Genç kadınlarda menstrual etki, psikolojik iyi oluş ve kinezyofobi ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between menstrual impact, psychological well-being and kinesiophobia in young women
  1. Tez No: 1007011
  2. Yazar: KÜBRA YESİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Menstrual etki, kinezyofobi, psikolojik iyi oluş, genç kadınlar, fiziksel aktivite, Ebelik, Menstrual effect, kinesiophobia, psychological well-being, young women, physical activity, Midwifery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, genç kadınlarda menstrual semptomlar, psikolojik iyi oluş ve kinezyofobi ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. YÖNTEM: Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan bu çalışma Eylül 2024-Aralık 2025 tarihleri arasında Türkiye'de yaşayan 388 kadın ile yürütülmüştür. Çalışmanın analizinde R programlama dili 4.1.3, G*Power 3.1 ve SPSS-22 programı kullanılmıştır. R programlama dili 4.3.1 versiyonu kullanılarak, caret paketi aracılığıyla çeşitli makine öğrenmesi ve derin öğrenme algoritmaları (KNN, SVM (svmRadialSigma), yapay sinir ağları (avNNet, monmlp, neuralnet, pcaNNet), RF (rf), XGBoost (xgbLinear) ve alternatif regresyon yöntemleri (Ridge, Lasso, Elastic Net)) uygulanmıştır. BULGULAR: Çalışmamızda hiyerarşik regresyon analiziyle kurulan modelin anlamlı ve kullanılabilir olduğu saptanmıştır (F(2,385)= 30.740, p=0.001). Psikolojik iyi oluş ve menstrual semptom düzeyleri birlikte“Kinezyofobi ”düzeyindeki toplam varyansın %13.8'inin (R2=0,138) açıklamaktadır. Katılımcıların psikolojik iyi oluş düzeyindeki düşüşün kinezyofobi düzeyinde istatistiksel olarak bir artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların menstrual semptom şiddetindeki artışın kinezyofobi düzeyinde istatistiksel olarak bir artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda makine öğrenmesi yaklaşımıyla yapılan analizde shapley değerlerine göre en önemli değişkenin kinezyofobi olduğu belirlenmiştir. SONUÇ: Genç kadınlarda menstrual semptomlar arttıkça kinezyofobi artar. Genç kadınlarda psikolojik iyi oluş arttıkça kinezyofobi azalır. Menstrual etkinin ve psikolojik iyi oluşun kinezyofobiye etkilerine yönelik longitudinal çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: This study was conducted to examine the relationship between menstrual symptoms, psychological well-being and kinesiophobia in young women. METHOD: This descriptive-cross-sectional study was conducted between September 2024-December 2025 with 388 women living in Turkey. The R programming language 4.1.3, G*Power 3.1, and SPSS-22 software were used in the analysis of the study. Using the R programming language version 4.3.1, various machine learning and deep learning algorithms (KNN, SVM (svmRadialSigma), artificial neural networks (avNNet, monmlp, neuralnet, pcaNNet), RF (rf), XGBoost (xgbLinear), and alternative regression methods (Ridge, Lasso, Elastic Net)) were implemented using the R programming language version 4.3.1 via the caret package. RESULTS: Our study found that the model established using hierarchical regression analysis was meaningful and usable (F(2,385)= 30.740, p=0.001). Psychological well-being and menstrual effect levels together explain 13.8% (R² = 0.138) of the total variance in the level of 'kinesiophobia'. It was found that the decrease in participants' psychological well-being levels led to a statistically significant increase in kinesiophobia levels. It was found that the increase in participants' menstrual symptom severity led to a statistically significant increase in kinesiophobia levels. In our study, the analysis conducted using the machine learning approach determined that kinesiophobia was the most important variable according to Shapley values. CONCLUSION: Kinesiophobia increases as menstrual symptoms increase in young women. Kinesiophobia decreases as psychological well-being increases in young women. Longitudinal studies examining the effects of menstrual effects and psychological well-being on kinesiophobia are recommended.