Finansal gelişme ve döviz kuru volatilitesi arasındaki ilişki: Panel veri analizi
The relationship between financial development and exchange rate volatility: A panel data analysis
- Tez No: 1006962
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDA ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: ARCH model, Döviz kuru oynaklığı, Döviz kuru rejimi, Finansal gelişme, GARCH model, Panel nedensellik, Panel veri modelleri, Rassal etkiler modeli, ARCH model, Exchange rate volatility, Exchange rate regime, Financial development, GARCH model, Panel causality, Panel data models, Random effects model
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
Özet
Finansal gelişme; finansal derinleşme, finansal erişim, finansal etkinlik ve finansal istikrar kavramlarını da kapsayan daha geniş bir kavramdır. Dolayısıyla, finansal gelişmenin çok boyutlu bir doğası vardır. Aynı zamanda finansal gelişme, ekonomik büyümenin yakıtıdır. Döviz kuru volatilitesi ise, ekonomik büyümeyi azaltan bir faktördür. Ancak literatürde, finansal gelişme ile döviz kuru volatilitesi arasındaki ilişkiyi doğrudan inceleyen çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Genellikle yapılan birçok çalışmada, bu iki değişken arasındaki ilişki dolaylı olarak analiz edilmiştir. Bu çalışmada ise, finansal gelişme ile döviz kuru volatilitesi arasındaki ilişki hem panel nedensellik analizi hem de statik panel veri analizi çerçevesinde doğrudan incelenmiştir. Çalışmanın asıl amacı, döviz kuru volatilitesinin finansal gelişmeden etkilenip etkilenmediğini ortaya koymaktır. Bu kapsamda, birbirinden farklı finansal gelişme düzeyine sahip 32 ülke seçilmiştir. Çalışma, 1990-2021 dönemi arasındaki yıllık verileri kapsamaktadır. Panel nedensellik analizi çerçevesinde elde edilen bulgulara göre, değişkenler arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla, finansal gelişme doğrudan döviz kuru volatilitesini etkileyen bir faktördür. Benzer şekilde, döviz kuru volatilitesi de doğrudan finansal gelişmeyi etkilemektedir. Tek yönlü birim etkili-Tesadüfi Etkiler modelinde ise, finansal gelişmenin döviz kuru volatilitesi üzerindeki etkisi negatif katsayılıdır. O hâlde, finansal gelişme ile döviz kuru volatilitesi arasında çift yönlü negatif bir ilişki vardır. Bu bağlamda, finansal gelişme arttıkça döviz kuru volatilitesi azalmaktadır. Döviz kuru volatilitesinin artması da finansal gelişmenin azalmasına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Financial development is a broader concept that encompasses financial deepening, financial access, financial efficiency and financial stability. Therefore, financial development has a multidimensional nature. At the same time, financial development is the fuel for economic growth. On the other hand, exchange rate volatility is a factor that reduces economic growth. However, there are very few studies in the literature that examine the relationship between financial development and exchange rate volatility directly. In most studies, the relationship between these two variables has been analyzed indirectly. In this study, the relationship between the variables is examined directly within the framework of both panel causality analysis and static panel data analysis. The main objective of the study is to determine whether exchange rate volatility is affected by financial development. In this context, 32 countries with different levels of financial development were selected. The study covers annual data from 1990 to 2021. According to the findings obtained within the framework of the panel causality analysis, there is a bidirectional causality relationship between the variables. Therefore, financial development is a factor that directly affects exchange rate volatility. Similarly, exchange rate volatility also directly affects financial development. In the one-way random effects model, the effect of financial development on exchange rate volatility is negative. Consequently, there is a two-way negative relationship between the variables. In this context, as financial development increases, exchange rate volatility tends to decrease. An increase in exchange rate volatility also causes a decrease in financial development.