Karaciğer sirozu evreleri ve etiyolojilerinin okt anjiografi ile koryoretinal mikrovasküler değişiklikler üzerindeki etkisi
The effect of liver cirrhosis stages and etiologies on chorioretinal microvascular changes assessed by optical coherence tomography angiography
  1. Tez No: 1007031
  2. Yazar: BURÇAK BALYEMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIVANÇ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, koryokapillaris, retinal damar yoğunluğu, OKT anjiyografi, retinal mikrovasküler değişiklikler, Choriocapillaris, liver cirrhosis, retinal microvascular changes, retinal vessel density, OCT angiography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı karaciğer sirozu hastalarında optik koherens tomografi anjiyografi (OKT-A) ile retinal mikrovasküler yapılarda meydana gelen değişiklikleri değerlendirmek, bu bulguları sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak ve söz konusu değişikliklerin hastalığın evresi ile biyokimyasal parametrelerle olan ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde takip edilen 85 karaciğer sirozu hastası ile 84 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 169 katılımcı dahil edildi. Tüm katılımcılarda optik koherens tomografi anjiyografi (AngioVue, Optovue) ile retinal ve koroidal mikrovasküler parametreler değerlendirildi. Çalışmada santral makula kalınlığı (SMK), foveal avasküler zon (FAZ), koriokapillaris kan akım alanı (KKKA), yüzeyel ve derin kapiller pleksus damar yoğunluğu parametreleri, peripapiller retinal sinir lifi tabakası kalınlığı (PPRSLT) ve radial peripapiller kapiller damar dansisitesi (RPKDD) ölçümleri analiz edildi. Ayrıca hasta grubunda OKT-A parametreleri ile Child-Pugh evresi, MELD-Na skoru ve AST, ALT, GGT, INR, albumin ve globulin gibi biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkiler incelendi. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları yaş ve cinsiyet açısından benzer bulundu. Karaciğer sirozu hastalarında SMK, KKKA, superfisyal parafoveal temporal dansite (SPaTD), derin foveal dansite (DFD) ve derin parafoveal superior dansite (DpaSD) değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı. Buna karşılık ortalama PPRSLT, süperior PPRSLT, ortalama RPKDD ve inferior RPKDD değerleri ile subfoveal koroidal kalınlık (SKK) hasta grubunda anlamlı olarak daha düşük bulundu. Belirtilen tüm parametrelerde gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Sonuç: Karaciğer sirozu hastalarında OKT-A ile değerlendirilen retinal ve koroidal mikrovasküler parametrelerde anlamlı değişiklikler gözlenmektedir. Elde edilen bulgular, sirozun sistemik mikrovasküler dolaşım üzerindeki etkilerinin oküler dokulara da yansıyabileceğini göstermektedir. OKT-A ile yapılan noninvaziv retinal mikrovasküler değerlendirmelerin, karaciğer sirozu hastalarında hastalık şiddetinin ve sistemik mikrovasküler değişikliklerin değerlendirilmesinde potansiyel bir biyobelirteç olabileceği düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the changes occurring in retinal microvascular structures in patients with liver cirrhosis using optical coherence tomography angiography (OCT-A), to compare these findings with those of a healthy control group, and to investigate the relationship of these changes with the stage of the disease and biochemical parameters. Materials and Methods: This cross-sectional study included a total of 169 participants, consisting of 85 patients with liver cirrhosis who were followed at the Department of Ophthalmology, Gaziantep University Faculty of Medicine, and 84 healthy volunteers. Retinal and choroidal microvascular parameters were evaluated in all participants using optical coherence tomography angiography (AngioVue, Optovue). The analyzed parameters included central macular thickness (CMT), foveal avascular zone (FAZ), choriocapillaris flow area (CCFA), vessel density parameters of the superficial and deep capillary plexus, peripapillary retinal nerve fiber layer thickness (PRNFLT), and radial peripapillary capillary vessel density (RPCVD). In addition, the relationships between OCT-A parameters and Child–Pugh stage, MELD-Na score, and biochemical parameters such as AST, ALT, GGT, INR, albumin, and globulin were evaluated in the patient group. Results: The patient and control groups were similar in terms of age and sex distribution. In patients with liver cirrhosis, CMT, CCFA, superficial parafoveal temporal vessel density (SPaTD), deep foveal vessel density (DFD), and deep parafoveal superior vessel density (DpaSD) were found to be significantly higher compared to the control group. In contrast, mean PRNFLT, superior PRNFLT, mean RPCVD, inferior RPCVD, and subfoveal choroidal thickness (SFCT) values were significantly lower in the patient group.The differences between the groups were statistically significant for all the parameters mentioned (p < 0.05). Conclusion: Significant alterations were observed in retinal and choroidal microvascular parameters evaluated by OCT-A in patients with liver cirrhosis. These findings suggest that the effects of cirrhosis on systemic microvascular circulation may also be reflected in ocular tissues. Noninvasive retinal microvascular assessments using OCT-A may serve as a potential biomarker for evaluating disease severity and systemic microvascular alterations in patients with liver cirrhosis.