Laparaskopik kolesistektomi ameliyatı olan hastalarda IR LED ışık uygulamasının yara iyileşmesi, yara izi ve skar doku oluşumu üzerine etkisi
The effect of IR LED light application on wound healing, scar and scar tissue formation in patients having laparoscopic cholecystectomy surgery
- Tez No: 1007000
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAMAN ÖZLÜ, DOÇ. DR. İBRAHİM HAKKI TÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kırmızı LED ışık, kolesistektomi, yakın-kızılötesi, yara, yara iyileşmesi, skar, Cerrahi yara, Perioperatif hemşirelik, Cholecystectomy, near-ınfrared, Red LED light, wound, wound healing, scar, Surgical wound, Perioperative nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, laparaskopik kolesistektomi ameliyatı olmuş hastalara ameliyat sonrası yara bölgesine IR LED uygulamasının yara iyileşmesi, yara izi ve skar doku oluşumu üzerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma Ekim 2023-Mart 2026 tarihleri arasında Erzurum ilinde Erzurum Şehir Hastanesi genel cerrahi kliniklerinde gerçekleştirilen randomize kontrollü deneysel türdeki bir araştırmadır. Araştırma, toplam 71 hasta ile tamamlandı (Deney=35, Kontrol=36). Veriler; Hasta Tanıtım Formu, Bates-jensen Yara Değerlendirme Ölçeği, Hasta ve Gözlemci Skar Değerlendirme Ölçeği, Visual Analog Skala, Newcastle Hemşirelik Bakımından Memnuniyet Ölçeği, Yara Ölçüm Cetveli, Dijital Değiştirilebilir Lensli Fotoğraf Makinesi ve Image J programı aracılığıyla toplandı. İstatistiksel analizlerde McNemar testi, Ki-kare testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Bonferroni testi kullanıldı. Bulgular: Deney grubunun 24. ve 48. saatte yara yerindeki kanama ve sızıntı durumu anlamlılık oluşturacak düzeyde daha az sayıda hastada görüldü. Bates Jensen Yara Değerlendirme puanının deney grubunda istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterdiği tespit edildi. Deney grubunda Hasta ve Gözlemci Skar Değerlendirme Ölçeği gözlemci puanı postoperatif 15. günde 13.20 iken, postoperatif 30. günde anlamlı düzeyde azalarak 11.48'e düştüğü; Hasta ve Gözlemci Skar Değerlendirme Ölçeği hasta puanı postoperatif 15. günde 13.48 iken, postoperatif 30. günde 11.20'ye gerilediği saptandı. Deney grubunun VAS puan ortalamalarının tüm ölçümlerde kontrol grubuna göre daha düşük olduğu ve Newcastle Hemşirelik Bakımından Memnuniyet Ölçeği toplam puanının anlamlılık oluşturacak düzeyde deney grubunda daha yüksek olduğu belirlendi (p<0.05). Sonuç: Araştırma sonucunda IR LED ışık uygulamasının yara bölgesinde yara iyileşmesini hızlandırdığı, yara izi ve skar kalitesini anlamlı düzeyde olumlu etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to investigate the effect of IR LED application to the surgical wound area on wound healing, scarring, and scar tissue formation in patients who underwent laparoscopic cholecystectomy. Material and Method: This study is a randomized controlled experimental research conducted in the general surgery clinics of Erzurum City Hospital in Erzurum province between October 2023 and March 2026. The study was completed with a total of 71 patients (Experimental=35, Control=36). Data were collected using a Patient Identification Form, Bates-Jensen Wound Assessment Scale, Patient and Observer Scar Assessment Scale, Visual Analog Scale, Newcastle Nursing Care Satisfaction Scale, Wound Measurement Ruler, a digital interchangeable lens camera, and the Image J program. Statistical analyses were performed using McNemar test, Chi-square test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and Bonferroni test. Results: In the experimental group, significantly fewer patients experienced bleeding and leakage at the wound site at 24 and 48 hours. The Bates Jensen Wound Assessment score showed a statistically significant difference in the experimental group. The Patient and Observer Scar Assessment Scale observer score decreased significantly from 13.20 on postoperative day 15 to 11.48 on postoperative day 30; the Patient and Observer Scar Assessment Scale patient score decreased from 13.48 on postoperative day 15 to 11.20 on postoperative day 30. The mean VAS scores of the experimental group were lower than the control group in all measurements, and the total score on the Newcastle Nursing Care Satisfaction Scale was significantly higher in the experimental group (p<0.05). Conclusion: The study showed that IR LED light application accelerated wound healing in the wound area and significantly improved scar and scar quality.