship between perceived maternal rejection and self-silencing. Additionally, self-ambivalence was found to mediate the relationship between perceived paternal rejection and self-silencing.