Yanık hastalarında ortaya çıkan kaşıntı semptomunun aile üzerine etkisi
Itching in burn patients the impact of the symptom on the family
- Tez No: 1007015
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi uygulama hatası, Yanıklar, Yanıklar-elektrik, Yanıklar-inhalasyon, Yanıklar-kimyasal, Yara iyileşmesi, Malpractice, Burns, Burns-electric, Burns-inhalation, Burns-chemical, Wound healing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yanık hastalarında ortaya çıkan kaşıntı semptomunun aile üzerine etkisini değerlendirmek amacı ile yapılan bu tez çalışması, tanımlayıcı ve ilişkisel türde nicel bir çalışma olarak planlandı ve uygulandı. Araştırmanın örneklemini Marmara Bölgesinde yer alan bir Şehir Hastanesinin yanık merkezinde tedavi görmüş ve yanık sonrası kaşıntısı olan 110 hasta birey oluşturdu. Veriler toplanırken Hasta Tanıtım Formu-Hasta Yakını Tanıtım Formu, 12 Maddelik Kaşıntı Şiddeti Ölçeği, Dermatolojik Hastalıklara Özgü Aile Etki Ölçeği (DH-AEÖ) ve Görsel Kıyaslama Ölçeği kullanıldı. Araştırmada verilerin istatistiksel analizinde Kolmogorov-Smirnov testi, bağımsız gruplarda t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve regresyon analizi kullanıldı. Hastaların 12 Maddelik Kaşıntı Şiddeti Ölçeği puan ortalaması 13.98±4.32 olarak saptandı. Kaşıntı şiddeti ile“Dermatolojik Hastalıklara Özgü Aile Etki Ölçeği”puan ortalaması arasında pozitif yönlü, güçlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (r=0.741; p<0.001). Hastaların yanığa ilişkin değişkenlerinden yanık yüzdesi ve yanık derinliğinin, hastaların yaşadığı kaşıntı şiddetini artırdığı ve aile etki puanları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu saptandı (p<0.05). Kaşıntısı olan yanık mağduru hastalardan özel losyon veya sabun kullanan ve besin kısıtlaması yapanlarda kaşıntı şiddeti puanları ve aile etki puanlarının yüksek olduğu bulundu. Sonuç olarak çalışmada elde edilen bulgular ışığında, yanık hastalarında ortaya çıkan kaşıntı semptomunun aile üzerine etkisi ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda, yanık sonrası ortaya çıkan kaşıntı semptomu sadece hastayı etkilemekle kalmayıp hastaya bakım veren bireyleri de etkilediğinden, cerrahi hemşirelerin yanık mağduru hastalara yönelik düzenleyecekleri eğitim programlarında, yanık sonrası görülen kaşıntı komplikasyonunun yönetimi ve aile desteğinin önemine ilişkin bilgilendirmelerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study, conducted to evaluate the impact of itching symptoms in burn patients on their families, was planned and implemented as a quantitative study of a descriptive and correlational type. The sample consisted of 110 patients who received treatment at the burn center of a City Hospital in the Marmara Region and experienced itching after burns. Data were collected using the Patient Information Form-Patient Family Information Form, the 12-Item Itching Severity Scale, the Dermatological Disease-Specific Family Impact Scale (DH-AEÖ), and the Visual Analog Scale. Statistical analysis of the data was performed using the Kolmogorov-Smirnov test, independent samples t-test, ANOVA, Pearson correlation, and regression analysis. The mean score on the 12-Item Itching Severity Scale was found to be 13.98±4.32. A strong, positive, and statistically significant correlation was found between the severity of itching and the mean score on the“Family Impact Scale Specific to Dermatological Diseases”(r=0.741; p<0.001). It was determined that burn percentage and burn depth, variables related to the patients' burns, increased the severity of itching experienced by the patients and had a statistically significant effect on family impact scores (p<0.05). It was found that burn victims who used special lotions or soaps and had dietary restrictions had higher itching severity scores and family impact scores. In conclusion, the findings of this study reveal the impact of itching, a symptom occurring in burn patients, on their families. Accordingly, since the itching symptom that occurs after a burn affects not only the patient but also the individuals providing care, it is recommended that surgical nurses include information on the management of itching complications after burns and the importance of family support in their educational programs for burn victims.