Haseki eğitim ve araştırma hastanesi palyatif bakım servisinde yatan hastaların malnütrisyon riskinin değerlendirilmesi
Evaluation of malnutrition risk in patients hospitalized in the palliative care unit of Haseki Training and Research Hospital
- Tez No: 1007035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAH TÜZÜN, DR. MEHMET BURAK AKTUĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, palyatif bakım, NRS-2002, albumin, total protein, CRP, kronik hastalık, yaşlılık, C reaktif protein, Malnutrition, palliative care, NRS-2002, albumin, total protein, CRP, chronic disease, elderly, C reactive protein, Old age
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, SBÜ İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım Servisi'nde yatan hastalarda malnütrisyon riskini Nutritional Risk Screening-2002 (NRS-2002) skoru ile değerlendirmeyi ve malnütrisyon riski ile yaş, cinsiyet, kronik hastalık varlığı ile bazı laboratuvar parametreleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 1 Ekim 2024 – 1 Ekim 2025 tarihleri arasında SBÜ İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım Servisi'nde takip edilen hastaları kapsayan tek merkezli, retrospektif ve kesitsel bir araştırmadır. Çalışmaya palyatif bakım servisinde 24 saatten uzun süre yatışı bulunan ve eksiksiz veri kaydı olan hastalar dahil edilmiştir. Veriler hastane kayıt sistemi üzerinden elde edilmiş olup katılımcıların yaş, cinsiyet, eşlik eden kronik hastalıkları, NRS-2002 skorları ile laboratuvar parametreleri (total protein, albümin ve C-reaktif protein [CRP]) değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiş, tanımlayıcı istatistikler ile Mann-Whitney U ve ki-kare testleri uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya yaşları 22 ile 100 arasında değişen toplam 192 hasta dahil edilmiştir. Katılımcıların medyan yaşı 72,5 yıl olup %55,2'si erkek, %44,8'i kadındır. NRS-2002 değerlendirmesine göre hastaların %56,8'inde malnütrisyon riski saptanmıştır. En sık eşlik eden hastalıklar hipertansiyon (%47,9), serebrovasküler hastalık (%44,3), dekübit ülseri (%33,3) ve diyabet mellitus (%30,7) olarak belirlenmiştir. Malnütrisyon riski olan hastalarda yaşın anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,004). Diyabet mellitus ve nörodejeneratif hastalık varlığı malnütrisyon riski ile anlamlı ilişki göstermiştir (p<0,05). Laboratuvar bulgularında ise malnütrisyon riski olan grupta total protein ve albümin düzeylerinin anlamlı derecede düşük, CRP düzeylerinin ise anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: Palyatif bakım servisinde yatan hastalarda malnütrisyon riskinin yüksek olduğu ve hastaların yarısından fazlasında nutrisyonel risk bulunduğu belirlenmiştir. İleri yaş, diyabet mellitus ve nörodejeneratif hastalık varlığı viii malnütrisyon riski ile ilişkili faktörler arasında yer alırken, düşük albümin ve total protein düzeyleri ile yüksek CRP düzeylerinin malnütrisyon ile ilişkili olduğu görülmüştür. Bu bulgular, palyatif bakım hastalarında beslenme durumunun erken dönemde değerlendirilmesi ve uygun beslenme müdahalelerinin planlanmasının klinik yönetim açısından önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the risk of malnutrition in patients hospitalized in the Palliative Care Unit of SBU Istanbul Haseki Training and Research Hospital using the Nutritional Risk Screening-2002 (NRS-2002) tool and to investigate the relationship between malnutrition risk and demographic characteristics, chronic diseases, and selected laboratory parameters. Materials and Methods: This single-center retrospective cross-sectional study included patients hospitalized in the Palliative Care Unit of SBU Istanbul Haseki Training and Research Hospital between October 1, 2024 and October 1, 2025. Patients who stayed in the palliative care unit for more than 24 hours and had complete clinical data were included in the study. Data were obtained from the hospital information system and included age, sex, comorbid chronic diseases, NRS-2002 scores, and laboratory parameters (total protein, albumin, and C-reactive protein [CRP]). Statistical analyses were performed using SPSS version 27.0. Descriptive statistics were calculated, and Mann–Whitney U and chi-square tests were used for comparisons. Results: A total of 192 patients aged between 22 and 100 years were included in the study. The median age of the participants was 72.5 years; 55.2% were male and 44.8% were female. According to the NRS-2002 assessment, malnutrition risk was detected in 56.8% of the patients. The most common comorbidities were hypertension (47.9%), cerebrovascular disease (44.3%), pressure ulcers (33.3%), and diabetes mellitus (30.7%). Age was significantly higher in patients with malnutrition risk compared to those without risk (p=0.004). Diabetes mellitus and neurodegenerative diseases were significantly associated with malnutrition risk (p<0.05). In laboratory analyses, patients with malnutrition risk had significantly lower total protein and albumin levels and significantly higher CRP levels (p<0.001). Conclusion: The findings indicate that the risk of malnutrition is high among patients hospitalized in palliative care units, with more than half of the patients being at nutritional risk. Advanced age, diabetes mellitus, and neurodegenerative diseases were associated with increased malnutrition risk, while low albumin and total protein x levels and elevated CRP levels were associated with malnutrition. These results highlight the importance of early nutritional assessment and timely nutritional interventions in the management of palliative care patients.