Fibromiyalji sendromu ve klinik bulgularının geçici reseptör potansiyel kanalları (TRP) ile ilişkisi
Relationship between fibromyalgia syndrome and its clinical findings with transient receptor potential (TRP) channels
- Tez No: 1007032
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı eşiği, Fibromiyalji, Kronik ağrı, Pain threshold, Fibromyalgia, Chronic pain
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Fibromiyalji sendromu (FMS), yaygın kas-iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk, uyku bozuklukları ve yaşam kalitesinde azalma ile karakterize kronik bir ağrı sendromudur. Geçici reseptör potansiyel (TRP) kanalları, nosiseptif iletim ve ağrı mekanizmalarında önemli rol oynayan iyon kanallarıdır. Bu çalışmanın amacı, fibromiyalji tanısı konulan kadın hastalarda serum TRP kanal düzeylerini değerlendirmek, sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak ve TRP kanal düzeyleri ile klinik parametreler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmaya, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniğine başvuran, Amerikan Romatoloji Koleji (ACR) 2016 tanı kriterlerine göre fibromiyalji tanısı konulan 40 kadın hasta ile 40 sağlıklı kadın gönüllü dahil edildi. Katılımcıların serum TRPV1, TRPV2, TRPV3, TRPV4, TRPM2, TRPM8, TRPA1, TRPC5 kanal düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Klinik değerlendirme kapsamında vizüel analog skala (VAS), Fibromiyalji Etki Anketi (FEA), Santral Sensitizasyon Ölçeği (SSÖ), basınç ağrı eşiği ve SF-36 yaşam kalitesi ölçeği kullanıldı. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Fibromiyalji hastalarında incelediğimiz serum TRP kanal düzeylerinin sağlıklı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptandı (p0.0001). Ayrıca fibromiyalji grubunda VAS, FEA ve SSÖ skorlarının kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu (sırasıyla p0.0001, p0.0001, p0.0001), basınç ağrı eşiği ve SF-36 yaşam kalitesi skorlarının ise anlamlı derecede daha düşük olduğu belirlendi (sırasıyla p0.0001, p0.0001). VAS ile yalnızca TRPC5 arasında anlamlı ve negatif yönlü bir korelasyon izlenmiştir (r-0.333, p0.036). FEA skoru ile TRPV1 arasında anlamlı negatif korelasyon belirlenmiştir (r-0.314, p0.049). SF-36 fiziksel rol skoru ile hem TRPV1 hem de TRPV2 arasında pozitif ve anlamlı korelasyon saptanmıştır (sırasıyla r0.380, p0.016, r0.338, p0.033). SF-36 ağrı skoruyla TRPC5 arasında pozitif korelasyon bulundu (r0.325, p0.041). Bu çalışmada, fibromiyalji hastalarında TRP kanal düzeylerinin sağlıklı bireylere kıyasla daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu bulgu, TRP kanallarının fibromiyalji patofizyolojisinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bazı TRP kanallarının klinik parametrelerle literatürde bildirilen bulgularla uyumlu olmayan korelasyonlar göstermesi, bazı TRP kanallarının ise klinik parametrelerle anlamlı bir ilişki göstermemiş olması kanalların hastalık semptom şiddetini doğrudan yansıtan bir biyobelirteç olmayabileceğini göstermektedir. Bu sonuçlar, fibromiyaljinin kompleks ve multifaktöriyel doğasını desteklemekte olup, TRP kanallarının hastalığın biyolojik mekanizmalarındaki rolünün daha geniş kapsamlı çalışmalarla araştırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia syndrome (FMS) is a chronic pain disorder characterized by widespread musculoskeletal pain, fatigue, sleep disturbances, and reduced quality of life. Transient receptor potential (TRP) channels are ion channels that play a crucial role in nociceptive transmission and pain mechanisms. The aim of this study was to evaluate serum TRP channel levels in female patients diagnosed with fibromyalgia, compare them with a healthy control group, and investigate the relationship between TRP channel levels and clinical parameters. A total of 40 female patients diagnosed with fibromyalgia according to the 2016 American College of Rheumatology (ACR) diagnostic criteria who applied to the Physical Medicine and Rehabilitation Clinic of Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital, and 40 healthy female volunteers were included in this study. Serum levels of TRPV1, TRPV2, TRPV3, TRPV4, TRPM2, TRPM8, TRPA1 and TRPC5 channels were measured using the ELISA method. Within the scope of clinical evaluation, the Visual Analog Scale (VAS), Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), Central Sensitization Inventory (CSI), pressure pain threshold and the SF-36 quality of life scale were used. The obtained data were analyzed using appropriate statistical methods. It was determined that the serum TRP channel levels examined in patients with fibromyalgia were statistically significantly higher compared to the healthy control group (p<0.0001). In addition, VAS, FIQ, and CSI scores were significantly higher in the fibromyalgia group compared to the control group (p<0,0001, p<0,0001, and p<0.0001, respectively), whereas the pressure pain threshold and SF-36 quality of life scores were significantly lower (p<0.0001 and p<0.0001, respectively). A significant negative correlation was observed only between VAS and TRPC5 (r = −0.333, p = 0.036). A significant negative correlation was also found between the FIQ score and TRPV1 (r = −0.314, p = 0.049). A positive and significant correlation was detected between the SF-36 physical role score and both TRPV1 and TRPV2 (r = 0.380, p = 0.016; r = 0.338, p = 0.033, respectively). Additionally, a positive correlation was found between the SF-36 pain score and TRPC5 (r = 0.325, p = 0.041). In this study, TRP channel levels were found to be higher in patients with fibromyalgia compared to healthy individuals. This finding suggests that TRP channels may play a role in the pathophysiology of fibromyalgia. The observation that some TRP channels showed correlations with clinical parameters that were not consistent with previously reported findings in the literature, while others showed no significant association with clinical parameters, indicates that these channels may not serve as direct biomarkers reflecting disease symptom severity. These results support the complex and multifactorial nature of fibromyalgia and highlight the need for further comprehensive studies to better understand the role of TRP channels in the biological mechanisms underlying the disease.