Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının stratejik konumlandırılması: Kaynak bazlı SWOT ve politika analizi
Strategic positioning of renewable energy resources in Türkiye: A resource-based SWOT and policy analysis
  1. Tez No: 1006965
  2. Yazar: HATİCE CEBESOY ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞILAY BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: SWOT analizi, SWOT analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel ve ulusal enerji sistemleri içerisindeki rolü incelenmiş; Türkiye'de yenilenebilir enerji kullanımının mevcut durumu, teknik ve ekonomik potansiyeli ile karşılaşılan temel fırsatlar ve sınırlılıklar değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının durumu ve bundan sonraki süreçteki projeksiyonunun ne olacağı sorusu üzerinde durulmuştur. Çalışmada öncelikle güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal ve biyokütle gibi kaynak türleri tanımlanmış; ardından Türkiye'nin enerji arz yapısı üzerindeki etkileri ortaya konmuştur. Uygulama bölümünde, yenilenebilir enerji alanındaki güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri belirlemek amacıyla SWOT analizi yapılmış, sektörün dinamikleri sistematik şekilde sınıflandırılmıştır. Analiz sonucunda, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında yüksek teknik potansiyele, geniş kaynak çeşitliliğine, artan kurulu güç kapasitesine ve ulusal politika desteğine sahip olduğu görülmüştür. Buna karşılık, teknolojik dışa bağımlılık, yatırım maliyetleri, finansman sınırlamaları, iletim altyapısındaki yetersizlikler ve bürokratik süreçler temel zayıflıklar olarak belirlenmiştir. Fırsatlar arasında bölgesel coğrafi avantajlar, yeni teknoloji geliştirimine yönelik artan Ar-Ge çalışmaları, karbon emisyonlarının azaltılması yönünde küresel eğilim ve uluslararası yatırım olanakları öne çıkmıştır. Tehditler ise küresel piyasa dalgalanmaları, geleneksel enerji piyasalarındaki politik baskılar, iklim değişikliği kaynaklı üretim belirsizliği ve teknoloji transferine bağımlılık olarak tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda, yenilenebilir enerjinin payının artırılması için teknoloji geliştirme kapasitesinin güçlendirilmesi, yerli üretimin desteklenmesi, iletim altyapısının iyileştirilmesi ve finansal teşviklerin genişletilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Özellikle Ar-Ge çalışmaları ve enerji politikalarının çok yönlü şekilde hayata geçirilmesi, uzun dönem yenilenebilir enerji çeşitliliğini ve edinimini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of renewable energy sources within global and national energy systems; it aims to evaluate the current state of renewable energy use in Turkey, its technical and economic potential, and the main opportunities and limitations encountered. The study focuses on the question of the current state of renewable energy sources in Turkey and their projection for the future. First, resource types such as solar, wind, hydroelectric, geothermal, and biomass are defined; then, their impact on Turkey's energy supply structure is revealed. In the application section, a SWOT analysis is conducted to identify the strengths and weaknesses, opportunities and threats in the renewable energy sector, and the dynamics of the sector are systematically classified. As a result of the analysis, it is seen that Turkey has high technical potential, a wide variety of resources, increasing installed power capacity, and national policy support in the renewable energy sector. Conversely, technological dependence on foreign countries, investment costs, financing limitations, inadequacies in transmission infrastructure, and bureaucratic processes have been identified as the main weaknesses. Among the opportunities, regional geographical advantages, increasing R&D studies aimed at developing new technologies, the global trend towards reducing carbon emissions, and international investment opportunities stand out. The threats identified are global market fluctuations, political pressures in traditional energy markets, production uncertainty due to climate change, and dependence on technology transfer. Based on the findings of the study, it was concluded that strengthening technology development capacity, supporting domestic production, improving transmission infrastructure, and expanding financial incentives are necessary to increase the share of renewable energy. In particular, the multifaceted implementation of R&D activities and energy policies will increase long-term renewable energy diversity and adoption.