Levotiroksin tedavisi alan ve almayan hashimoto tiroiditli hastaların antropometrik ölçümler, vücut analizi ve biyokimyasal parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anthropometric measurements, body analysis, and biochemical parameters in hashimoto's thyroiditis patients receiving and not receiving levothyroxin treatment
- Tez No: 1007014
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Hastalıkları, Beslenme ve Diyetetik, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Internal diseases, Nutrition and Dietetics, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, Levotiroksin, Klinik beslenme, Antropometrik ölçümler, Biyoelektriksel empedans analizi, Hashimoto's thyroiditis, Levothyroxine, Clinical nutrition, Anthropometric measurements, Bioelectrical impedance analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Beslenme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı levotiroksin tedavisi alan ve almayan Hashimoto tiroiditli bireylerin biyokimyasal parametreleri, vücut analizi ve antropometrik ölçümlerinin değerlendirilmesidir. Çalışmada Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran Hashimoto tiroiditi tanılı, TSH düzeyleri normal ve açlık kan şekeri, insülin, HbA1c, HDL, LDL, trigliserit, tiroit fonksiyon testleri, anti-TPO ve anti TG antikor testleri son 3 ay içerisinde yapılmış olan 18 yaş üzeri yetişkin hastaların diyet polikliniğinde esnemeyen mezura ile antropometrik ölçümleri (bel, kalça, üst orta kol ve baldır çevresi), biyoelektriksel empedans analiz cihazı ile yağsız vücut kütlesi, vücut ağırlığı, yağ miktarı, vücut sıvısı, bazal metabolizma hızı ve visseral yağ oranı ölçümleri yapılmıştır. Çalışmaya 33'ü levotiroksin tedavisi alan ve 19'u tedavi almayan 52 birey katılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular incelendiğinde; LT4 tedavisi alan grubun ortalama BKİ, bel, kalça ve baldır çevresi, açlık kan şekeri, insülin ve HOMA-IR değerleri, vücut yağ kütlesi, toplam vücut sıvısı ve visseral yağ oranlarının kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmadaki verilere dayanarak ötiroit Hashimoto tiroiditli bireylerde LT4 tedavisi varlığında metabolik risklerin ve vücut kompozisyonundaki olumsuz değişimlerin göz ardı edilmemesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır. Bulgular, tiroit hormonlarının laboratuvar sınırlar içinde tutulmasının metabolik ve klinik iyilik halinin garanti edilmesi için yeterli olmadığını göstermektedir. Bu nedenle Hashimoto tiroiditinin klinik yönetiminde multidisipliner bir yaklaşım büyük önem taşımaktadır. Özellikle beslenme, LT4 tedavisi alan Hashimoto tiroiditli hastalarda yalnızca vücut ağırlığı kontrolü amacıyla değil; insülin direncinin önlenmesi, santral yağlanmanın azaltılması ve kardiyometabolik risklerin düşürülmesi açısından önemli bir role sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the biochemical parameters, body analysis, and anthropometric measurements of individuals with Hashimoto's thyroiditis who are and are not receiving levothyroxine treatment. In this study, adult patients over 18 years of age diagnosed with Hashimoto's thyroiditis who presented to Kocaeli University Hospital, had normal TSH levels, and whose fasting blood glucose, insulin, HbA1c, HDL, LDL, triglycerides, thyroid function tests, anti-TPO and anti-TG antibody tests were performed within the last 3 months, underwent anthropometric measurements (waist, hip, upper mid-arm and calf circumference) using a non-stretch tape measure, and measurements of lean body mass, body weight, fat percentage, body fluid, basal metabolic rate, and visceral fat percentage were taken using a bioelectrical impedance analyzer. The study included 52 individuals, 33 of whom received levothyroxine treatment and 19 who did not. Analysis of the findings revealed that the group receiving LT4 treatment had significantly higher mean BMI, waist, hip and thigh circumference, fasting blood glucose, insulin and HOMA-IR values, body fat mass, total body fluid, and visceral fat percentages compared to the control group. Based on the data from this study, it can be concluded that metabolic risks and adverse changes in body composition should not be ignored in individuals with euthyroid Hashimoto's thyroiditis who are treated with LT4. The findings indicate that maintaining thyroid hormone levels within laboratory reference ranges is not sufficient to guarantee metabolic and clinical well-being. Therefore, adopting a multidisciplinary approach in the clinical management of Hashimoto's thyroiditis is of great importance. Clinical nutrition, in particular, plays a significant role in patients with Hashimoto's thyroiditis receiving levothyroxine treatment not only for weight control but also in preventing insulin resistance, reducing central adiposity, and lowering long-term cardiometabolic risks.