Gebelerde iklim değişikliği anksiyetesinin psikolojik iyi oluşa etkisi
The effect of climate change anxiety in pregnant women on psychological well-being
- Tez No: 1007012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, İklim Değişikliği, Anksiyete, Psikolojik İyi Oluş, Ebelik, Pregnancy, Climate Change, Anxiety, Psychological Well-being, Midwifery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, gebelerde iklim değişikliği anksiyetesinin psikolojik iyi oluşa etkisini incelemek ve iklim değişikliği anksiyetesinin psikolojik iyi oluşu yordama düzeyini belirlemek amacıyla yapılmıştır. İklim değişikliğinin artan çevresel ve psikososyal etkilerinin, özellikle gebelik gibi biyopsikososyal açıdan kırılgan dönemlerde ruhsal sağlık üzerindeki yansımalarını incelemek bu çalışmanın temel hedefidir. YÖNTEM: Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan bu araştırma, Sakarya ilinde yaşayan 400 gebe birey üzerinde yürütülmüştür. Veriler,“İklim Değişikliği Anksiyetesi Ölçeği”ve“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, iklim değişikliği anksiyetesi ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişki, SPSS 22.0 ve G*Power 3.1 istatistik programları ile değerlendirilmiştir. Ayrıca makine öğrenmesi yaklaşımına dayalı analizler R programlama dili kullanılarak gerçekleştirilmiştir. BULGULAR: Araştırmada regresyon katsayısının anlamlılığına ilişkin t testi sonuçları incelendiğinde; katılımcıların 'iklim değişikliği anksiyetesi' düzeyindeki artışın (t=-10.395, p<0.001) 'psikolojik iyi oluş' düzeyinde istatistiksel olarak düşüşe neden olduğu tespit edilmiştir. SONUÇ: İklim değişikliği anksiyetesinin gebelerde psikolojik iyi oluş üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Bu bulgular, iklim kaynaklı psikolojik stresörlerin gebelik döneminde ruhsal dengeyi tehdit edebileceğini ve ebelik ile hemşirelik bakım süreçlerinde bu faktörün dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Gebelere yönelik iklim duyarlılığını artıran psikoeğitim, farkındalık ve destek programlarının uygulanması, psikolojik iyi oluşu güçlendirmede etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study was conducted to examine the effect of climate change anxiety on psychological well-being in pregnant women and to determine the predictive level of climate change anxiety on psychological well-being. The main objective of this study is to examine the reflections of the increasing environmental and psychosocial effects of climate change on mental health, especially during biopsychosocially vulnerable periods such as pregnancy. METHODS: This descriptive-cross-sectional study was conducted on 400 pregnant individuals living in Sakarya province. Data were collected using the“Climate Change Anxiety Scale”and the“Psychological Well-Being Scale.”The relationship between participants' sociodemographic characteristics, climate change anxiety, and psychological well-being levels was evaluated using SPSS 22.0 and G*Power 3.1 statistical programs. Additionally, analyses based on a machine learning approach were performed using the R programming language. RESULTS: When examining the t-test results regarding the significance of the regression coefficient in the study, it was found that the increase in participants' 'climate change anxiety' level (t=-10.395, p<0.001) caused a statistically significant decrease in their 'psychological well-being' level. CONCLUSION: The results obtained reveal that climate change anxiety has negative effects on psychological well-being in pregnant women. These findings indicate that climate-related psychological stressors may threaten mental balance during pregnancy and that this factor should be taken into account in midwifery and nursing care processes. Implementing psychoeducation, awareness, and support programs that increase climate sensitivity among pregnant women may be effective in strengthening psychological well-being.