Yeni tanı akut lösemi hastalarında indüksiyon tedavisi sırasında oluşan sarkopeni hastalığı ve mortalite, morbidite üzerine etkisi
The effect of sarcopenia developing during induction therapy on mortality and morbidity in newly diagnosed acute leukemia patients
  1. Tez No: 1006944
  2. Yazar: MEHMET ZAHİT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT AYER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Hematoloji, Internal diseases, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Lenfoblastik lösemi, Lösemi-miyeloid, Leukemia-myeloid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut lösemiler, Akut Myeloid Lösemi (AML) ve Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL), yüksek tümör yükü ve agresif seyir gösteren, yoğun indüksiyon kemoterapi rejimleri gerektiren hematolojik malignitelerdir. Hastalığın kendi patofizyolojisi ve uygulanan sitotoksik tedaviler, hastalarda ciddi kas kütlesi kaybına (sarkopeni) yol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, yeni tanı akut lösemi hastalarında indüksiyon tedavisi sürecinde gelişen sarkopeni varlığını Bilgisayarlı Tomografi (BT) tabanlı ölçümlerle saptamak; bu durumun Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) yatış ihtiyacı (morbidite), mortalite ve tedavi yanıtı (Ölçülebilir Kalıntı Hastalık - MRD) üzerindeki etkisini araştırmaktır. Ayrıca çalışma, Türk toplumuna özgü referans değerlerini (Ufuk Kriterleri) uluslararası kabul gören kriterler (Prado ve Martin) ile karşılaştırarak prognostik güçlerini değerlendirmeyi hedeflemiştir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Kasım 2024 ile Mart 2025 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Hematoloji Kliniği'nde takip edilen ve indüksiyon kemoterapisi alan 18 yaş üzeri 50 yeni tanı akut lösemi hastasının (35 AML, 15 ALL) verilerinin incelendiği retrospektif, tek merkezli bir çalışmadır. Hastaların indüksiyon tedavisinin 10-30. günleri arasında çekilen batın BT görüntüleri üzerinden L3 vertebra seviyesindeki iskelet kası alanları ölçülmüş ve boyun karesine oranlanarak L3 İskelet Kası İndeksi (L3 SMI) hesaplanmıştır. Sarkopeni tanısı için Ufuk, Prado ve Martin kriterlerine göre gruplandırma yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde sağkalım için Kaplan-Meier ve Cox Regresyon, kategorik değişkenler için Ki-Kare testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 50 hastanın yaş ortalaması 41±15 yıl olup, %60'ı erkektir. Sarkopeni prevalansı Ufuk kriterlerine göre %42, Prado kriterlerine göre %68 ve Martin kriterlerine göre %56 olarak saptanmıştır. Ufuk kriterlerine göre sarkopenik olan hastalarda YBÜ yatış riski, olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=,040). Martin kriterlerine göre sarkopeni varlığı hem YBÜ ihtiyacı (p=,032) hem de mortalite (p=,049) ile anlamlı ilişkili saptanmıştır. Çok değişkenli analizde, L3 SMI değerindeki düşüşün, yaş, cinsiyet ve Vücut Kitle İndeksi'nden (VKİ) bağımsız olarak mortaliteyi artıran önemli bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir (p=,048). Özellikle indüksiyon sonrası MRD pozitifliği devam eden yüksek riskli grupta, sarkopeni varlığının MRD düzeyinden bağımsız bir şekilde YBÜ yatış riskini yaklaşık 4-5 kat artırdığı tespit edilmiştir. L3 SMI düşüklüğünün ise MRD pozitif hastalarda MRD düzeyinden bağımsız bir şekilde morbidite ve mortaliteyi arttırdığı gösterilmiştir. Sonuç: Akut lösemi hastalarında sarkopeni, indüksiyon tedavisi sırasında sık görülen ve kötü klinik sonuçlarla ilişkili önemli bir komorbiditedir. Çalışma bulguları, L3 SMI ölçümünün hastaların biyolojik risklerinden (MRD) bağımsız olarak mortalite ve morbiditeyi öngörmede güçlü bir belirteç olduğunu göstermektedir. Türk hasta popülasyonunda morbidite tahmini için Ufuk kriterlerinin, mortalite tahmini için ise Martin kriterlerinin kullanımı klinik açıdan daha yol göstericidir. Hastaların tanı anından itibaren kas kütlesi açısından değerlendirilmesi ve nutrisyonel destek ve fizik tedavinin tedaviye erken dönemde entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute leukemias, Acute Myeloid Leukemia (AML) and Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL), are hematologic malignancies characterized by high tumor burden and aggressive course, requiring intensive induction chemotherapy regimens. The pathophysiology of the disease and the cytotoxic treatments administered can lead to severe muscle mass loss (sarcopenia) in patients. The aim of this study was to determine the development of sarcopenia developed during induction therapy in newly diagnosed acute leukemia patients using Computed Tomography (CT)-based measurements; and to investigate the effect of this condition on Intensive Care Unit (ICU) admission requirement (morbidity), mortality, and treatment response (Measurable Residual Disease - MRD). Furthermore, the study aimed to compare the prognostic power of Turkish population-specific reference values (Ufuk Criteria) with internationally accepted criteria (Prado and Martin). Material and Methods: This retrospective, single-center study analyzed data from 50 adult patients (35 AML, 15 ALL) aged over 18, newly diagnosed with acute leukemia, who received induction chemotherapy at Başakşehir Çam ve Sakura City Hospital Hematology Clinic between November 2024 and March 2025. Skeletal muscle areas at the L3 vertebra level were measured using abdominal CT scans obtained between days 10 and 30 of induction therapy, and the L3 Skeletal Muscle Index (L3 SMI) was calculated by normalizing to height squared. Patients were categorized for sarcopenia according to Ufuk, Prado, and Martin criteria. Statistical analyses included Kaplan-Meier and Cox Regression for survival outcomes and Chi-Square tests for categorical variables. Results: The mean age of the 50 patients included in the study was 41±15 years, with 60% being male. The prevalence of sarcopenia was found to be 42% according to Ufuk criteria, 68% according to Prado criteria, and 56% according to Martin criteria. Patients identified as sarcopenic by Ufuk criteria had a significantly higher risk of ICU admission compared to non-sarcopenic patients (p=,040). Sarcopenia defined by Martin criteria was significantly associated with both ICU requirement (p=,032) and mortality (p=,049). Multivariate analysis demonstrated that a decrease in L3 SMI was a significant independent risk factor increasing morbidity and mortality, independent of age, gender, and Body Mass Index (BMI) (p=,048). Notably, in the high-risk group with persistent MRD positivity after induction, the presence of sarcopenia was found to increase the risk of ICU admission by approximately 4-5 times, independent of MRD levels. Furthermore, low L3 SMI was shown to increase morbidity and mortality in MRD-positive patients, independent of the MRD level. Conclusion: Sarcopenia is a frequent comorbidity associated with poor clinical outcomes in acute leukemia patients during induction therapy. The study findings indicate that L3 SMI measurement is a robust marker for predicting mortality and morbidity, independent of patients' biological risks (MRD). For the Turkish patient population, the use of Ufuk criteria for morbidity prediction and Martin criteria for mortality prediction is clinically more indicative. It is recommended to evaluate patients for muscle mass from the time of diagnosis to integrate nutritional support and physical therapy into the treatment at an early stage.