Futbol gelişim liglerinde oynayan sporcu velilerinin yaşadığı sorunların incelenmesi
An examination of the experiences of parents of athletes playing in football development leagues
  1. Tez No: 1007021
  2. Yazar: YUNUS İŞLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol gelişim ligleri, sporcu velileri, altyapı futbolu, aile katılımı, spor sosyolojisi, Football development leagues, athlete parents, youth football, family involvement, sports sociology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de Futbol Gelişim Liglerinde mücadele eden sporcuların velilerinin yaşadıkları deneyimleri çok boyutlu olarak incelemek ve sorunlara yönelik uygulanabilir çözüm önerileri geliştirmektir. Futbol Gelişim Ligleri, çocuk ve genç sporcuların sportif, psikolojik ve sosyal gelişimlerinin şekillendiği önemli bir altyapı organizasyonudur. Bu süreçte sporcu velileri, çocuklarının sportif yaşamının doğal bir paydaşı olarak hem destekleyici hem de yönlendirici bir rol üstlenmektedir. Ancak velilerin karşılaştıkları ekonomik, psikolojik, sosyal ve organizasyonel sorunlar, hem çocukların sportif gelişimini hem de spor ortamının niteliğini olumsuz etkileyebilmektedir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu, 2024–2025 sezonunda Türkiye Futbol Federasyonu'na bağlı Futbol Gelişim Liglerinde oynayan sporcuların velileri arasından gönüllülük esasına göre seçilen 15 veli oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda bulgular; antrenör–veli iletişimi, ekonomik yükler, akademik-sportif denge, psikolojik kaygılar, sosyal baskılar ve sistemsel belirsizlikler olmak üzere çeşitli temalar altında toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre velilerin; çocuklarının antrenörlerle iletişimi konusunda belirsizlik yaşadıkları, sportif faaliyetlerin akademik başarıyı olumsuz etkileyebileceğine dair kaygı taşıdıkları, ekonomik giderlerin aile bütçesi üzerinde baskı oluşturduğu ve çocuklarının psikolojik olarak yetersizlik, dışlanma ve performans baskısı yaşayabildiği tespit edilmiştir. Ayrıca velilerin, kulüpler ve federasyon düzeyinde yeterli bilgilendirme ve rehberlik desteği alamadıkları yönünde görüş bildirdikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak araştırma, futbol gelişim liglerinde sporcu velilerinin yaşadığı deneyimlerin bireysel değil, sistemsel bir boyuta sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, velilerin bilinçlendirilmesine yönelik eğitim programlarının geliştirilmesi, antrenör–veli iletişim kanallarının güçlendirilmesi ve kulüpler ile federasyonlar düzeyinde aile katılımını destekleyen politikaların uygulanması önerilmektedir. Elde edilen bulguların, futbol altyapı sisteminin daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir yapıya kavuşmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the multidimensional experiences of parents of athletes competing in Football Development Leagues in Turkey and to develop practical solution proposals for the problems encountered. Football Development Leagues serve as a crucial infrastructure organization where the athletic, psychological, and social development of children and young athletes is shaped. In this process, athlete parents take on a supportive and guiding role as natural stakeholders in their children's athletic lives. However, economic, psychological, social, and organizational challenges faced by the parents may negatively affect both the athletic development of the children and the quality of the sports environment. This research was conducted using a qualitative phenomenological design. The study group consisted of 15 parents of athletes playing in the Football Development Leagues affiliated with the Turkish Football Federation during the 2024–2025 season, selected on a voluntary basis. Data were collected through a semi-structured interview form and analyzed using content analysis. The findings were categorized under several themes, including coach-parent communication, economic burdens, academic-sport balance, psychological concerns, social pressures, and systemic uncertainties. According to the findings, parents experienced uncertainties regarding communication with coaches, concerns that athletic activities might negatively impact academic success, economic pressures on the family budget, and psychological challenges such as feelings of inadequacy, exclusion, and performance anxiety in their children. Additionally, parents reported insufficient information and guidance support at the club and federation levels. In conclusion, the study reveals that the experiences of parents in football development leagues are not merely individual but have a systemic dimension. Accordingly, it is recommended to develop educational programs to raise awareness among parents, strengthen communication channels between coaches and parents, and implement policies supporting family participation at the club and federation levels. The findings are expected to contribute to creating a more sustainable and inclusive structure for the football youth development system.