Üniversite öğrencilerinin yeme davranışlarının fiziksel aktivite düzeyi ve vücut kompozisyonuna etkisi
The effect of eating behaviors on physical activity level and body composition among university students
  1. Tez No: 1006999
  2. Yazar: DEVRİM KARAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT KAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Kısıtlama, Duygusal Yeme, Egzersiz Vücut Kitle İndeksi, Kontrolsüz Yeme, Egzersiz, Fiziksel aktivite, Yaşam tarzı, Cognitive Restraint, Emotional Eating, Exercise, Body Mass Index, Uncontrolled Eating, Cognitive restriction, Physical activity, Uncontrolling eating, Life style
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinde yeme davranışları (duygusal yeme, bilişsel kısıtlama, kontrolsüz yeme) ile fiziksel aktivite düzeyleri ve vücut kompozisyonu (VKİ, yağ yüzdesi) arasındaki ilişkileri ve cinsiyet değişkeninin bu davranışlar üzerindeki etkisini incelemektir Gereç ve Yöntem: Kesitsel desende yürütülen çalışmanın örneklemini, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde öğrenim gören, gönüllü 162 öğrenci (118 erkek, 44 kadın) oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Üç Faktörlü Yeme Anketi (TFEQ-R21) ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) Kısa Formu kullanılmıştır. Vücut kompozisyonu ölçümleri Biyoelektrik İmpedans Analizi (BIA) yöntemiyle yapılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi, Pearson Korelasyon analizi ve Kovaryans Analizi (ANCOVA) yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 21,59±2,09 yıl, ortalama VKİ değeri 23,61±3,74 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun (%52,5) günde iki veya daha az öğün tükettiği tespit edilmiştir. Cinsiyet karşılaştırmasında, duygusal yeme puanları kadınlarda (34,59±28.67) erkeklere göre (25,91±19.14) anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur (p=,028). VKİ kontrol edildiğinde dahi bilişsel kısıtlama puanları kadınlarda anlamlı ölçüde yüksek kalmıştır (p=,016). Kontrolsüz yeme puanları açısından cinsiyetler arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p=,751). Korelasyon analizlerinde, yeme davranışlarının alt boyutları ile toplam fiziksel aktivite düzeyi ve genel vücut kompozisyonu parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Üniversite öğrencilerinin genel olarak normal VKİ değerlerine ve orta-yüksek fiziksel aktivite düzeylerine sahip olmasına rağmen, kadın öğrencilerde duygusal yeme ve bilişsel kısıtlama eğilimlerinin yüksek olması, bu popülasyonda potansiyel psikolojik riskin olabileceğine işaret etmektedir. Ayrıca, öğrencilerin yarısından Vücut Kitle İndeksi fazlasının düzensiz öğün tüketim alışkanlığı (%52,5), metabolik sağlık açısından önemli bir risk faktörü olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study was to examine the relationships among eating behaviors (emotional eating, cognitive restraint, uncontrolled eating), physical activity levels, and body composition (BMI, fat percentage) in university students, and to evaluate the effect of gender on these behaviors. Materials and Methods: The cross-sectional study sample consisted of 162 volunteer students (Male 118, Female 44) enrolled at Kütahya Dumlupınar University. Data were collected using the Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-R21) and the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) Short Form. Body composition measurements were conducted using Bioelectrical Impedance Analysis (BIA). Data analysis employed independent samples t-tests, Pearson Correlation analysis, and Analysis of Covariance (ANCOVA). Results: The mean age of the participants was 21.59±2.09 years, and the mean VKİ was 23.61±3.74. It was determined that the majority of students (52.5%) consumed two or fewer meals per day. In gender comparison, emotional eating scores were significantly higher in females (34.59±28.67) than in males (25.91±19.14) (p=.028). Cognitive restraint scores remained significantly higher in females even when controlling for BMI (p=.016). No significant difference was found in uncontrolled eating scores between genders (p=.751). Correlation analyses showed no statistically significant relationship between the eating behavior subscales and overall physical activity level or general body composition parameters. Conclusion: Despite university students generally exhibiting normal BMI values and moderate-to-high physical activity levels, the heightened tendencies for emotional eating and cognitive restraint, particularly in female students, indicate a psychological risk within this population. Furthermore, the irregular meal consumption observed in over half of the students (52.5%) constitutes a significant risk factor for metabolic health.