Akut lösemide kemoterapi öncesi sitoredüksiyonun hastalık seyri ve sağkalıma etkisi
The effect of pre-chemotherapy cytoreduction on disease progression and survival in acute leukemia
- Tez No: 1006825
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSTEMİ SERİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Akut lösemi, akut myeloid lösemi, akut lenfoblastik lösemi, sitoredüksiyon, sağkalım, prognoz, Acute leukemia, acute myeloid leukemia, acute lymphoblastic leukemia, cytoreduction, survival, prognosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut lösemi ile başvuran hastaların birçoğunda başvuru anında blast oranı yüksek saptanır. Başvuru anından tanının kesinleştirilip tedavi verilmesine kadar geçen sürede akut lösemiye bağlı komplikasyonların önlenmesi amacıyla sitoredüktif tedaviler verilebilmektedir. Sitoredüktif tedavilerin hastalığın süreci boyunca prognoza, hastalığa bağlı komplikasyonların azaltılması ve verilen kemoterapinin etkinliğinin artırıp arttırmadığına yönelik etkileri net olarak bilinmemektedir. Bu Çalışmada incelenecek parametreler ile sitoredüksiyon verilmesinin tedavi sırasında izlenen komplikasyonlar, tedavi yanıtı ve sağkalım üzerine etkinliğinin gösterilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Haziran 2020 ile Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Hematoloji Kliniği'ne başvuran ve yeni tanı alan 18 yaş üstü tüm akut myeloid lösemi (AML) ve akut lenfoblastik lösemi (ALL) olguları retrospektif olarak değerlendirildi. Hasta dosyalarından elde edilen bilgiler doğrultusunda demografik ve klinik veriler, risk grubu, laboratuvar bulguları, uygulanan tedavi protokolleri, tedavi yanıtı ve sağkalım verileri analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen AML hasta sayısı 56, ALL hasta 13 olup toplam hasta sayısı 69'dur. Sitoredüktif tedavi uygulamasının hastalarda komplikasyon, indüksiyon tedavisi sonu yanıt, genel sağkalım (GS) ve progresyonsuz sağkalımı (PS) istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilemediği bulunmuştur. Alt hasta grubu AML hastalarında sitoredüktif tedavi uygulamasının GS üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Sitoredüktif tedavi uygulamasının minimal kalıntı hastalığı (MKH) düzeyini anlamlı bir şekilde etkilediği saptanmış, alt hasta grubu ALL hastalarında ise hidroksiüre tedavi gün sayısının MKH düzeyiyle arasında güçlü bir negatif ilişkisi görülmüştür. Sonuç: Çalışmamız sitoredüktif tedavinin incelenen birçok alt başlıkta istatistiksel olarak etkisi olmadığını göstermektedir. Alt hasta gruplarındaki etkilenen parametrelerin ise geniş çaplı hasta grupları ve farklı risk grubundaki hastalarda tedavi protokolleri de dikkate alınarak çok değişkenli analizlerle değerlendirmeye ihtiyaç olduğu açıktır. Çalışmanın retrospektif olması ve örneklem büyüklüğünün sınırlılığı nedeniyle, daha kapsamlı ve prospektif araştırmaların klinik uygulamaya katkılar sunacağı açıktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In many patients presenting with acute leukemia, a high blast percentage is detected at the time of presentation. During the period from initial presentation until confirmation of the diagnosis and initiation of treatment, cytoreductive therapies may be administered in order to prevent complications related to acute leukemia. The effects of cytoreductive therapies on prognosis throughout the course of the disease, on the reduction of disease-related complications, and on whether they increase the efficacy of administered chemotherapy are not clearly known. With the parameters to be examined in this study, it was aimed to demonstrate the effectiveness of administering cytoreduction on complications observed during treatment, treatment response, and survival. Materials and Methods: Between June 2020 and May 2025, patients over 18 years of age who were admitted to the Hematology Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital and newly diagnosed with acute myeloid leukemia (AML) and acute lymphoblastic leukemia (ALL) cases were retrospectively evaluated. Based on information obtained from patient records, demographic and clinical data, risk group, laboratory findings, treatment protocols administered, treatment response, and survival data were analyzed. Results: The number of AML patients included in the study was 56, and ALL patients 13, for a total of 69 patients. It was found that the application of cytoreductive therapy did not have a statistically significant effect on complications, response at the end of induction therapy, overall survival (OS), or progression free survival. In the AML subgroup, cytoreductive therapy was shown to have a statistically significant effect on OS. Cytoreductive therapy was found to significantly affect minimal residual disease (MRD) levels, and in the ALL subgroup, a strong negative correlation was observed between the number of days of hydroxyurea treatment and MRD levels. Conclusion: Our study shows that cytoreductive therapy has no statistically significant effect across many of the examined subheadings. It is clear that the parameters affected in patient subgroups need to be evaluated using multivariate analyses that take into account large-scale patient populations and treatment protocols across different risk groups. Due to the retrospective nature of the study and the limited sample size, it is evident that more comprehensive and prospective studies will contribute to clinical practice.